Mit csináljunk a hétvégén?

2011.06.04. 08:05 - sztroberri

A név kötelez. A nick is. Úgyhogy ezt a hétvégi tennivalós posztot hadd szenteljem névadómnak, az epernek. Vagy szamócának. Most akkor melyiknek is?

A szakemberek szamócának hívják, mert az eper nincs, csak eperfán. Ott is fehér és sötétlila színekben, amit - dunántúli lévén - mi szederfának hívunk. De az meg igazából bokron terem: majdnem fekete gyümölcseit előszeretettel faltuk gyerekkoromban. Az alföldiek földiepernek nevezik, talán ez áll a legközelebb az igazsághoz. Szerintem mindenki hívja, ahogy jólesik, én maradok az epernél.

A név után a következő kérdés, mi is ez tulajdonképpen: gyümölcs vagy zöldség? Merthogy ez sem egyértelmű. Piros termése a termőlevelek megvastagodásával létrejött vacokkúp. A gyümölcs felületén lévő "magok” (amelyek igazából egymagvú, zárt termések) a biológiai értelemben vett termések. Húsa pedig a vacok módosult szöveteiből alakul ki.

Termesztését tekintve nevezhető zöldségnek is, hiszen lágy szára van és a talaj közelében terem, ahogy sok zöldségféle. Ezt a problematikát sem tisztünk megoldani, a lényeg, hogy illatos, zamatos, nagyon egészséges, és mostanság érik.

C- és E-vitaminban gazdag, serkenti a vérkeringést és fokozza a méregtelenítő folyamatokat. A benne található vegyületeknek kifejezetten fiatalító hatása van.
Az eper kitűnő bőrápoló: bedörzsölve megszabadít az elhalt hámsejtektől, hűsíti a bőrt napozás után, véd az ultraibolya-sugárzástól. Fogaink fehéren csillognak majd, ha pépesített eperrel dörzsöljük át hetente egyszer.

Persze, van, aki allergiás rá, főleg kisgyerekeknél fordul elő az eperrel való első találkozáskor, úgyhogy nem árt az óvatosság.

Fogyókúrának is kiváló: teltségérzetet kelt, salaktalanít. Sokféle eperdiéta létezik, az egyik szerint napi 1-1,5 kg epret kell megenni 1 l tejsavóval. Hát, én nem is tudom... Részletek itt, felelősség ott!

Ami viszont a hétvégével kapcsolatos, és nagyon jó buli, az a "Szedd magad!". A múlt hét végén még a legtöbb eperföld zárva volt, de mostanra - legalábbis a netes adatok szerint - kinyitottak. A lelőhelyek pontos adatait itt találjátok, de indulás előtt talán érdemes még egyszer rákérdezni. Most úgy néz ki, az időjárás is kedvez egy kis eperszüretnek, gyerekekkel is nagyon jó móka. Egyetlen veszélye, hogy többet szedünk, mint amennyi az autóba befér, vagy amennyit befőzési kapacitásunk elbír. Mi már jártunk így: a gyerekek olyan lelkesek voltak, hogy pikk-pakk összejött vagy 20 kg, én meg csak álltam a konyha közepén, mindenütt eper fortyogott, a fagyasztó megtelt, de még mindig nem akart elfogyni, úgyhogy a maradékot elosztogattuk.

Ha mégsem sikerülne eljutni az eperföldekre, még mindig ott a piac, hangulati háttérnek pedig egy kis muzsika:

 Szép, napsütéses, eperillatú hétvégét mindenkinek!

26 komment Címkék: vitamin eper szedd magad

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.06.04. 18:19:54

Az a baj, hogy az eper esetén még a minimális önkontrollt is elveszítem és púpra tudom enni magam belőle. Pontosan ezért nem fogyaszt, mert én sok cukorral szeretem. Mondjuk az idén kicsit még drága is. Az útszélén pedig megjelent az új magyar üzletlánc, hiszen egy csomó helyen kitelepült árusok (sokszor életveszélyes, ha valaki megáll mellettük - érdekes módon nem cseszegették őket a rendőrök) fincsi magyar eper feliratok alatt árultak szamócát.

Sátán meg a Jocó 2011.06.04. 18:24:20

Figyelemre méltó cikk, így, az eperidény vége után különösen hasznos!

2011.06.04. 18:56:37

@chipanddale74: most a szezon végeztével azért kint hagytákl a standjaikat. Fehérvár és Győr között is kapásból 2 helyen van a semmi közepén 2... (vajon melyik multiból veszik és mennyiért adják?)

Sátán meg a Jocó 2011.06.04. 19:16:48

@HUN_Sector: most már? Nagybani.

De aki egy csepp fáradtságot is veszi megnézni, hogy mit vesz élelmiszer címszó alatt, az már úgyis tudja.

komolyan nem értem, hogy egy magát szakblognak tartó írás miért most jelenik meg, és nem áprilisban.

Tita nick 2011.06.04. 21:35:44

Mit csináljunk? Együnk epret és dugjunk.

sztroberri · http://kapanyel.blog.hu 2011.06.04. 22:06:20

@Sátán meg a Jocó: Miután a "Szedd magad"-eperföldek május 31-én nyitottak, nehéz lett volna áprilisban odaküldeni az embereket... Most lehet, hogy egy kicsit kicsi,lehet, hogy nem annyira piros, de harmadáron a MIENK! A többi infó meg jó lesz jövőre is:)

sztroberri · http://kapanyel.blog.hu 2011.06.04. 22:08:32

@chipanddale74: Cukor nélkül egy kicsit többre mennél a jótékony hatásokat illetően, de ha úgy esik jól, ám legyen!

egy maréknyi dollár 2011.06.04. 22:21:11

@Sátán meg a Jocó: Nincs még vége!A vacokkúpot pedig szezonon kívül is megjegyezhetjük.
A mi kertünkben azon a 20-30 tövön éppen most érik.
Nekem kifejezetten tetszett a cikk.

Kivétel 2011.06.05. 08:48:14

Nálunk is most érik, hatalmas, finom:) Szintén előfordult a degeszre evés, de az eperjam eltevés is:)

min 2011.06.05. 09:24:06

Két hete voltunk szedni de mivel kevés eső esett a földek környékén kevés volt a beérett eper. Még nem késett le senki arról, hogy valóban magyar epret egyen ne ilyen zöldségesnél méregdrágán árult kamu magyar epret.
Eperfronton én is mohó vagyok. Hülyére tudom enni magam belőle.

popocatepetl 2011.06.05. 10:47:09

Köszi, most mehetek epret venni.

minőségi_troll 2011.06.05. 11:05:51

"Szedjünk epret, együnk belőle jó sokat"

majd KEZELJÜK A PATTANÁSOKAT

ne adj' isten az ALLERGIÁS SOKKOT

kicsimanó 2011.06.05. 14:30:26

@Sátán meg a Jocó: A Tahitótfalunál lévő hatalmas területről 1-2 hete kezdték csak szüretelni az epret, előtte melegágyi volt csak. A világon semmiről nem késett le senki, csak azért tűnik elkésettnek, mert korán elkezdik a melegágyi (és külföldi) epret kitenni a piacokra. Aki igazi, szabadföldi epret akar enni, annak most van itt az ideje.

Sátán meg a Jocó 2011.06.09. 10:53:00

@sztroberri: @kicsimanó: @egy maréknyi dollár: úgy tűnik, eltűnt egy hozzászólásom, amiben kifejtettem vala, hogy köszönöm a kiegészítést, emígyen én vagyok ama ökör :)

Elnézést az okoskodásért.

Sónkoneri 2011.06.10. 00:33:13

Ma voltunk a feleségemmel szedd magad eperföldön Budakalászon. Érik folyamatosan, szerintem marad jövő hétre is.
Mi lekvárnak szedtük, mert eléggé apró szemű.

egy maréknyi dollár 2011.06.11. 09:18:37

@Sátán meg a Jocó: Az én citromos címemre blog válaszértesítőként megjött az elveszett hozzászólásod!Semmiképpen se ostorozd magad;ugyan én szimpatizálok az ökrökkel, de a nekik tulajdonított makacsság és némi fafejűség nem jellemző rád.
süti beállítások módosítása