Kertépítés hagymásokkal

2019.03.06. 05:00 - kkm.furdancs

A hagymás, gumós növények a kerti idény egészében színesítik a kertet: onnan kezdve, amikor a tavaszelőn a hóvirágok bontják az első finom szirmaikat, egészen odáig, amikor a csodálatos dáliák rikítanak az ágyásokban ősszel. Mindez azonban csak megfelelő helyen, megfelelő társnövények mellett érvényesül, ezért a tervezéssel járó munkát semmiképp nem hagyhatjuk ki a számításból.

3-3.jpg

Bár nem nehéz hagymás növényeket áttelepíteni (sőt, általában ősszel szükséges felszednünk őket), nagy eséllyel pontosan ott és olyan mennyiségben kelnek ki, virágoznak, ahogy megtervezzük. A magvetés ennél bizonytalanabb. Egy igazán szép kert nem a növények mennyiségével hívja fel figyelmünket, elégíti ki szépérzékünket, inkább a harmóniát sugárzó, sokszínű kuckó kialakítása a cél. A hagymás virágok uralta kert ültetési tervéről és telepítési szabályairól szól mai írásunk. Illusztrációink - bár harsogó színű, szép virágok alkotta kerteket ábrázolnak - inkább ellenpéldák, hogy saját kertünket kevesebb, de színesebb virágszőnyeggel ékesítsük. Azaz, néha a kevesebb több!

malvern-spring-show.jpg

Természetes vadság Alapvető igazság, hogy a nagyvirágú, élénk színű hagymások a feltűnő színekre alapozó virágágyásokba valók, ezzel szemben a vad vagy a nemesítők által csak szerényen módosított (botanikainak is nevezett) változatok a természetközeli élőhelyeket utánzó kertrészekben érvényesülnek, például a sziklakertben vagy a facsoportokat szegélyezve. A császárkorona (Fritillaria imperialis) fejedelmi virágdíszei vagy a kerti tulipánok messziről ragyogó kelyhei elsőrangúan magukra vonják a figyelmet a virágágyásban, ám a sziklakertben – pont emiatt – túl feltűnőek lennének. Ott a botanikai tulipánok például sokkal hatásosabbak.

Igaz színpad Az ágyásokat változatos hatások mentén alakíthatjuk. Érdemes minden évszakban szemügyre venni a kertet, feltárni a hiányos, kevésbé szép foltokat, és ezeket hagymás, gumós virágokkal hatásosan kitölteni. A facsoportok alatti fényszegény helyeket például a krókuszok (Crocus) tölthetik meg élettel, ha úgy érezzük, hogy a színes nyári virágágyásból hiányzik még valami, akkor a liliomok (Lilium) és a kanna (Canna) egyedi virágai segíthetnek.

colorful-garden-flowers-hd-free-wallpapers.jpg

A megfelelő társnövény Természetesen arra is van mód, hogy a hagymás, gumós növényeket toljuk az előtérbe, és a többi növényt csak mintegy kiegészítésként állítsuk melléjük. A magas termetű tulipánokat, kardvirágokat és dáliákat jobb csoportosan ültetni, esetleg egész nagy felületeket is szánhatunk nekik, így a virágzáskor tömegükkel mutatnak. A tavasszal virágzó hagymások ideális társnövényei a későn virágzó, és a hagymások virágzási idejében még csak a lombjukkal díszítő évelők – az árnyékliliomok (Hosta), a sásliliomok (Hemerocallis), a pünkösdirózsa (Paeonia) –, ill. a díszfüvek. Ezek a később kifejlődő dús lombjukkal aztán a hervadóban levő hagymásokat is szépen takarják.

28-colorful-garden.jpg

Harmonikus összeállítások
• Az élénk színű hagymások mellé visszafogottabb színű háttérnövényeket – például macskamentát, zsályát, fátyolvirágot – válasszunk, hogy szépen kiemeljék a színeket.
• Kiváló talajtakaró a hagymások alatt a gólyaorr (Geranium), ill. a tisztesfű (Stachys).
• Az örök nyerő kék-sárga összeállítások alapját adhatják a kékharang (Hyacinthoides), a csillagvirág (Scilla), ill. a törpenárciszok (Narcissus). Mindezt ültessük például varázsmogyoró (Hamamelis) vagy díszmogyoró (Corylopsis) alá.

684770.jpg

A növénytársításról
• Minél nagyobb és rikítóbb egy növény virága, annál visszafogottabb legyen a környezete.
• Jól harmonizálnak az élénkvirágú hagymásokkal a fehér és a pasztellszín virágú, ill. az ezüstös és a zöld levelű szomszédok.
• A ragyogó császárkoronához jól illik az azonos időben virágzó sárgaviola (Erysimum cheiri). A nyáron és ősszel virágzó hagymások – például a liliomok és a magas termetű díszhagymák (pl. Allium giganteum) közé ellenben alacsonyabb, ill. közepes termetű évelőket érdemes ültetni, például csomós harangvirágot (Campanula glomerata), illatos gólyaorrot (Geranium macrorhizum), ill. menyecskeszemet (Coreopsis verticillata). Jól társíthatók alacsonyabb növésű fűfélékkel is.

tulip-flower-garden.jpg

Játék a színekkel Ügyeljünk rá, hogy egy összeültetésbe csak kevés és egymással harmonizáló színt válasszunk. Az összeillő kombinációk emellett természetesen lehetnek harsány színűek vagy visszafogott árnyalatúak is. A sárga, a narancs és a piros kombinációk például mindig harmonikusak, feltéve, ha a vörös árnyalatokban nincs kék tónus. Romantikus hatást érhetünk el bíbor, ibolya és kék együttesekkel, de a túl mély színek adta hangulatot könnyedebbé is tehetjük a fehér tónust is tartalmazó rózsaszínnel, lilával és világoskékkel. Érdekesek a kontrasztos színválasztások is, például a fehér-kék vagy a piros-sárga-kék. Nemes megjelenésűek ugyanakkor az egyetlen meghatározó színre épülő ágyások. Hagyjuk a képzeletünket szabadon szárnyalni, és az eredmény nem marad el.  

3500.jpg

Csigavonal, szív alak. A hagymás, gumós növényekkel akár kedves alakzatokat is formázhatunk a pázsiton. Válasszuk ki az erre megfelelő pázsitfelületet, zsinórral rajzoljuk meg a kívánt alakzatot, és a zsinór mentén ültessük el a hagymákat, gumókat. A hagymaültetővel gyerekjáték lesz!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!    

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása