Rontsunk tuskót laskával!

2019.09.11. 05:00 - kkm.furdancs

A laskagombának egyénisége van. Kevésbé ipari megjelenésű, mint a tömegtermesztett csiperke és íze is jellegzetesebb. Házi termesztéséhez a környezet biztosítása könnyebben biztosítható, hiszen mai írásunk a bizonyíték, hogy farönkön vagy tuskón is eléldegél. Kellemest  kombinálhatjuk a hasznossal, azaz kivágott fák tuskóját a verítékes kiásás helyett korhasszuk el laskagombával, melynek eredménye a boltinál finomabb ízű termés.

image8_10.jpg

Az ember saját- vagy más laikusok tapasztalatának hisz leginkább (mert így jobban bízik a szakértelem és üzemi termesztési követelmények nélküli kísérlet sikerében), ezért bemutatom saját, farönkön és tuskón nevelt laskaültetvényem idővonalát csírabeszerzéstől a szüretelésig.

A történet hat éves, de örömmel látom a termesztés folytatásának reményében, hogy beszerzési forrásom továbbra is működik. Nem reklámként, inkább a saját pozitív tapasztalatom megosztásával ajánlom figyelmükbe a laskagomba.hu  vállalkozást a gombacsíra beszerzéséhez. Olcsó, korrekt és postáz. Innen származik a tuskórontás módszerének rövid szakmai anyaga is (dőlt betűvel).

image10_9.jpg

A csíra (micélium) megérkezését követően fűrészpor és faforgács alapanyagba kevertem nagy részét. Kis kitérő: Fenyő félék és akác forgácsa ill. fűrészpora nem felel meg. A többi fafajta több-kevesebb sikerrel termesztésbe állítható. A frissen döntött fák forgácsával várni kell pár hetet. Általánosnak mondható, hogy a puha fák hamarabb átszövődnek, hamarabb fordulnak termőre, de hamarabb le is teremnek. Különösen dicsérték a diófán termett laskagombát, mind a mennyiséget, mind az ízanyagot tekintve. Ha fűrészpor felhasználása mellett döntünk, arra figyelni kell, hogy ha nagyon poros, könnyen befülled, ezért forgáccsal keverjük.

image11_4.jpg

Nem volt teljesen eredménytelen, ajánlom figyelmükbe a termesztési lehetőséget megfelelő alapanyag megléte esetén. Vonzott a kísérlet személyesen is meglátni, ahogy egy kis törékeny gomba szétfeszíti és felemészti a kemény fatörzset. A lenti termesztési útmutató alapján készítettem el a termőanyagot.

image2_26.jpg

Számításba jöhető fafajták
Az akác és tűlevelű fajták kevésbé alkalmasak, annak ellenére, hogy természetben mindegyiken előfordul laskagomba, igaz , más-más gyakorisággal. Az almatermésűek -különösen a dió- kedvelt táptalaja a laskagombának. Megfelelőek még: bükk, nyár, fűz, csertölgy, gyertyán, szil, hárs, gesztenye és még több más faj is. Néhány fafajtán ugyan megterem, de a terméshozam kisebb más fajtákhoz képest. pl.: cseresznye, szilva, kőris, éger.

image3_22.jpg

Az oltásról
Az oltást kora tavasztól késő őszig elvégezhetjük, ha ezt tavasszal tesszük, már az év őszén várható az első termés. Az előzőleg tiszta edényben szétmorzsolt szemcsírát a tuskó tetejére tesszük szem vastagságban. Erre ráhelyezünk 2-3 cm-es korongot, amit előzőleg fűrészeltünk le. Ezt szeggel is rögzíthetjük. Erre egy fólia takarót teszünk és földdel letakarjuk 5-10 cm vastagságban. Amennyiben a nap közvetlenül is éri a rönköt, árnyékoljuk le a túlzott felmelegedés és kiszáradás elkerülésére. A gomba néhány hónap alatt átszövi a fát. A tavaszi oltásúról augusztusban, az ősziről kora tavasszal eltávolítjuk a fólia és földtakarót.

image4_18.jpg

Termesztés farönkön
A régen kidöntött, kiszáradt tuskókon kisebb mennyiségű gombára számíthatunk, de az elkorhasztás is cél lehet. Ha a tuskó olyan helyen van, szükséges lehet a mesterséges árnyékolás, a nap és a széllel szemben. Erre bármilyen anyag megfelel, 30-40 cm magasságban pl.: deszka, nádpadló, fekete fólia, földből húzott bakhát stb. Száraz idő esetén fontos a gyakori öntözés, párásítás. A rönkök köré célszerű a talajra szalma- fólia- vagy más anyagból takarót tenni, hogy az öntözés illetve az eső ne verjen fel szennyeződést a gomba lemezei közé. Fontos a gombát megvédeni a rovarkártevőktől, meztelen csigáktól. Ezt Basudin ill. csigaölő szer kihelyezésével is megtehetjük. Nagyon ügyelni kell, hogy a vegyszerek ne érintkezhessenek a gombákkal.

image5_16.jpg

A fa fajtájától és az időjárástól függően 3-5 évig terem, rendszerint ősszel, esetleg tavasszal is. A gomba hullámokban jelenik meg, a termésszünet kedvezőtlen időjárás esetén akár egy hónapnál is hosszabb lehet. Akkor érett szedésre, ha a gombakalapok kissé begöngyölt széle kezd kiegyenesedni. Nem célszerű tovább a tuskón tartani, mert elöregszik, rágóssá válik, főleg ha az idő szárazabb. A csokrokat egyszerűen tőben letörjük, vagy éles késsel levágjuk.

image7_10.jpg

Szép nagy fejek termettek. Tapasztalat, hogy lehetőleg kerüljük el a földdel való érintkezést, mert nehézkes teljesen kimosni a gombalemezek közül. Úgy vélem, a lassan enyhülő hőmérséklet és várható őszi esők miatt a terepen hagyott "ültetvény" kevesebb gondozást igényel, mintha a forró nyár okozta kiszáradástól is védenünk kellene. A "tél alá vetés" adta a téma aktualitását.

Az ajánlott honlapon több oldalnyi útmutató és videók is találhatók, ebből egy érdekes felvétel, a gomba növekedése filmmé fűzve:

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása