Áprilisi vetnivalók: mángold

2011.04.07. 10:48 - Ágimama

Április elején időszerű nagy kedvencem, a mángold vetése. A répafélék családjába tartozik, levele a cukorrépáéhoz hasonló, de jóval nagyobb. Gyökérzete gumós, de lombjához képest jelentéktelen. Levele jelentős mennyiségű A- és C-vitamint tartalmaz. Magját ilyentájt jól megmunkált, trágyázott talajba, 40-50 cm-es sortávolságra vetem. 3 cm-es mély árkot húzok, és a magokat 4-5 cm-re teszem egymástól. A magok felett az árkot földdel befedem és tömörítem.

Kikelés után erősen ritkítom, 30-35 cm-es távolságban hagyok meg egy-egy tövet. Fejlődésének kezdeti szakaszában igényli a kapálást, mert erősen gyomosodik. A levelek sok vizet párologtatnak, ezért hetente egyszer jól meglocsolom. Ahogy elérik a tenyérnyi nagyságot, már szedhetők. Sokféleképpen felhasználható, de erről majd akkor írok, amikor elkezdem betakarítani munkám gyümölcsét. 

6 komment Címkék: vetés mángold ágimama

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kicsimanó 2011.04.07. 15:49:46

Kedves Ágimama! A mángold nagy kedvencünk,, de sajnos nem eléggé ismert, ezáltal nem eléggé népszerű. Kérlek, hogy ha majd időd engedi, a felhasználásáról is írj, hogy kedvet kapjon az is, aki még nem ismeri, és ezért nemhogy a kertjében nem tartja, de a piacokon sem meri megvenni! Pedig a főzelékfélék talán megint egy kicsit népszerűbbek lettek.
És még egy kérés: a másik ilyen, sajnos nem eléggé elismert növényről, a rebarbaráról is adj termesztési és felhasználási tanácsokat. Kevés növényből, gyümölcsből készül finomabb kompót, mint a rebarbarából.
Előre is köszönöm!

Ágimama 2011.04.08. 12:13:25

@kicsimanó: Kedves Kicsimanó! Ahogy elkezdem szedni a leveleit, fel fogom tenni a blogra néhány kedvenc ételemet, melyeket sokszor készítek mángoldból.
Köszönöm az észrevételedet a rebarbarával kapcsolatban: tényleg megér egy-két bejegyzést!:)

kicsimanó 2011.04.08. 16:58:28

Kedves Ágimama! Előre is köszönöm, bármennyire szeretjük is a zöldféléket, főzelékeket, ezekből mindig kevés a recept, az ötlet.
Mióta a medvehagyma szóba került, érdekes módon tengernyi felhasználási módot találtam hozzá, főleg azért, mert manapság egyre népszerűbb.
Reméljük, hogy a mángold (és a rebarbara is) hasonló "sorsra jut", és ezeket is ilyen dömpingben népszerűsítik majd a neten!

nemsissi 2011.05.23. 19:51:27

írtál valahol itt a blogon arról, hogy mit jelent a "jól megmunkált" talaj és a "tömörítem" a földet?
mivel, hogyan?
teljesen kezdő vagyok, vetettem pár palántát idén, de minden tudnivaló érdekelne gyakorlott kertészektől
köszi előre is

Ágimama 2011.05.24. 10:34:25

@nemsissi: Kedves Nemsissi! A jól megmunkált talaj annyit jelent, hogy ősszel alaposan felásom, trágyázom a talajt, tavasszal pedig csak átkapálom, elgereblyézem. A tömörítés azt jelenti, hogy pl. az elvetett magokon kicsit ledöngölöm a kapafej hátával a földet vagy végiggyalogolok rajta. Remélem, segítettem egy kicsit. Jó kertészkedést!
süti beállítások módosítása