A fűszerkert téli ajándékai

2019.11.06. 05:00 - kkm.furdancs

fuszerpost_012_1.jpg

Minden kerti év csúcspontja az értékes és hosszan eltartható termés betakarítása. Majdnem egy teljes évig gondoztuk és ápoltuk fűszer- és gyógynövényeinket, hogy erős és bő termést adó példányok legyenek. Ez az időpont a kegyes időjárás miatt kitolódott. Lenti fotók tanúsága szerint akad még használható levendula, zsálya, bazsalikom, rozmaring, stb. a kertekben, s ha másra nem is, de konyhaillatosításra szedhetünk alkalmanként egy csokrot. Három részes sorozatunkban tudatosabb felhasználásra, szárítással - aromás folyadékok készítésével történő tartósításra buzdítunk mindenkit. Most bevetetőként a betakarításról néhány mondat.

image1_25.jpg

fuszerpost_021.jpg

fuszerpost_020.jpg

fuszerpost_019.jpg

Nagy kár lenne, ha pont a cél előtt értékes hatóanyagok vesznének el, mert nem ismerjük a betakarítás helyes időpontját, vagy az összes leszüretelt növény tönkremenne a szakszerűtlen tárolás miatt. Ezért rendkívül fontos mindkettő. Aki vadon termő növényeket gyűjt, pontosan kell ismernie ezeket, mert újra és újra előfordul, hogy valaki összekeveri az ehető és a mérgező fajokat. Forgalmas utak mentén, kutyák által sűrűn látogatott réteken és minden olyan helyen, ahol trágyáznak és permeteznek, inkább ne gyűjtsünk növényeket.

fuszerpost_010.jpg

A megfelelő időpont
A friss fűszernövényeket közvetlenül a konyhai felhasználás előtt szedjük. Ha tartalékolni akarunk belőlük, akkor másképp járunk el. A legtöbb fűszernövény nem sokkal a virágzás előtt vagy alatt érik meg arra, hogy betakarítsuk. Az érettség azt jelenti, hogy ebben az időszakban tartalmazzák a legtöbb hasznos anyagot és illóolajat. Ha télre szeretnénk elrakni, minden fűszernövénynél megvan a gyűjtéshez legkedvezőbb időpont. Tájékozódásul érdemes fellapozni a forrásul szolgáló Nagyanyáink házi patikája című könyvet, melynek Gyógynövényábécé fejezete részletesen bemutatja a népszerű gyógy- és fűszernövényeket, többek között betakarításuk ajánlott idejét is.

fuszerpost_007.jpg

A jó fűszerkertész pontosan megfigyeli a növényeit, mert kedvezőtlen körülmények miatt a szüret el is tolódhat. Így például a rossz időjárási viszonyok, mondjuk, egy esős nyár, vagy egy nagyon hideg, hosszú tél gyorsan megváltoztathatják a betakarítás időpontját. A növényi részek betakarítására érvényes szabály: a leveleket reggel, a harmat felszáradása után, a virágokat délben, a gyökereket pedig este szedjük. Esőben ne szüreteljünk, mert a növények vizesek. Az viszont jó, ha a betakarítás előtt néhány nappal esett, mert akkor nem kell megmosni a leszedett növényeket.

fuszerpost_017.jpg

Kíméletes betakarítás
A fűszer- és gyógynövényeket kíméletesen szedjük, és rögtön dolgozzuk fel. Soha ne vágjuk le az összes hajtást, kivéve a turbolyát és a zsázsát, mert ezek nem hajtanak ki újra. Mások viszont igen, és szépen bokrosodnak, ha a hajtáscsúcsokat lecsípjük. Ilyen a bazsalikom, a tárkony, a lestyán és a mentafélék. A babérból, rozmaringból és a zsályából soha ne vágjunk le a hajtás harmadánál hosszabb darabot. Az évelő fűszernövényeknél, mint a citromfű és az oreganó, egy-egy hajtást tőből vágjunk ki, így a növény új illatos hajtásokat hoz.

fuszerpost_012.jpg

Csak a kifogástalan, hibátlan növényi részeket gyűjtsük be. Rázzuk meg a növényt, hogy a rovarok vagy más kis állatkák lepotyogjanak róluk. Ellenőrizzük a levelek fonákját, mert ott előszeretettel bújnak meg hernyók vagy bogarak. A leszüretelt növényeket vesszőkosarakba tegyük, soha nem nejlonzacskókba, mert ez utóbbiakban lecsapódik a pára, és a növények gyorsan rothadásnak indulnak. Ne rakjunk túl sok növényt egymásra, mert összenyomódnak, ez pedig a minőség rovására megy. Ha a fűszer- és gyógynövényeket meg kell mosni, azt nagyon óvatosan végezzük. A leöblítés után csak finoman itassuk le róluk a vizet, nem szabad dörzsölni vagy nyomkodni őket. A növényi részeket éles késsel, ollóval vagy kézzel aprítsuk össze.

Következő írásunkban a szárítás módszerét mutatjuk be.

 fuszerpost_004.jpg

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez

Szólj hozzá! Címkék: tartósítás fűszernövények fűszerkert

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása