Hóvirág

2011.01.27. 13:08 - Macskamenta

Emlékszem, amikor 10 évvel ezelőtt kertes házba költöztünk, legelőször hóvirághagymát hoztam a nagymamám kertjéből, hogy elültethessem. Még elképzelésem sem volt arról, hogy milyen stílusú lesz a kertem, milyen növényeket szeretnék, de hóvirágra feltétlenül szükségem volt. Azóta is minden évben már karácsony előtt lesem az ágyásokat, kibújtak-e már a kis, zöld levélcsúcsok.

 

 

Most újévre már az első virágok is megjelentek és a múlt heti melegben szépen sorban kinyíltak a hóvirágok. Az évek során elszaporodtak a kertemben, itt is, ott is felbukkantak. Nem győzöm csodálni a vakítóan fehér szirmokat, az üde zöld leveleket, egyszerre érezni kezdem a tavasz közeledtét… Egy kis csokor hóvirág most is a szobámban illatozik. (Bizony, a hóvirágnak erőteljes, édes illata van.)

A hóvirág (Galanthus nivalis) az amarilliszfélék családjába tartozó évelő. Kb. 1 cm-es hagymájából tél közepén keskeny, hamvaszöld levelek hajtanak ki. Ezzel szinte egy időben fehér bimbó bújik ki a levelek közül. A kifejlődött virág harangszerűen bókoló, három külső és három belső lepellevele (szirma) van. A külsők fehérek és csepp alakúak, a kicsi belsők zölden csíkozottak. Erdei sétákon tömegével láthatunk hóvirágot az avarban megbújva, de ne szedjünk belőlük, mert szigorúan védett. Ha szeretnénk hóvirágot ültetni a kertünkbe, hagymáját megvásárolhatjuk a kertészeti szakáruházakban.

 

 

Szólj hozzá! Címkék: tavasz tél virág hóvirág hagymások

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása