A természetes kert

2020.02.27. 05:00 - kkm.furdancs

termkert_01.jpg

A természetes környezet megteremtése, alapanyagok használata egyre nagyobb luxusnak számít, hiszen sokkal olcsóbb és gyorsabb műanyagból fröccsönteni a bármit, vagy tömegépítéssel felhúzni a sorházakat. A városi lét sajnos behatárolja a természet szépségét karnyújtásnyira élvezni kívánók lehetőségeit. Azonban ha csak egy zsebkendőnyi kis telek terül el a ház mellett, már adott a lehetőség egy meghitt milliőt kialakítani. Az angolok járnak elől jó példával apró kertek építésében. Nyomukat követve az Internet segít megalapozni az elméletet és példákat is sorakoztat százával. 

termkert_03.jpg

A természetes kertekről szóló eszmefuttatás sorai közé valóban spontánnak tűnő növényösszeállítások galériáját osztunk meg önökkel. Tény, hogy zömükben a vízfelület, idős fák és terméskő építmények (talán némi kertépítő segítséggel egyetemben) kimaxolták az élményt. A fotózás is profinak tűnik, ez sokat hozzáad a mesebeli látványvilághoz. Bár ezek nem a telek sarkában felütött kertsarkok, de az arányok és növényfajták tekintetében ötleteket adhatnak Kellemes nézelődést!

termkert_02.jpg

A természetes kert lényege és varázsa abból áll, hogy nem emberi kéz hozza létre sok munkával és komoly költségekkel, legalábbis nem a szokásos értelemben. Sokkal inkább arról van szó, hogy egy darabka természet legyen körülöttünk, amelyben ökológiai egyensúly van. Nem kívülről formáljuk, hanem azzal dolgozunk, ami helyben a rendelkezésünkre áll.

termkert_13.jpg

image21_1.jpg
Első lépésben szemrevételezzük a talajt: alapvetően olyannak kellene lennie, amely az adott területen általánosan előfordul. Ezután kiválasztjuk a növényeket, amelyek szívesen és különösebb gondoskodás nélkül nőnek az adott területen. Ezek szinte mindegyike őshonos faj. A természetbarát kertész elég, ha csak körülnéz a környezetében, és a kertjét úgy alakítja ki, hogy az harmóniába kerüljön az őt körülvevő tájjal. Itt válik előnyünkre a hazai növényvilág ismerete. Ha már biztosak vagyunk az alkalmazandó növényfajokban, csak össze kell őket rendezni és beültetni.

termkert_12.jpg

termkert_06.jpg

Ahhoz, hogy ténylegesen a természet uralkodjon a kertünkben, néhány alapszabályt be kell tartani:
• A természetbarát kertész természet- és környezettudatosan dolgozik és tanul a kertben zajló folyamatok megfigyeléséből.
• Türelmes, kísérletezik és megfogadja a tanácsokat.
• Vezérelve, hogy a természettel együtt kertészkedik, nem ellene. Épp ezért a természetes kertekben lemond a műtrágyák és ipari növényvédő szerek alkalmazásáról. Óvatosan gondozza a kertet, hiszen a természet minden esetben korrigál, és néha korlátoz is.

termkert_05.jpg 

termkert_07.jpg

termkert_08.jpg

A jól működő kertben rengeteg alkotóelem bonyolult összefüggő rendszerben hat egymásra. A kialakítás fő célja az, hogy lehetőleg minél több, egymással kapcsolódó élőhelyet hozzunk létre. Ha például lepkéket szeretnénk kertünkbe csábítani, nem elég, ha csupán nektárt adó virágokat ültetünk. A lepkéknek szükségük van olyan növényre is, amelynek levelei alkalmasak a peték lerakására, illetve táplálékai a kikelt hernyóknak, továbbá szükségük van bebábozódásra alkalmas helyre, illetve téli menedékre is.

termkert_09.jpg

termkert_10.jpg

Ugyanígy a madaraknak sem elég, ha csak fészkelőodút helyezünk ki, anélkül, hogy vízhez való hozzáférést teremtenénk, valamint a rovaroknak és a talajban lakó élőlényeknek biztos menedéket nyújtanánk. Egy sokrétű, természetközeli kert élelmet, menedéket, élőhelyet, utódnevelő lehetőséget nyújt sok állatfajnak a süntől a poszméheken át a széncinegéig.

termkert_11.jpg

termkert_04.jpg

Minél változatosabbak az egymáshoz kapcsolódó életfeltételek, annál szélesebb az élőhelyek kínálata, és annál több állat fogja jól érezni magát a kertben, ahol gondoskodnak majd a biológiai sokféleségről és stabilitásról. 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!       

 

Szólj hozzá! Címkék: természet kert kertépítés

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása