Vöröskáposzta-csíra

2011.03.16. 14:52 - sztroberri

A vöröskáposztamagot nem olyan rég fedeztem fel; ennek a zöldségfélének eddig csak az almával párolt, kacsacombbal dúsított változatát ismertem, amely nagyon bejött, úgyhogy gondoltam, adok egy esélyt a magnak is. Nem bántam meg:)

A csíráztatás a szokott módon indul: 1 tálhoz 1 evőkanál magot megmosok, világos helyre rakom, naponta kétszer átöblítem, aztán csak várok, várok, várok. 6 napot. De megéri!

Nagyon finom friss, ropogós, kicsit csípős, mint a káposztatorzsa. Szendvicsekhez kiváló. Élettani hatásai sem utolsók: gyulladáscsökkentő, fekélygyógyító, vértisztító. Daganatnövekedést blokkoló enzimeket tartalmaz. Sok C-,B1-, B2-vitamin, valamint kálium, kalcium és magnézium van benne.

1. nap3. nap

Az első 2 napban szinte semmi nem történik, aztán beindul az élet! 

A harmadik napon már megjelennek a csírakezdemények, a hatodikon pedig már kifejlett kis növénykék töltik be a tálat. Színük éppen olyan sötétlilás, vöröses, mint a kifejlett káposztáé. Jó étvágyat hozzá!

                              6. nap 

 

4 komment Címkék: vitaminok ásványi anyagok vöröskáposzta csíra

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kicsimanó 2011.03.17. 20:08:48

Ez szenzációs! Eszembe nem jutna, hogy ezt a növényt is lehet csíraként használni! Ha tényleg a káposztatorzsához hasonlít az íze, akkor nálam ez lesz a befutó! A szokásos "szórd salátára" recepten kívül van valami más felhasználási lehetősége?

kicsimanó 2011.03.17. 20:14:40

Kérnék valami jó receptet, persze azon kívül, hogy "szórd salátára". Mert a káposztatorzsa szerintem mindenkinek a gyerekkorát idézi, ezért mindenki szereti :)

kicsimanó 2011.03.17. 20:15:43

Elnézést a dupla kommentért, de az első nem akart megjelenni, azt hittem, hogy elveszett az internet útvesztőjében :)

sztroberri · http://kapanyel.blog.hu 2011.03.17. 21:06:07

@kicsimanó: Kicsimanó! A csírák felhasználását illetően általában elmondható, hogy nyersen érdemes fogyasztani, mert minden vitamin és ásványi anyag csak így marad meg bennük teljes mértékben. Márpedig, ha ezek a kicsi magok 2-6 nap alatt a zöldségekben általánosan megtalálható hasznos dolgok többszörösét fejlesztik ki, minek tennénk ez ellen bármit is?:))
süti beállítások módosítása