Bejgliképző alapanyagok (dió, gesztenye) bemutatása során elérkeztünk a mákhoz, mely élelmezési felhasználása jóval ritkább a világ más részein, mint hazánkban. Inkább dekorációként használják, nem is kapható kilós tételben, mint nálunk. A kies Afganisztánban sem mákos guba alapanyagként termesztik hektárok tízezrein, hanem...gyógyhatása miatt. Talán ezért is nevezi a népnyelv az öröm virágának. Mai írásunk bemutatja a mákot és ha korai kertészkedésre vágyik olvasónk, a legkorábban vethető növényként felírható naptárba a „hólébe vetés”.
A mák (Papaver somniferum) egyéves növény. Tenyészideje tavaszi vetésben kb. 120-150 nap. Termése toktermés. A tokok mérete bizonyos fokig a környezeti tényezők függvénye, 2,5-10 cm szélességű fajtákat találunk. Kedvező viszonyok között egy növény tokjában 8000-12 000 mag képzőik. A magvak átlagos mérete 0,9-1,2 mm.
A mák több oldalú felhasználhatósága révén egyik legbecsesebb szántóföldi növényünk. Magja, száraz tokja egyaránt nagy értékű, keresett élelmezési cikk. Olajipari értéke nagy. 40-50% félig száradó olajat szolgáltat, amelyet az ipar festék-, lakk-, kence- és szappangyártásra használ fel. Étkezési célra előállított olaja is kiváló. Az olajgyártás melléktermékeként nyert pogácsa kitűnő takarmány, 28,4% emészthető fehérjét tartalmaz, keményítőértéke pedig 60. Rengeteg aminosav, vitamin és ásványi anyag található ebben az apró kis fekete szemben: foszfor, magnézium-, vas-, és kálcium. Hátránya, hogy könnyen avasodik, ezért tárolására nagy figyelmet kell fordítani. A mák gyógyászati fontossága nem újkeletű, narkotizáló hatását már régen ismerik.
Termesztésének első időszakát, a vetést taglaljuk most. Fejlődésének további szakaszait, termesztésének csínját-bínját kövessék Bernáth Jenő, Németh Éva: "A mák" című könyvében, mely egészében átfogja a növény bemutatását, termesztését és felhasználását. Még a máktermesztés nemzetközi és hazai szabályozására is szán egy fejezetet. Ez utóbbi témakörben ajánlatos tájékozottnak lenni, amennyiben kereskedelmi célzattal tervezünk mákot termeszteni, hiszen a szabályzók változnak (például 2015.-ben volt egy bejelentési kötelezettséget előíró változás).
A mákvetés előkészítése és a vetés
A mák hazánk egész területén termeszthető, rövid tenyészidejű növény, korán beérik, ezért klimatikus szempontból a fajta megválasztásának nincs nagy jelentősége. Sokkal fontosabb az, hogy termesztésre olyan fajtát válasszunk, amely kereskedelmi és ipari szempontból értékes, bőtermő, állóképes és a betegségeknek ellenáll.
A mákot finoman előkészített, kellő nedvességű talajba, minél korábban vessük el. A talajt úgy készítsük elő, hogy szerkezete, nedvességtartalma a vetés idejére a legkedvezőbb legyen. Vegyük figyelembe az uralkodó időjárási viszonyokat. A talaj nedvességével úgy gazdálkodjunk, hogy száraz tavaszon biztosítva legyen a sekélyre vetett mák kikelése és kezdeti fejlődése. A mák hidegre és kisebb fagyra nem érzékeny, ezért korán, az időjárástól és a talaj állapotától függően - kb. február második felétől április közepéig vethető. A legjobb eredményt akkor érjük el, ha sikerül március közepéig a vetést befejezni.
Cserepesedésre, gyomosodásra hajlamos talajokon inkább későbben vessünk, mintsem kockáztassuk a vetés sikerét. Ha a föld fagya kiengedett, s a talaj állapota jó, a vetés megkezdhető. Sokan idegenkednek a mák termesztésétől, mondván, hogy az csak nagyon kedvező időjárásban sikerül. Igaz, hogy - főképpen szeszélyes időjárás esetén - a mák termése ingadozó, de megfelelő talajon gondos talaj előkészítéssel a közepes termés általában elérhető.
A vetőmag mennyisége a vetés módjától, a tény ész területtől és a vetőmag használati értékétől függ. A vetőmag mennyiségét az is meghatározza, hogy a mákot tisztán vagy más maggal keverve vetjük-e. A 90%-os csírázóképességű vetőmagból 1,5-2 kg/hektár szükséges. Ilyen kis mennyiségű vetőmagot csak különleges aprómag vetőgéppel lehet elvetni. Ha tisztán vetjük a mákot (ami a legbiztosabb), 2,5-3 kg/ha mennyiségű magot használjunk. Csökkenthetjük a vetőmag mennyiségét, ha a mák magjával azonos nagyságúra rostált homokot, salakot keverünk hozzá. Ügyeljünk az elosztás egyenletességére.
Egy karácsonyi barkácsötlet a mák darálásához...
...és egy részletes, az elkészítést fotókkal végigvezető recept Karcsi kifőzdéjéből, hogy biztosan jól sikerüljön a mákos bejgli, mely augusztus másodikán pont olyan finom, mint karácsonykor. Lázadjunk és ne hagyjuk beskatulyázni ezt a finomságot az ünnepekre! És egy életszerű tanács: Alkalmazottaik narkotikum-fogyasztására érzékenyebb munkahelyek szúrópróbaszerű tesztekkel indíthatják a reggelt. Az érzékeny mérőeszközök - bármennyire ópiummentes fajtából készült - kimutatják a mákfogyasztás hatását. Érdemes eltenni pár szeletet ételmintaként a maradékból védekezésünk alátámasztására.
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!
zia77 2018.12.06. 18:20:28
nem adja azt a fenséges zamatot, amiért a mákot sokan szeretik. A megjelenési formája is más. Persze így tartósabb, mert megdarálva egy idő után megkeseredik kicsit. Egy időben "termeltem" mákot. Lett is vagy 15 dkg termésem. Nem ettem belőle, mert a siker volt számomra az érdekes. Meg az itthoni mákdarálóba nem is akartam "elpocsékolni". Megjegyzem, hogy Olaszországban élt nagybátyám, amikor hazalátogattak mindig kb. 1 kg mákot, és több doboz tejfölt (a paprikás csirkéhez) vitt "haza" Vicenzába, mert azt náluk nem lehetett beszerezni. A napokban meg egy cikket olvastam, valószínűleg itt az Indexen, amelynek szerzője a mák evését minden 50 év feletti számára kis mennyiségben "kötelezővé" tenné.
kkm.furdancs 2018.12.07. 11:56:06
pannonfunk 2018.12.07. 13:06:48
A titka a kifli ügyes megpirítása, mielőtt felöntöd tejjel, meg persze az arányok.