A rebarbara

2011.05.06. 09:24 - Macskamenta

 

A piacokon járva mostanában gyakran láthatunk rebarbarát, de sokan nem tudják, mire lehet használni. Az angolszász konyha kedvelt alapanyaga ez a fanyar ízű növény, lehet belőle levest, lekvárt, mártást készíteni, de a hagyományos meggyes lepény helyett is kipróbálhatjuk a rebarbarás változatot. Fontos tudnunk a rebarbaráról, hogy étkezési célra csak a húsos levélnyél alkalmas. 

 

 

 

A hullámos levelű vagy kerti rebarbara (Rheum rhabarbarum vagy undulatum) a keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozik. Nevének jelentése: a „barbárok gyökere”. Őshazája Ázsia, innen került Európába, ahol a 18. századig csak dísznövényként ismerték, majd később zöldségként is termesztették. Egyes fajait gyógynövényként használják (pl. tenyeres vagy kínai rebarbara (Rheum palmatum), az orvosi rebarbara (Rheum officinale ’Baillon’), az indiai vagy himalájai rebarbara (Rheum emodi Wall.), a konyhakertben viszont az orvosi célra kevésbé alkalmas fajokat termesztjük (Rheum rhabarbarum és Rheum rhaponticum).

A rebarbara hidegtűrő, a humuszban gazdag, jó vízellátottságú talajt és a félárnyékot kedveli. Gazdag növényi rostban, cseranyagokat, flavonoidokat, polifenolokat, ezenkívül sok A- B1-, B2-, C-vitamint és niacint tartalmaz. Az ásványi anyagok közül meg kell említeni a kiemelkedő kálium-, kalcium-, foszfor-, magnézium-, vas- és szeléntartalmát.

A növények októberig hozzák friss hajtásaikat, de a rebarbaraspecialisták azt tanácsolják, hogy június után már ne szedjük, mert nagyon megnövekszik oxálsav-tartalma, aromája pedig kevésbé élvezetes, és a növénynek is szüksége van nyugalmi időszakra.

További érdekes információkat itt találsz. 

 

Jöjjön hát a recept meggyes vagy almás pite helyett:

 

 

Hozzávalók:

3-4 rebarbaraszár

3 tojás

1 pohár tejföl

30 dkg cukor

30 dkg liszt

1/2 sütőpor

1 vaníliás cukor

fahéj

 

Elkészítés:

A rebarbaraszárakat meghámozzuk, egyszerűen le lehet húzni a külső, keményebb héjukat, majd vékony szeletekre vágjuk. A tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral kikeverjük. Belekeverjük a tejfölt. Hozzáadjuk a lisztet és a sütőport, majd alaposan megkeverjük a tésztát. Kilisztezett sütőformába öntjük, a tetejére szórjuk a felszeletelt rebarbarát, majd az egészet meghintjük fahéjas kristálycukorral. 200 °C-os sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.

 

 

Jó étvágyat!

1 komment Címkék: tavasz recept vitamin zöldség gyógynövény rebarbara hashajtó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kicsimanó 2011.05.21. 10:12:05

végre, ezt a postot vártam már :) a kompót is fantasztikus rebarbarából, az is érdemes kipróbálni! Sőt, néha szoktam egressel is keverni!
süti beállítások módosítása