Na de aranka!

2019.02.08. 07:43 - kapanyél

A szulákfélék családjába tartozó, kedvesen hangzó aranka (Cuscuta)bizony közel sem olyan ártatlan, mint az első hallásra tűnhet. Apró aranysárga virágai és hajszálvékony szárának színéről kapta becéző nevét (arany+ka). Népies nevei azonban sokkal többet elárulnak igazi énjéről: fonalfűnyűg, görényfű, herefen, herefojtó, köszvényfű, lucernakosz – hogy csak a legfontosabbakat említsük.

800px-cuscuta-europaea-on-urtica-dioica8049.jpg

Közönséges aranka

A filigrán kis növény magja a talajban csírázik, majd szára a fény felé törve addig tekeredik-csavarodik, mígnem megtalálja megfelelő támaszát. Nem bajlódik levelek növesztésével, ahogy megfelelő gazdanövényt talál, szépen rácsavarodik és kiszívja belőle a táplálékot. Ezt az adott növény aztán vagy túléli, vagy nem, inkább az utóbbi.

A közönséges aranka nem nagyon válogat, leginkább vadon élő növényeket támad.

800px-cuscuta-europ-kz17669.jpgCsalánon

A legtöbb faj nevében hordozza, mely növényekre jelent komoly veszélyt. A lenfojtó aranka (Cuscuta epilinum Weihe) leginkább a lenvetésben tesz kárt, de nem veti meg a lucernát és a lóherét sem, akárcsak a herefojtó (Cuscuta trifolii Bab.) és az illatos vagy más néven nagy aranka (Cuscuta campestris Yuncker, syn.: Cuscuta arvensis Beyr.).

A kakukkfűfojtó aranka (Cuscuta epithymum /L./ L.) a lucernán kívül főként fűféléken élősködik, a komlóképű (C. lupuliformis) és a nádfojtó aranka (C. australis) neve is jól mutatja, mely növényekre jelent komoly veszélyt. Irtása nem egyszerű feladat. Általában azt javasolják, hogy az arankával fertőzött foltot és körülötte 1 m-nyi sávot fel kell kapálni, szalmával beteríteni és meggyújtani. A másik lehetőség pl. herés területen a kaszálás, amiután a felületet földdel vagy lótrágyával jó vastagon (kb. 30 cm) beborítják. 3-4 hét elteltével ezt a réteget eltávolítják, a lóhere újra kinő, az aranka viszont kipusztul. A legolcsóbb módszer pedig az, ha a kikapált gyomot jó mélyen a földbe temetjük.

Abban azért reménykedhetünk, hogy az Arankák nem örökölték e gyilkos hajlamot...

Forrásokért katt a képekre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: aranka

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása