Gyerekbarát kert

"A kis herceg szemmel kísérte, hogyan jelenik meg rajta egy óriási bimbó, és sejtette, hogy csodálatos tünemény fog kibontakozni belőle."

Amikor kertet tervezünk, nem csak magunkra gondolunk, szűkebb és tágabb családunknak is otthon kell magát éreznie benne. Így otthona, „játszótere” és jó levegőt biztosító közege ez gyermekeinknek is. Nem mindegy tehát, milyen növénykultúrákkal, milyen kialakításokkal találkozik gyermekünk, miközben felnő. Ezer ötlet kavarog ilyenkor bennünk. A legerősebbek azok, amelyek eszünkbe juttatják gyermekkorunk kertjét, ahol fölnőttünk.

Milyennek is szerettük volna látni gyermekkorunkban a kertünket? Elsősorban vadregényesnek, kellő védettséget nyújtó zugokkal telinek, ahova el lehet bújni, lehet igazi kis gyermekbirodalmat építeni. Ugyanakkor utáltuk a szúrós, és mindenféle ragadós nedvet ontó ágas-bogas cserjéket, a hasadó fákat, amelyekre nem másztunk fel, mert tudtuk: könnyen törik.

Szülőként érdemes átgondolni, hogy a kert nemcsak a játék, a kikapcsolódás, hanem a nevelés, tudásgyarapítás helyszíne is lehet. Egy hely otthon, ahol harmonikus térben tudunk valamit továbbadni utódainknak. Tudást, ötleteket, értékrendet. Ezért jó a kisgyermekes családoknak olyan növényeket és kialakításokat előtérbe helyezni, amelyek a díszítő funkciókon túl segítenek egy család mindennapjaiban. 

A mérgező növényeket teljesen távolítsuk el, és semmiképpen se ültessünk ilyeneket. Új növény telepítésekor erről mindenképpen győződjünk meg, mert amíg az állatok ösztönösen megérzik, ha valami mérgező, a gyerekek mindent megfognak, szájukba vesznek, ami mutatós vagy finom.
 

Olyan fát - ami ugye azért van, hogy felmásszunk rá – semmikképpen ne ültessünk, amely könnyen törik! Ezek sokszor gyors növekedést ígérnek, ezért csábítóak lehetnek, de a biztonság az első. Már a fajta kiválasztásánál előzzük meg a nemkívánatos baleseteket! Válogassunk össze látványos fákat, cserjéket és egyéves kultúrákat. Ilyen például az egyszerű és garantált sikerrel kecsegtető futóbab!
 

Kerti tó építése is sokak fejében megfordulhat, de kisgyermekes családba nem ajánlatos, mert a nem lépcsőzetes kialakítású, hirtelen mélyülő, csúszós-nyálkás falú tó könnyen tragédia forrása lehet.

Rendkívül fontos a tervezésnél, hogy az édesanya folyamatosan szemmel tudja tartani a gyerek(ek)et, pl. a konyhaablakból. A gyerekek nagyon találékonyak, kreatívak, bármiből tudnak életveszélyes helyzetet teremteni. Ha a konyhából figyeljük őket, akkor nyilván nem célszerű az ablak alá olyan növényeket ültetni, melyek magas növekedésük miatt idővel elveszik a kilátást.

Gyermekünkkel együtt tudjuk elvetni a magokat, végigkövetni a növény fejlődését a csírázástól a termés leszedéséig. A tulipánhagymákat is érdemes együtt elültetni, hogy a gyerek megtanulja, lássa, hogyan, mennyi türelemmel, várakozással jön létre egy működő kert.

Szintén kevés odafigyelést igényel a málna. Bár a telepítéskor legyünk vele határozottak, és ne engedjük, hogy a sarjhajtásai segítségével elhódítsa kertünk nagy részét a többi növény elől. Virágágyásunknál ne csak a készen kapható, előre felnevelt, műanyagcserépbe szorított egynyárikat ültessük, hanem közösen vessünk tasakolt virágmagot. Ha ezzel a szemlélettel tervezgetjük és gyarapítjuk kertünket, hamar rákapunk az ízére, és a gyerekeknek is sok örömöt szerzünk.

Íme néhány kerülendő, és néhány nagyon is gyerekbarát növény:

Mérgező növények:
- tiszafa
- nehézszagú boróka
- ricinus
- hóbogyó
Szúrós fajok:
- borbolyák
- tűztövisek
- télálló medvetalpkaktusz
- homoktövis
- magyal
Könnyen törő fák:
- fűzfa
- nyírfa
- nyárfa
- bálványfa
- szivarfa
Gyermekbarát kialakításokhoz:
- málna
- futóbab
- veres som
- csavartmogyoró
- menta
- büdöske
- vadgesztenye
- cseresznye
- juhar 

14 komment Címkék: megyeri szabolcs kertészmérnök gyerekbarát kert mérgező növények

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sztroberri · http://kapanyel.blog.hu 2011.05.24. 10:41:35

Az meg már mindennek a csúcsa, ha az oviban is együtt kertészkednek a gyerekekkel. Ezt találtam, nagyon aranyos!

www.youtube.com/watch?v=1WbTVw_UMAQ&feature=related

Kohn Troll (Altdel) 2011.05.25. 01:19:00

És mi a helyzet a diófával? Igaz, hogy gyorsan nő, hamar nagy árnyékot ad, és még fára mászni is jó?

A. B. Normal 2011.05.25. 07:54:08

@Kohn Troll (Altdel): És az oltott példányok gyorsan termőre is fordulnak. Ami fontos: a nagyon jó vízellátású talaj, avagy: magas talajvízszint. A dió szinte vízinövény - ahol a fűz szeret, ott a diónak is jó lesz. Én öt éve ültettem, és már be lehet ülni alájuk családostul, asztallal.

Mad Mind 2011.05.25. 08:20:20

Málna szúr mint a nyavalya. Gyerekkoromban utáltam, csak ha termett, akkor szerettem. :)

gorillka 2011.05.25. 08:47:06

kicsit túl van lihegve ez a gyermekbarát dolog.
A gyerekek nem hülyék, megértik ha valami mérgező, ha tilos, csak nem az elterelés a megfelelő módszer, hanem a határozott tiltás, figyelemfelhívás.
Aki meg olyan kicsi, hogy ne értené, azt meg úgysem csapjuk ki egyedül a kertbe, hogy nyomás érezd jól magad.
Az együtt-kertészkedés is sokat segíthet ;)
Mi a tóval vártunk, amíg a legkisebb is megtanult úszni

Hiányoltam a fenti listából a gyöngyvirágot, a gyűszűvirágot, a szelídgesztenyét, eperfát stb

sztroberri · http://kapanyel.blog.hu 2011.05.25. 09:13:32

@gorillka: egyetértünk, egyedül nem csapjuk ki a gyereket a kertbe, de sokan megteszik...
A gyöngyvirágnak korábban egy egész posztot szenteltünk: kapanyel.blog.hu/2011/05/03/gyonyoru_mereg
és legmérgezőbb növényekről folytatjuk a sorozatot

kotyomfitty 2011.05.25. 09:16:35

tragédia forrása lehet

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.05.25. 09:28:16

Gondolom azt azért mindenki sejti, hogy az nem úgy meg, hogy: Na, ültetek egy 80 éves tölgyfát, amire mászhat majd nyáron a gyerek. Ez f@ság. Az a fát már a nagyapám elültette fiatalkorában, amire a gyerekem mászik. Amit én ültetek, arra jó esetben az unokám, vagy annak a gyerekei fognak.

Krokodeal 2011.05.25. 09:38:41

Elég ócska cikk, részben közismert (így semmitmondó), részben férevezető információkkal. A MÁLNA tipikusan az a növény, ami abszolút nem való gyerekes kertbe: tele van alattomos tüskékkel, amibe a gyerekek beleakadnak, ráadásul terjed mint az állat, szinte kiirthatatlan. A környzete is tele van apró tüskés indákkal a földön, amibe a gyerek garantáltan belelép. Nálunk volt a kertben, alig bírtunk megszabadulni tőle.

gorillka 2011.05.25. 09:48:55

@sztroberri: egyet is érthetnék, de az olvasónak nem kell ismernie az eddigi bejegyzéseket.
Ez a cikk a gyermekbarát kertnek volt szentelve.
Ha ezt nézzük, akkor - sajnos - nem elég átfogó és nem elég átgondolt.
A törekvés jó, de egy kicsit több energiát kéne belefektetni.

Málna, rózsa nem ördögtől való dolgok.
A gyerek egy pillanat alatt megtanulja, hogy óvatosan nyúljon a gyümölcs felé, vagy ne legelje le anya rózsáit.

Korhadt fák, éles sziklák, nem rendesen rögzített tereptárgyak. Ezek inkább veszélyesek.
De ez csak az én véleményem :)

VilMarci 2011.05.25. 09:52:32

Vannak nemesített málnafajták, amik nem tüskések. Nekünk ilyen van a kertben.

papugaja 2011.05.25. 10:02:10

A málna ráadásul poloskás. Pfüj. De fura módon kölökkorunkban rájártunk legelni, nem szúrt agyon senkit.
A diófánkat akkor ültettem, amikor a gyerök született. 3 és fél éve. Ma már mászik rá.
Futórózsa, vadrózsa szintén szúrós.

retropages · http://retropages.uw.hu 2011.05.25. 10:29:55

Manapság sokan gumiszobába zárnák a gyerekeket ahelyett, hogy megtanítanák, hogy mi a veszélyes és mi a mérgező! Én vidéken nőttem fel a réten töltöttem a nyarat (szülői felügyelet nélkül) na meg a fenyő fa tetején és nem lett semmi bajom! Nem ettem mérgező növényeket és nem estem le a fáról! Viszont megtanultam hogy mi a veszélyes és mire kell vigyázni.

gorillka 2011.05.25. 10:50:41

@retropages: így valahogy
a gyermekbarát kertekből lesznek aztán az unalmas tuja-pázsit kombók
ártani nem árt, gondozni sem nagyon kell
süti beállítások módosítása