A kert rossz hírű munkásai

2020.03.26. 05:00 - kkm.furdancs

image8_11.jpg

Megalapozatlanul veszélyesnek vagy kártékonynak elkönyvelt rovarokkal találkozhatunk a kertben, melyeket külsejük, túl sok lábuk, gyermekkori beidegződések miatt elkönyvelünk távoltartandónak. Pedig csak éldegélnének az emberi társbérletben, pusztítják a valóban káros élőlényeket és csak akkor szúrnak, ha piszkáljuk őket. Balszerencsésebbje első látásra hasonlít haszonnövényeket pusztító fajtársaira. Néhány rovart mutatunk be, melyek meglepetésre inkább meghívót érdemelnének, mint kitessékelést vagy agyonverést a telektulajdonosok részéről.

image6_18.jpg

Barna százlábú
Jellemzés: Testhossza 2–3 cm, mind a 15 testszelvényén egy-egy pár láb van; a fejnél levő első szelvényen elhelyezkedő lábpár nagy méregkaromban végződik.
Életmód: A ragadozó életmódú, éjjel aktív állat levéltetveket, pókok és más ízeltlábúak lárváit fogyasztja. Csápjaival kitapogatja a zsákmányt, és gyorsan ható mérget fecskendez belé. Harapása az embernek is fájdalmas.
Érdekesség: A százlábú hátsó lábpárjánál védekezőmirigyek vannak, amelyek ragadós váladékot termelnek. Ezt veszély esetén a hátsó lábaival kilövi, és így akár meg is kötözi a támadót.
Lakhely és hasznosság: A százlábú napközben kövek, levelek, kéregdarabok, farakások alatt rejtőzködik. Mivel nem válogatós, mindent megeszik, amivel a vadászat során találkozik. Emiatt hasznos segítő, amikor nagy mennyiségű károsító rovar fordul elő.

1_5.jpg

Nagy meztelencsiga
Jellemzés: A 10–20 cm hosszú barnás vagy szürkés színű meztelencsiga testén feltűnő foltok, csíkos minták vannak; az erőteljes tapogatók végén található a világosabb színű szeme.
Életmód: A nagy meztelencsiga hímnős, mindegyik egyednek egyaránt van női és hím ivarszerve. Éjszaka aktív, de nedves, borús időjárás esetén nappal is látható.
Érdekesség: Ritkán találkozni ezzel az állattal. Nagyon örülhet az, aki felfedezi a kertjében, mivel a legeredményesebb csigavadász, akár nálánál nagyobb egyedeket is elpusztít.
Lakhely és hasznosság: Ideális számára az olyan árnyékos, nyirkos hely, ahol lazán felhalmozott lyukacsos téglák, régi deszkák vannak, befedve rőzsével és avarral. Vadászterülete a szállásának 5–10 m-es sugarú környezetére terjed ki. Megéri tehát, ha a szállását a konyhakert központi részén alakítjuk ki.

image8_11.jpg

Közönséges fülbemászó
Jellemzés: Vörösesbarna teste körülbelül 4 cm hosszú; a szárnyai erősen megrövidültek és csak korlátozott mértékben alkalmasak a repülésre; jellemző a fogókészülékké módosult fartoldalék a potroh végén.
Életmód: A fülbemászó éjjel aktív, fénykerülő rovar. Nedves, meleg környezetben érzi jól magát, gyakran tartózkodik kövek, deszkák alatt, falrepedésekben vagy avarkupacokban. A nőstény ősszel és télen rakja le petéit a fák kérgére vagy földben levő üregekbe.
Érdekesség: A nősténynek fejlett az utódgondozási ösztöne. A petéket lerakásuk után őrzi és megvédi az ellenségektől. Rendszeres forgatással és nyalogatással óvja meg a petéket a kiszáradástól.
Lakhely és hasznosság: A kertben levő nagy lapos kövek vagy farakások nyújthatnak szálláshelyet. Mivel levéltetveket és hernyókat is fogyaszt, a kertészek körében hasznos állatnak számít.

image7_13.jpg

Lódarázs
Jellemzés: 3–4 cm-es testhosszával a hazai állatvilág legnagyobb kolóniaalkotó rovara; fekete-sárga színű, fején, torán, lábain rozsdavörös foltokkal.
Életmód: Kedveli a sötét fészkelőhelyeket, például az üreges fákat. Kora tavasszal a királynő néhány sejtet épít az első peték számára. 4–5 hét múlva kibújnak az első dolgozók, akik újabb sejteket építenek, és ezek védelmére burkolatot készítenek. Érdekesség: A lódarázs nem agresszív, inkább békés természetű. Elsősorban a családját és a fészkét védi. Noha a szúrása
fájdalmasabb, mint a méhek vagy más darazsak szúrása, azokénál nem veszélyesebb.
Lakhely és hasznosság: A lódarázs az ökoszisztémában fontos szerepet tölt be, egyfajta természeti rendfenntartónak tekinthető. A lódarázskolónia naponta akár 450 g-ot is elfogyaszt szúnyogokból, legyekből, levéltetvekből, lepkékből, darazsakból és egyéb rovarokból. Az odvas fákban, a talajban vagy az épületekben levő fészkeket nem szabad szétrombolni, sőt megközelíteni sem.

További jó- és rossz hírű, de mindenképp hasznos állatról olvashatnak a "Hasznos állatkák" című kötetben, mely a kislexikon mellett rovarszálló és mesterséges fészek készítési útmutatóját is tartalmazza.
A szerző ajánlója szerint: "A könyv abban segít a természetbarát kertulajdonosoknak, hogy megfigyelhessék és betelepíthessék az állatokat a kertjükbe. Részletesen bemutatjuk a kertekben legfontosabb és leggyakrabban előforduló hasznos állatokat, információt nyújtunk az életmódjukról, a táplálkozásukról és az ökológiai igényeikről. Gyakorlati tanácsokkal, ötletekkel szolgálunk: miként építhetünk szállást, búvó- és fészkelőhelyet a hasznos állatok számára, és tippeket is adunk, hogy miképp lehet a lehető legtöbb kis kerti segítőt odacsábítani és megóvni."

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!    

 

Szólj hozzá! Címkék: könyv könyvajánló rovarok hasznos állatok a kertben rovarszálló

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása