Répa, retek...katalógus

2019.03.20. 05:00 - kkm.furdancs

image2_21.jpg

Kis fajtaajánlóval igyekszünk kedvében járni e két zöldség kedvelőinek, hiszen szorít az idő, hogy elvessük őket. A répa és retek kéz a kézben járnak, mert ha répa, petrezselyem, stb. sorokba retekmagot szórunk, korábban kikelő zöldjük mutatja a vetés elhelyezkedését és nem kapáljuk ki őket véletlenül sem. Rengeteg alfajt ismerünk a haszonnövényeknél, viszont boltok polcain mégis gyakrabban bukkanunk legjobban bevált, népszerű magokra. Ezekből válogattunk egy csokorra valót, hogy érett példányaik fotója alapján válogathassanak a napokban aktuális veteményezéshez.

A retek az egyik leghálásabb zöldségféle a veteményesben: az évszaknak megfelelő fajta kiválasztásával kora tavasztól őszig vethető, nem túl igényes, és ahogy a „hónapos” jelző is mutatja, néhány hét után szüretelhető.

retkek.jpg

Ha a kertben van 1-2 szabad sor, már vethetünk is bele retekmagot. Ha csak erkélyünk van, az se baj; virágláda vagy nagyobb cserép is megteszi. A magokat szórjuk laza talajba, inkább kicsit árnyékos helyre, egymástól kb. 5 cm-re, 1 cm-nél nem mélyebbre. Földdel kicsit betakar, finoman meglocsol, ennyi. - olvashatják egy korábbi írásunkban a retektermesztésről. Aki türelmetlenebb vagy szeretné jótékony hatásait kipróbálni, fogyaszthatja csíraként is. Most pedig következzen néhány korai fajta.

saxa.jpg

Saxa retek: Népszerű, kerek, skarlátpiros héjú fajta. Húsa fehér, ropogós pudvásodásra nem hajlamos, lombja kicsi. Üveg és fólia alatti valamint korai szabadföldi termesztésre alkalmas. Tenyészideje 28-30 nap. A vetőmag ellenőrzött ÖKO termesztésből származik! A biotermesztés sikerének kulcsa, hogy ökológiai szempontból szigorú, vegyszermentes körülmények között végezzük a tápanyagellátást, az öntözést és a növényápolást.

verad26486_3.jpg

Francia reggeli retek: Nem pudvásodó fajta! Korai hajtatásra és szabadföldi termesztésre egyaránt alkalmas, amely pudvásodásra nem hajlamos. A gumó jellegzetes hengeres alakú, élénkpiros színű fehér végződéssel. Különleges formája és íze miatt közkedvelt.

shutterstock_133816187_gretek.jpg

Hónapos óriás vajretek: Hajtatásra és korai szabadföldi termesztésre alkalmas, gömbölyű, élénkpiros, nagy gumójú fajta. Jó minőségű, 40-50 napos tenyészidejű hónaposretek. Pudvásodásra, repedésre nem hajlamos. Lombja középnagy, világoszöld. Vetés: március-szeptemberig, szabadföldbe. 6-20 0C fokon 6-8 napig csírázik. Kelés után ritkítjuk. Vetőmagszükséglet: 3-5 g/10 m2. Térállás: 15-20x3-5cm. Szedés áprilistól-októberig.

Sárgarépák

image10_5.jpg

Répával az kezdjen, aki szeret ásni - figyelmeztettünk korábban, ha csak nem szeretnék változatos formákban tekergő répákat termelni, melyet pucolni is nehezebb. A legjobb, ha 25-35 cm-es sortávolságra vetjük, de arra számítani kell, hogy a magok lassan kelnek, ugyanis ez az olajtartalmú magok sajátossága. A mag ne kerüljön 2 cm-nél mélyebbre. Ha kikelt, úgy kell egyelni, hogy a sorban egymástól 5-6 cm-re álló egyedeket kell meghagyni. Erre a munkára nincs szükség, ha sikerül papírszalagra ragasztott magot vásárolni.

image3_17.jpg

 A sárgarépavetést gyakran kell kapálni, nemcsak a gyomok elleni küzdelem céljából, hanem azért is, hogy a talaj felszíne mindig laza, porhanyós legyen. A hosszabb tenyészidejű sárgarépákat két-három alkalommal trágyázni is kell.

12564_1024x1024.jpg

Párizsi vásár répa: Apró, kerek termése édes, salátákba kiváló.

image5_9.jpg

Fertődi Vörös: Hosszú típusú. Tenyészideje hosszú, 180–200 nap. Levélzete erős. A répa csapott vállú, lefelé egyenletesen vékonyodó, hegyben végződik. Gyökere finom. Színe cinóbervörös, felülete kissé gyűrűzött. Tárolásra és ipari feldolgozásra alkalmas, nagy karotintartalmú fajta.

image6_10.jpg

Vita Longa: Hollandiában a legszélesebb körben termelt Flakker szelekció. A répatest nagytestű,  hosszú, széles vállú, enyhén hegyesedő. Tenyészideje 145 nap. Lombozata nagyon erős.

image8_5.jpg

Vörös óriás: Nagy hozamú, szabadföldi fajta. Friss fogyasztásra, tárolásra alkalmas. Répája hegyes végű. (Későbbi utánvetésre is kiváló, kedvenc fajtám - szerkesztő)

carrots-nantes1.jpg

Nantes: Hengeres, sötétnarancs színű! Korai és másodvetésre alkalmas kiváló Nanti szelekció. Répája hengeres, tompa végű, mind a külső-, mind a belső színe egyöntetűen narancs-piros színű. Főként friss fogyasztásra, de később vetve tárolásra is alkalmas.

Termékleírások a Gazdabolt kínálatából, fotók linkelve az Internetről.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez

Szólj hozzá! Címkék: répa katalógus retek vetés fajtaajánló

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása