Kertészeti könyvszemle tavaszra

2020.01.16. 05:00 - kkm.furdancs

23232.jpg

A fagyos január jó időszak értékelni a kiskert - nagy telek - erkély tavalyi terméshozamait, sikereit és ezek fényében előre tekinteni a tavaszi vetéstervre. A parlagon heverő területk hasznosítása is ilyen dilemma, legyen az akár 100 m2. Most kis könyvtárat gyűjtöttem csokorba, ráerősítve az elmúlt hónapok gyógy- és fűszernövény termesztésének sugallmazására, hiszen igénytelen és hasznot hozó növények ezek. Még néhány négyzetméternyi fűszerkert is hálás beruházás, ahogy mellettük sétálva erős illatokat árasztanak, majd teszik ezt feldolgozva, a konyhában is. Vadgyümölcsök, gyógy-, fűszer- és olajnövények, édes- és erőspaprikák termesztése (külön kötetben ajánlva a fólia és üvegház alatt), valamint gyümölcsfáink metszése. Leértékelt kiadói raktárkészletben tallózva most azonnali hasznot hoz, egy kapavágás nélkül.

Vadgyümölcsök a kertben és ültetvényekben
Egyre több gazdaság foglalkozik vadgyümölcsfajok telepítésével, illetve termesztésével. Könyvünk alapos ismereteket ad ehhez a munkához, és minden segítséget megad a kiskerttulajdonosoknak is, hogy kedvet kapjanak egy-két hasznos és szép egyed telepítéséhez.  

a3_1.jpg

Gyógy- és fűszernövények gyűjtése, termesztése és felhasználása
Örvendetes, hogy ismét egyre többen érdeklődnek a gyógynövények iránt. Az alapismereteket hét fejezetben foglalják össze, majd a csaknem 60 gyógy- és fűszernövényt ugyanazon szempont alapján tárgyalják a szerzők 

Zöldségtermesztés termesztőberendezésekben
A kötet az alapok mellett húsz, nálunk nagyobb vagy kisebb mértékben termesztett zöldségfaj technológiájának alapjait, termesztési változatait adja közre, kiemelve a fajtaválasztás szempontjait. Ismerteti az igen magas szintű szakismeretet megkívánó hajtatási módokat is.

Olajnövények, növényolajgyártás
A könyv részletesen tárgyalja a növények előfordulási helyét, felépítését, a termesztésükhöz szükséges alapismereteket, felhasználásukat valamint az olajnövényeket megtámadó, jellemzőbb kártevőkről és kórokozókról. A könyv második felében a szerzők ismertetik az olajmagvak feldolgozásának menetét a magtisztításon, különböző magelőkezeléseken és sajtolási eljárásokon keresztül.

a1_3.jpg

Csili és társai
A könyvben választ kapunk a következőkre: A paprika eredete és világhódító útja
- Miért csíp? Tarkabarka rokonság: közkedvelt és ritka fajták. A csilitermesztés alapjai - melyik fajtát hova ültessük, hogyan gondozzuk? Kártevők, betegségek - hogyan legyen egészséges a paprikánk? A csilikertész egy éve - tudnivalók és teendők a vetéstől a betakarításig. Csili és társai a konyhában: különleges receptek

a2_1.jpg

A metszés zsebkönyve
A könyv 456 oldalon, több száz színes fényképpel, szemléletes rajzokkal és világos, tömör leírásokkal mutatja be a különböző kerti növények metszésének szabályait, gyakorlatát. Ezek alapján könnyen elsajátítható a szakszerű és helyes metszés, amelynek köszönhetően élvezhetjük gyümölcsfáink gazdag termését, gyönyörködhetünk kertünk dúsan virágzó és szép formájú bokraiban, cserjéiben.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: könyvajánló

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása