Nyári szednivalók: cukkini

2011.07.05. 08:06 - Ágimama

Ideje visszatérni az egyik nagy kedvenchez! Rendkívül szapora növény: magját május elején vetettem, és június vége felé már főztem belőle. Innentől kezdve nincs megállás, egész nyáron szedjük, esszük. Nem lehet megunni! Késő őszig folyamatosan kapható, érdemes kísérletezni vele, hiszen annyira semleges ízű, hogy olyan lesz, amilyenre fűszerezzük.

A frissen szedett cukkini hűtőszekrényben 8 napig is eltartható. A zsenge példányokat nem, a nagyobbakat azonban meg kell hámozni és magjukat eldobni. Nyersen is ehető, kiváló salátákat készíthetünk belőle, de párolhatjuk, süthetjük, ránthatjuk, főzhetjük, tölthetjük, lerakhatjuk, savanyíthatjuk és kovászolhatjuk is. Alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrás étrendhez is kiváló.

Néhány kedvenc receptemet megosztom, de kíváncsi vagyok mások ötleteire is.

Póréhagymás cukkinikrémleves: 15 dkg póréhagymát apróra vágok és 1 dl vízben megfőzöm. Hozzáadok 1 ek. olajat és 40 dkg vékonyan felszeletelt zsenge cukkinit. 5 dl enyhén sós vízzel puhára párolom, majd hűlni hagyom. Bazsalikommal és lestyánnal ízesítem, 1-2 tojássárgájával turmixolom. Végül forralt vízzel krémleves sűrűségűre hígítom. Margarinon aranysárgára pirított zsemlekockákkal vagy puffasztott durumbúzával és finomra vágott zsázsával megszórva kínálom.

Cukkinis melegszendvics: 2-3 közepes méretű paradicsomot félbevágok, magjukat kikaparom, húsukat kis kockákra vágom. 4 kisebb cukkinit megmosok, majd 2-3 mm vastagon fölszeletelem. 12 dkg köménymagos vagy fokhagymás sajtot felkockázok, majd a paradicsommal és a cukkinivel összekeverem. Megsózom, fehér borssal, 1-2 gerezd zúzott fokhagymával és apróra vágott bazsalikommal fűszerezem. Ezt a keveréket kenyérszeleteken egyenletesen elosztom, majd azokat tepsire fektetem, és forró sütőben addig sütöm, míg a sajt kissé megolvad. Nagyon gyorsan elkészül!

Cukkinisaláta, ahogy én szeretem: Zsenge cukkinit megmosok, legyalulom és vékonyra szeletelt uborkával meg paradicsommal tálba halmozom. Sóval, kakukkfűvel, citromlével, mézzel és 1-2 kanál szójaolajjal összekeverem. Héj nélküli tökmaggal és apróra vágott metélőhagymával megszórva tálalom.

Ági mama kovászos cukkinije: 10 szem borsot, 1 mokkáskanál köménymagot, 2 babérlevelet, néhány szál kaprot és 2-3 gerezd felszeletelt fokhagymát egy 5 literes üveg aljára szórok. 1,5-1,5 kg kovászolni való uborkát és cukkinit megmosok, a végüket levágom, húsukat néhány helyen hosszában bemetszem. (Ahogy a hagyományos kovászos uborkánál is). Az üveget megtöltöm az uborkával és a cukkinivel. Megmérem, mennyi víz fér bele. A vizet leöntöm, literenként 1 ek. sóval felforralom, majd forrón visszatöltöm az üvegbe. 2 szelet száraz kenyeret teszek a tetejére, és lefedve napos helyre állítom. 3-4 nap múlva fogyasztható. A siker titka: éjszakára soha nem hagyom kint, estefelé beviszem, és reggel újra kiteszem a napra.

Szólj hozzá! Címkék: receptek cukkini ágimama

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása