A Kalocsai-622 dicsérete

2019.12.06. 05:00 - kkm.furdancs

image6_17.jpg

Fűszernövények szárítással történő tartósításának iskolapéldája az őrölt paprika - hazánk gasztronómiai fundamentuma - készítése. Szeretnék bemutatni egy fajtát, mely nemcsak íze és színe, de bemutatott példám szerint a termesztés mostoha körülményei miatt is megérdemli figyelmüket. Ráadásul ez évben teljesen kimaradt a felfűzve szárítás, mely ugyan népies és autentikus, de egy csomó munkával jár. Tapasztalatom szerint ez is megspórolható a fajtával.

 A Kalocsai-622 a csípősségmentes, édes ízű fajták közé tartozik. Korai érésű, palántázva vagy helyrevetve is termeszthetjük. Vetése februártól - márciusig üvegházba vagy fűtött fóliába. Vetésmélység: 1-2 cm. Vetőmagszükséglet: 10-15 g 1000 palánta előállításához, helyrevetésnél 3-5 g/10m2.. Kelés után ültessük növényenként (esetleg párokban) külön pohárba. Kiültetés szabadföldbe május közepétől, a fagyveszély elmúltával. Térállás: 70x30 cm. Betegségekkel szemben nagy fokú toleranciával rendelkezik, ami a biztonságos termesztés alapja.

sa.jpg

Amint az a nevéből is következik, a kalocsai tájkörzet egyik legjelentősebb fajtájáról van szó. Intenzív termesztési feltételek mellett terméshozama rendkívül bőséges lesz. Termése felálló, 10-15 cm hosszú, 25-30 g átlagtömegű, festékanyag-tartalma igen magas. A paprika meleg-, fény-, tápanyag- és vízigényes növény. Humuszban gazdag, napsütötte, szélvédett helyet igényel.

sd.jpg

Alig pár tövet palántáztam el ez évben. Termesztési erényeinek legjobb bizonyítéka, hogy félárnyékos helyen kapott pár négyzetmétert és túlöntözve sem volt. Mégis szép darab termések fejlődtek rajta. A "rendes" termesztés módszereinek érdemes utánaolvasni, ezért egy paprikatermesztési szakirodalmat ajánlok: Csili és társai. Fajták, termesztés, receptek

ss.jpg

"Betakarítása szeptemberben esedékes. Szedés után 5-6 hétig utóérleljük." - írja a szakirodalom. Írhatnám, hogy progresszív újítóként, figyelemmel a klímaváltozásra hagytam "lábon utóérlelni", azaz tövén aszalódni a termést, de egyszerűen nem értem rá ezzel foglalkozni (figyelmetlenségből és véletlenül születnek a nagy találmányok). Így mikor leszedésre került sor, nedvességtartalmuk természetes módon megcsappant. Azonnal mehettek a kazánházba, mivel száradásukat egy újabb ötlettel gyorsítottam.

a1_2.jpg

E fotón egy adag magjával együtt darált, egyébként termés formájában még mélypiros erős paprika. A módszer bár tömegnövelő, de vizuálisan nem túl bizalomgerjesztő eredményt kapunk, ha maggal darálunk.

aaas.jpg

Itt már a puszta paprikahúsból finomra - lehetőleg minél finomabbra - őrölt kalocsai darálék látható. Egyszerű kávédarálóval készült, de kipróbálhatók a kereskedelemben kapható általános őrlőgépek is. Festőképessége csodás, íze szintén. Befőttesüvegnyi fűszert nyertem ki a pár négyzetméternyi termésből. Kísérletként megteszi, illetve egészen kis városi kertbe is ajánlott sűrűn vetve, hiszen termelése nem igényel beruházást, sok odafigyelést és a végeredmény garantáltan téglapor - aflatoxin mentes. Ez utóbbitól meg is lehet halni, miután a Szegedi Fűszerpaprika Rt. szorgos importőrei brazil paprikával "nemesítették" saját terméküket. Az ilyesmit nem nagyon feledik a népek (remélem). Tehát a házi termésnek vannak ilyetén előnyei is.
Összefoglalva a körülmények alapozta kísérletezést: száron hagyni, mag nélkül és apróra darálni. 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez

Szólj hozzá! Címkék: paprika fűszer paprikadarálás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása