Áprilisi vetnivalók: csillagtök

2011.04.20. 14:41 - Ágimama

A csillagtök, vagy más néven patisszon magját április közepe után olyan helyre vetem, ahol az udvarban gyep vagy csalán volt. Szerencsére a mi kertünkben sok helyen van csalán. Jó nagy fészkeket készítek egymástól kb. 1 méterre, a földet trágyával vagy komposzttal keverem. Minden fészekbe 3-4 magot teszek 4-5 cm mélyre. A csillagtök hatalmas bokrot nevel. Ha kikel, a két legerősebb tövet meghagyom, a többit elcsípem. Szereti, ha a közelében pasztinák vagy sárgarépa nő. Amíg a levelei ki nem fejlődnek, sok vizet kíván, utána már maga gondoskodik a vízellátásáról. Addig kapálom, amíg a levelei megnőnek, hogy körülötte ne repedjen ki a föld. Hamar virágzik, de az első virágokból még nem lesz termés. Ha már termőre fordul, rendszeresen és gyakran kell szedni, kb. 3 naponként. Szedés után, lehetőleg este jól be kell locsolni.

Virágzás után 2-3 nappal termése már 4-6 cm, zöldesfehér színű, ekkor a legfinomabb. Június végétől szedhető, akkor majd visszatérek rá, milyen finomságokat készítek belőle.

Szólj hozzá! Címkék: április patisszon vetés csillagtök ágimama

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása