Problémamegoldó turbónövények

2020.02.06. 05:00 - kkm.furdancs

image7_33.jpg

Ha kertünkben rövid idő alatt szeretnénk csupasz felületeket bezöldíteni, elhanyagolt sarkokat eltüntetni, árnyékos zugokat kialakítani vagy egyes részeket különleges növényekkel kihangsúlyozni, akkor a turbónövények jelentik a megoldást.

Turbónövények
A turbó megnevezés arra utal, hogy nagyon rövid idő alatt pompás eredményt érhetünk el velük. E növények mindegyikének olyan a növekedési üteme, a habitusa, a formája vagy az ellenálló képessége, ami hasznos lehet az erkély vagy a kert kialakításakor. A faiskolákban télállóként árulják őket, csak néhányukat kell fagy ellen védeni, és többnyire csak az első években. A növények hidegtűrő képességében nagy regionális különbségek lehetnek: az ország egyes területein egy télállónak mondott növény könnyen elfagyhat, más vidékeken viszont nem.

image2_81.jpg

Görögtekercs (Periploca graeca)

Turbónövekedés
Csak a mesében létezik a paszuly, amely egy éjszaka alatt az égig nő. Mindenesetre a valóságban is vannak olyan erőteljes növekedésű növények, mint a császárfa vagy a kerti iszalag, amelyek akár 8 m-t is nőhetnek egy évben. E két növényt joggal soroljuk a turbónövények közé. A gyorsnövekedés azonban csak egy a jó tulajdonságok közül, emellett sokoldalúan alkalmazhatók, mert nemcsak gyors növekedésűek, de pl. különleges leveleikkel és virágzatukkal vagy szokatlan megjelenésükkel díszítenek is.

9cca6783803e05b8e4e71467e8b19288.jpg

Holdmag (Menispermum davuricum)

Építmények befuttatása turbótempóban
Vonzónak tűnik a lehetőség, hogy a kevésbé tetszetős építményeket nagyon rövid idő alatt eltüntethetjük a növények mögé. Bár ez nem egyik napról a másikra történik, mégis - néhány kivételtől eltekintve - közvetlenül az ültetés után már érzékelhetően javul a látvány. Csak pár évet kell várni, hogy a csúnya építményt elrejtsék a lombok a szemünk elől. E növények némelyikének árnyékoló hatása is jelentős. A kertbe vagy a teraszon, erkélyen levő ültető ládába telepítve pihenésre csábító tereket hoznak létre.

image6_32.jpg

Vadszőlő (Parthenocissus)

Szép látvány gyorsan
A szemet gyönyörködtető, egyesével ültetett egzotikus növények, vagy a különböző formájú és színű virágokkal beültetett ágyások rendkívül látványosak. A kívánt hatáshoz egyáltalán nem szükséges rengeteg növény, és jelentős költségekbe se kell vernünk magunkat. A városi kertekben amúgy is kivitelezhetetlenek az ilyen megoldások, mivel nagy a helyigényük. Egy szép szoliter, mint például a japán juhar vagy az ámbrafa érdekes levélformával és pompás őszi levélszínnel egész évben meghatározza a kert képét. Növénycsoportba vagy ágyás elé ültetve ez a hatás tovább fokozható. Idővel a hosszú életű növények nélkül már elképzelhetetlen a kert, és egyre jobban belakják a nekik rendelt teret.

38411056631_b9c9f471e1_b.jpg

Kacurafa (Cercidiphyllaceae)

Turbógyors problémamegoldók
Fák, bokrok alatti mélyárnyékos hely, tikkasztó hőség, szárazság vagy túl kevés idő, hogy törődjünk a kertünkkel. Ezek gyakran előforduló problémák, de szerencsére akadnak olyan növények, amelyeket nyugodt szívvel el lehet hanyagolni, sőt, ennek ellenére még hosszabban és gazdagabban virágoznak. A kaktuszok és társaik között találhatók a növényvilág igazi túlélőművészei. Ezek a problémamegoldó növények számos helyzetben alkalmazhatók, nélkülük sok terület parlagon heverne.

Alaposabb megismerésükhöz ajánlom figyelmükbe a lényegre törő című "Turbónövények" kötetet. A könyv küldetése szerint:
- segítséget nyújt a kert, ház, erkély, terasz zöldítéséhez a megfelelő növény kiválasztásával;
- ismerteti a kertünk talajához megfelelő növény tulajdonságait, virágzási idejét, gondozási igényét;
- tanácsot ad a növényvásárláshoz, talaj-előkészítéshez, ültetéshez, trágyázáshoz, metszéshez.

bugas_csorgofa_2.JPG

Bugás csörgőfa (Koelreuteria paniculata)

Az illusztrációk néhány népszerű, őshonos vagy épp egzotikumnak számító fajtákat ábrázolnak, melyek ismertetését a könyvben lelhetjük, s néhányat bemutatunk következő alkalommal.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!    

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása