Hét oktávos virágágyás

2019.01.16. 05:00 - kkm.furdancs

zongkertben_06.jpg

Bolygónk nagy és sokan élnek rajta, ezért kevés ötlet üthet szöget agyunkba anélkül, hogy egymillió találatot ne eredményezzen internetes rákereséskor. Épp egy versenyzongora átépítésén szorgoskodom és szerkesztőnk szerint kudarc esetén még készíthetek belőle magaságyat, melynek előnyeit többször taglaltuk e hasábokon. E megjegyzés volt mai témánk inspirálója. Zongora a kertben - kert a zongorában.

A zongora egy csodálatosan bonyolult, érzékeny szerkezettel bíró hangszer, melynek pusztán lakásunkban tartózkodása kialakít egy kissé művészies, értelmiségi miliőt. Már csak múltjáért is tisztelni kell, minthogy káposztát termesszünk benne. Másrészt a húros zongora sok nyűggel és költséggel jár, felújítása - néhány példányt kivéve - gazdaságtalan. Meg kell találni tehát helyét és szerepét a praktikum - nyugállomány metszetében.  Ha mégis a hangszer megbecstelenítése mellett döntenének, néhány jó tanács következik magaságy telepítéséhez.

zongkertben_01.jpg

Hat ok, miért kertészkedjünk magaságyban
• Kényelmes magasságban végzett, gerinckímélő munka.
• A napenergia felmelegíti az ágyás falát és a talaját, így korábban lehet bele vetni.
• A kerti hulladékot értelmesen hasznosíthatjuk, ráadásul bomláskor hőt termel.
• A célirányos öntözés megfelel a növények fejlődési feltételeinek.

zongkertben_08.jpg
• Csekély a helyigénye, az ágyás felülete optimálisan kihasználható.
• Csigák vagy tarackos gyomok alig fordulnak elő benne.

zongkertben_25.jpg

Ha a terasz közelébe tesszük, színesre festve szép látványt nyújt, de akár véd a széltől vagy a kíváncsi tekintetektől is. Ráadásul a fűszerek vagy zöldségek csak egy karnyújtásnyira vannak. A színes levelű zöldségfélék, mint a piros levelű saláták, a sárga-piros mángold vagy a sárga cukkini nagyon mutatósak. Ha narancssárga körömvirágot vagy több színű sarkantyúkát is ültetünk bele, nyáron a kert csodás színfoltja lesz.

zongkertben_17.jpg

Fontos a gondos felületkezelés. A nap és nedvesség bármilyen faanyagot évek alatt elrothaszt. Lazúrral vagy festéssel néhány évre megállíthatjuk romlását, de biztos eredmény a megelőző gombaölő kezelés hozhat. Csobogóval keresztezve látványos eredményt kapunk, ám ilyenkor még fontosabb vízálló kifolyók beépítése.

zongkertben_19.jpg

A magaságy helyes feltöltése
• Legalulra jön egy réteg összeaprított vastag ág, gally, szecska és falevél.
• Ha a magaságyat gyepes részre építjük, a következő rétegnek a felszedett, a földes felükkel felfelé fordított gyeptéglák jöhetnek.
• Ezután következik egy réteg félérett komposzt, amely később a rothadás során hőt termel.
• Legfelülre egy legalább 15 cm vastag fi nom, érett, kerti vagy külön megvett virágfölddel kevert komposztréteg kerül.

zongkertben_09.jpg

A fűszerrondella lehetséges növényei: A felső részbe a mediterrán fűszernövények kerüljenek: zsálya, kakukkfű, rozmaring és oregánó. Az alsó részben kétoldalt a magasabb fűszernövényeknek – mint a menta vagy a citromfű – elég hely jut a növekedéshez, míg előre jöhetnek az alacsonyabbak, pl. sóska, bazsalikom, metélőhagyma, petrezselyem és bársonyvirág.

zongkertben_11.jpg

A magaságyat még mutatósabbá tehetjük és sokoldalúbban kihasználhatjuk a következő ötletekkel: Egynyári fűszereknek (pl. kapor, bazsalikom vagy koriander) az egyik hosszanti oldalra rakhatunk fel virágládát vagy virágcseréptartót.

zongkertben_16.jpg
Egy hosszabb fémfogantyú jó szolgálatot tehet: kerti szerszámokat, metszőollót akaszthatunk rá, vagy egy kis edényt, amelyben pl. veteményjelölőket vagy más fontos dolgokat tárolhatunk. Katicáknak és hasznos társaiknak a déli oldalfalra rovarszállót helyezhetünk el, amelynek lakói minimálisra csökkenthetik a kártevők ténykedését az ágyásban.

zongkertben_26.jpg
Az ágyásszegélyre tegyünk nemesacél ringliket: ezekbe íves fémrudat vagy fűzfavesszőt dughatunk, amelyek megtartják a fólia- vagy fátyolfólia sátrat. Ha a magaságyra körben rézszalagot ragasztunk, távol tarthatjuk a csigákat. A másik lehetőség, ha speciális csigagátat szerelünk az ágyás felső külső peremére.

zongkertben_15.jpg
Az ágyás hosszanti oldalára szerelt lehajtható asztallap kiváló rakodófelület vetéskor, palántázáskor vagy betakarításkor.

zongkertben_07.jpg
A kerttulajdonos nevével vagy a kertész mottójával ellátott fatábla díszítheti a művünket.

zongkertben_22.jpg

Növénytársítás: Ahogy a hagyományos kerti veteményesben, a sikeres és gazdag terméshozamnak a magaságyban is fontos előfeltétele, hogy a megfelelő zöldségfajok kerüljenek egymás mellé. Nem szabad, hogy feleslegesen versengjenek a helyért vagy a tápanyagokért. Bizonyos zöldségfajok kölcsönösen is hatnak egymásra, ami pl. a kártevők elleni védelmet illeti. 

zongkertben_13.jpg

Ideálisak pl. az olyan növénytársítások, amelyeknél az egyik a föld felett igényel több helyet, míg a másik a föld alatt.

zongkertben_24.jpg

A tippeket egy színes, informatív és a magaságyak témáját minden szempontból tárgyaló kötetből ollóztuk. Magaságyások - Gyakorlati tanácsok hónapról hónapra. Roncs zongora vásárlása után elcsíphetjük a kiadó webáruházában, hogy az áprilisban vethető növényeinknek panorámás élőhelyet készítsünk.

zongkertben_18.jpg

Hasonló - földfelszín fölé telepített kert témája a Cser Kiadó gondozásában megjelent "Függőleges kertek. Ötletek kertbe, teraszra, erkélyre" kötetnek, melyet túlzás nélkül nevezhetjük átfogó kitekintésnek a témában. Végül még néhány példa muzikális kertészektől:

zongkertben_10.jpg

zongkertben_14.jpg

zongkertben_02.jpg

zongkertben_04.jpg

zongkertben_05.jpg

Végül - ha túlságosan felzaklattuk volna önöket a témával - egy órányi relaxációs zongoramix egy még felhangolt és rovarmentes hangszerből: "Song from a Secret Garden"

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!    

Szólj hozzá! Címkék: válogatás magaságy

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása