Ajándéktippek kertészeknek és hozzátartozóknak

2018.12.12. 05:00 - kkm.furdancs

Az ünnepi ajándékozás számos bakit rejt. Ötlethiányban szenvedve távolabbi rokonunknak - aki valamilyen hobbit űz - vásároljunk könyvet, abból nem lehet baj. Nem? Ha túl általános könyvet választunk, mintha Bálint gazdát lepnénk meg egy "Növénytermesztés kezdőknek" kötettel. Tájékozódjunk vagy találjunk ki valamilyen frappáns felvezetést, hátha megússzuk a kínos pillanatokat, jobb esetben örömet szerzünk az ajándékozottnak. Bármi jobb, mint a nyakkendő - határidőnapló pusztító kombinációja.

00_1.jpg

Segítségül olyan kertészeti témákat választottam, mely nyitott érdeklődésű emberek számára kipróbálandó kihívást rejt, másoknak érdekesség, de mindenképp figyelmesség. Kezdő növénytermesztőket, friss telektulajdonosokat céloztunk meg szakirodalom-ajánlóval, de a biogazdálkodás és termesztőberendezések iránt érdeklődő profik is megtalálják számításukat (mert hogy akad köztük bőven akciósan leértékelt kötet).

kaka01.jpg

Zöldségtermesztés termesztőberendezésekben: a termesztőberendezések létesítése, üzemeltetése és hasznosítása mellett 20, nálunk nagyobb vagy kisebb mértékben termesztett zöldségfaj technológiájának alapjait, termesztési változatait adja közre. Külön érdeme a könyvnek, hogy csiperke-, a shii-take és a laskagomba termesztésével is foglalkozik.

Zöldségtermesztés szabadföldön: A könyv a megszokott gyakorlati csoportosítás (burgonyafélék, kabakosok, hüvelyesek, hagymafélék, gyökérzöldségfélék, levélzöldségfélék, káposztafélék, csemegekukorica, spárga) szerint ismerteti a szabadföldön termeszthető zöldségfajok botanikáját, biológiai igényeiket, termesztéstechnológiáját. A növényvédelmet és a gyomirtást tekintve az integrált és vegyszertakarékos technológiát ismerteti, akár a biológiai növényvédelmet is érintve.

kaka02.jpg

Gyűjtsünk gombát erdőn, mezőn!: A könyvben megtalálható 232 gombafaj magában foglalja a - gombaszakértői tanfolyamokon is oktatott - hazánkban fellelhető, étkezési szempontból fontos gombafajokat és mindazokat a mérges gombákat, amelyekkel ezek összetéveszthetők. A fényképek természetes környezetükben ábrázolják az egyes gombafajokat, amelyekhez tömör, lényegre törő, szisztematikus leírás kapcsolódik.

Vadgyümölcsök a kertben és ültetvényekben: Napjainkban a fogyasztók és a termesztők érdeklődése is megnőtt a vadgyümölcsök iránt. A megszokottól eltérő ízviláguknak, és nem egyszer gyógyhatásuknak köszönhetően teret nyernek a mindennapi felhasználásban. A Könyv alapos ismereteket ad ehhez a munkához, és minden segítséget megad a kiskerttulajdonosoknak is, hogy kedvet kapjanak egy-két hasznos és szép egyed telepítéséhez.

image19.jpg


Kertészkedés 1 négyzetméteren: A ládakertészet egyszerű és elronthatatlan módszer, amivel akár a legkisebb helyen is megtermeszthetjük magunknak kedvenc zöldségeinket, fűszernövényeinket és virágainkat. A különleges talajkeverék minden tápanyagot tartalmaz, amire csak szüksége lehet egy növénynek, emiatt tápszerezni sem kell, ráadásul a talajművelés és a gyomlálás fáradságos műveletét is elfelejthetjük.

Magaságyások: A kertészkedés legjobb módja, ha fáj a derekunk, ha akár csak kis felületen olyan növényeket is kipróbálnánk, amelyekhez speciális talaj szükséges, vagy csak egy színfoltot szeretnénk az ágyások mellett. Bővebb ajánlónkat itt olvashatja.

image23.jpg

12 hónap a kertben: A könyv egyaránt szól azokhoz, akik kertészkedni vágynak, de fogalmuk sincs, miként fogjanak hozzá, és a tapasztaltabb kertészekhez. Bármilyen kertről (virágos, gyümölcsös, konyhakert) álmodjon is az olvasó, kötetben hasznos útmutatást talál elképzelései megvalósításához. Nemcsak a szezonális teendőkkel kapcsolatos jó tanácsokra számíthat, hanem egyéb praktikus információt is olvashat. Minden hónapban az általános teendők mellett egy-egy kerttervezéssel kapcsolatos témát is bemutat a könyv. Így megtudhatja, hogyan teremtsen mediterrán élményt a kertben, vagy építsen kerti tavat.

Egész évben a kertben: A könyv szerzője, Valló László 8 évet töltött a Kertészet és Szőlészet című szaklapnál szakújságíróként, 25 évet pedig a Szabad Föld újságnál, így rendre gyakorlati kérdésekkel szembesült, és ebben a könyvében sok-sok kérdésre adja meg az olvasóknak a szakszerű választ. A saját kérdéseinkre nagyon könnyen megtaláljuk a szakszerű információkat, ha a könyv végén található bőséges névmutatót használjuk, így azonnal a keresett növényünkre vonatkozó tudnivalókat olvashatjuk.

kaka03.jpg

Végül a szobakertészeknek szóló kötetek közül ajánlunk kettőt: "A szobanövények ápolásának alapjai" és a "Szobanövények lakásba, teraszra, irodába és télikertbe" más tartalommal, de segít kiválasztani az ideális növényeket és bevezet gondozásuk ismereteibe.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez 

Szólj hozzá! Címkék: ajánló könyv karácsony ajándék könyvajánló

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása