A fűszer- és gyógynövények szárítása

2019.11.14. 05:00 - kkm.furdancs

fuszerpost_013.jpg

A hosszabb szárú növényeket kössük csokorba, és árnyékos helyre fejjel lefelé akasszuk fel. A rövid szárúakat, illetve a virágokat és a leveleket lapos tányéron vagy egy konyharuhával bélelt tepsiben terítsük szét. A száradáshoz a levegő páratartalmától és a hőmérséklettől függően négy-nyolc nap kell.

A gyökereket alaposan tisztítsuk meg a földmaradványoktól, folyó vízzel mossuk le, és ronggyal töröljük szárazra. A kukacrágta és rothadó részeket vágjuk ki, a gyökereket pedig azonnal dolgozzuk fel. A fűszernövényeket a sütőben vagy aszalógépben is megszáríthatjuk. Ez sokkal gyorsabb, mintha a levegőn hagynánk, ezért ajánlatos ott maradni mellette. Különben előfordulhat, hogy csak egy kupac hamu marad a növényekből. A fűszer- és gyógynövények szárításához a sütő ideális hőmérséklete kb. 30 °C. Ehhez a hőmérséklet-szabályozót állítsuk 50 °C-ra, és hagyjuk résnyire nyitva a sütő ajtaját. A fűszernövények száradás közben csak kis hőmérsékletet és kevés nedvességet bírnak, különben minden értékes anyaguk kárba vész. A szárításhoz árnyékos, szellős hely alkalmas. Kevésbé megfelelő a konyha, mert ott nyirkos és zsíros a levegő. Ha a növények a szárítás után elsötétedtek vagy foltosak, akkor már értéktelenek.

fuszerpost_004.jpg

Szakszerű tárolás
A szárított fűszer-és gyógynövényeket jól zárható üvegekben/edényekben tároljuk. Onnan tudjuk, hogy már eléggé megszáradtak, hogy zörögnek, amikor hozzájuk érünk. A száraz leveleket húzzuk le a szárakról, és tegyük a tárolóedénybe. A kisebb növénydarabkákat is adjuk hozzá, a magokról esetleg el kell távolítani a kis, száraz növényi maradványokat. Ha nem rakjuk el rögtön a szárított növényeket, ködös vagy esős napokon megszívják magukat nedvességgel és elég gyorsan megromlanak. A tiszta, légmentes tároláshoz legjobbak a csavaros befőttesüvegek. Az átlátszó üvegtárolók előnye, hogy azonnal észrevesszük bennük a penészgombát vagy az apró rovarokat. Viszont az üvegeket nem szabad napos helyre tenni, mert a növények értékes anyagai elbomlanak.

fuszerpost_006.jpg

Ez elkerülhető, ha az üvegeket a konyhaszekrényben tároljuk, vagy sötét színű üvegeket választunk. Az üvegekre írjuk rá a növény nevét és a szedés dátumát. Egy évnél tovább ne tároljuk finom fűszereinket és gyógynövénykészletünket, mert a gyógyhatású anyagok és aromák ennyi idő alatt elvesztik hatóanyagaik nagy részét. Ha mégis sok marad még egy év után is, ízesítsünk velük olajat vagy ecetet, vagy dobjunk egy marékkal az erjedő csalánléhez.

fuszerpost_017.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez

 

Szólj hozzá! Címkék: tartósítás fűszernövény fűszer gyógynövény fűszerkert

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása