Elfogyott a magyar burgonya, már csak lengyel import között válogathatunk a piacon. Innen már csak egy lépés a jegyrendszer - rezdülhetnek össze idősebb olvasók. Volt már példa a Nagy Krumplihiányra tizenévekkel ezelőtt, több száz forintos árakkal és ez rávilágít, milyen törékeny is e mezőgazdasági ágazat.
Minap tragikus hirtelenséggel következtek az események burgonyaügyben. Egyik pillanatban még révetegen bámultam a szórólap 700 forintos fagyasztott szalmakrumplijára, azonban rögtön ezután szomszédasszonyom meglepett egy marék csicsókagumóval. Mivel ott tartunk, hogy a gazdagok krumplija a krumpli, még inkább igaz a régi mondás: a szegények krumplija a csicsóka. Megkóstoltam, és erényeivel, némi termesztési útmutatóval önök elé tárom a teszt eredményét.
Sajnálom, de szkeptikusan fogadom a bulvár-reformkonyha érveléséiben, hogy régen a népi étkezésben elterjedtnek számított az adott növény. És amit a népek megettek, az maga volt a vitamin- és nyomelem-Kánaán.
Ezzel szemben a népek azért ettek bizonyos terméseket, mert szerették volna elkerülni az éhenhalást. Ennyi erővel a lisztté őrölt fakéreg és frissen szedett makk is helyet követelne reformasztalunkon, hiszen éhínségek idején hihetetlen népszerűségnek örvendtek. Sőt, a paleoétrend korszakából (várható élve töltött időtartam 29 év) a mamuthús apró rágcsálók és gyűjtögetésből származó bogyók alapozhatnák meg hosszú, egészségben töltött boldog éveinket. Tehát a kóstolásnak azon véleménnyel ültem neki, hogy ha a csicsóka annyira finom lenne (főleg könnyű termesztését figyelembe véve), akkor tucatnyi márkából válogatnánk a boltokban fagyasztott szalmacsicsókából. De nem tesszük, mert nem tehetjük kínálat hiányában.
Gumója amorf és bonyolult alakú. Szerencsére héját nem kell eltávolítanunk, elég alaposan megmosni. Ha nem bízunk a mosás sterilitásában, még megpucolhatjuk tetemes veszteséggel.
Nyersen meglepően jó (nem rossz) ízű. Pontosabban teljesen íztelen, de ropogós frissessége (ahhoz képest, hogy egész télen földben pihent) mint a sok vízen nevelt karalábé, vitamindús rágcsának tökéletes. Markánsabb példányait esetleg keményítő nélküli burgonyához hasonlítanám.
Sütve külseje megegyezik a Fokhagymás sült csicsóka receptből ollózott fotóval. Íze és állaga kísértetiesen hasonló a sütőtökéhez. Két ismerőst kérdeztem csicsókával kapcsolatos élményeiről, és ők is megerősítették benyomásaimat. Mindamellett ízlések és pofonok...
Esetleg levesként? Igazán látványos krémlevesként elkészítve. Mivel íze semleges, a hozzávalók határozzák meg végső aromáját és ez sok variációra ad lehetőséget. Az ipari lekvár is tökből és mesterséges ízesítőkből készül, mégis...ehető.
Lepény és chips is készíthető belőle
Némileg előítéleteken alapuló saját értékelésem ("A krumplileves az legyen krumplileves") dacára bizonyára sokan megszeretik, tehát legalább egy próba erejéig érdemes megkóstolni. Ha tetszik, jó hír lesz könnyű termesztése, mivel öntözést és trágyázást nem igényel (de bizonyára nem is tiltakozik ellene). A szélsőséges klimatikus viszonyokat jól bírja (-20 °C-ot is átvészel) és rendkívül bőtermő. Hiteles "szemtanú" szerint "Egy 30x30 centis helyről tele lett egy 20 literes vödör."
Termesztett haszonnövény, de könnyen kivadul - írja a Kertlap érdekes bemutatója
Szép virágai üde színfoltjai lehetnek kertünknek
"A cukorbetegség egyetlen természetes gyógyszere" - állítja ez a cikk, Kaszás László (több írása alapján a növény szakértője) tollából, mely összeszedett és olvasmányos formában minden fontos tudnivalót közöl a csicsókáról. Itt találjuk nemesített fajtáinak tablóját is.
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!
BigPi 2019.03.27. 22:10:42
kkm.furdancs 2019.03.28. 07:07:04
Jövő héten édesburgonya teszt. Spoiler: még rosszabb.
Crip Lee 2019.03.28. 13:26:28
miyagawa 2019.03.29. 10:00:34