Az öröm virága, a mák

2018.12.05. 05:00 - kkm.furdancs

mak-1-prev.jpg

Bejgliképző alapanyagok (dió, gesztenye) bemutatása során elérkeztünk a mákhoz, mely élelmezési felhasználása jóval ritkább a világ más részein, mint hazánkban. Inkább dekorációként használják, nem is kapható kilós tételben, mint nálunk. A kies Afganisztánban sem mákos guba alapanyagként termesztik hektárok tízezrein, hanem...gyógyhatása miatt. Talán ezért is nevezi a népnyelv az öröm virágának. Mai írásunk bemutatja a mákot és ha korai kertészkedésre vágyik olvasónk, a legkorábban vethető növényként felírható naptárba a „hólébe vetés”.

11975605_09928530538d4ad3db0bf89a900da653_xl.jpg

A mák (Papaver somniferum) egyéves növény. Tenyészideje tavaszi vetésben kb. 120-150 nap. Termése toktermés. A tokok mérete bizonyos fokig a környezeti tényezők függvénye, 2,5-10 cm szélességű fajtákat találunk. Kedvező viszonyok között egy növény tokjában 8000-12 000 mag képzőik. A magvak átlagos mérete 0,9-1,2 mm.

mak.jpeg

A mák több oldalú felhasználhatósága révén egyik legbecsesebb szántóföldi növényünk. Magja, száraz tokja egyaránt nagy értékű, keresett élelmezési cikk. Olajipari értéke nagy. 40-50% félig száradó olajat szolgáltat, amelyet az ipar festék-, lakk-, kence- és szappangyártásra használ fel. Étkezési célra előállított olaja is kiváló. Az olajgyártás melléktermékeként nyert pogácsa kitűnő takarmány, 28,4% emészthető fehérjét tartalmaz, keményítőértéke pedig 60. Rengeteg aminosav, vitamin és ásványi anyag található ebben az apró kis fekete szemben: foszfor, magnézium-, vas-, és kálcium. Hátránya, hogy könnyen avasodik, ezért tárolására nagy figyelmet kell fordítani. A mák gyógyászati fontossága nem újkeletű, narkotizáló hatását már régen ismerik.

mak_makolaj1.jpg

Termesztésének első időszakát, a vetést taglaljuk most. Fejlődésének további szakaszait, termesztésének csínját-bínját kövessék Bernáth Jenő, Németh Éva: "A mák" című könyvében, mely egészében átfogja a növény bemutatását, termesztését és felhasználását. Még a máktermesztés nemzetközi és hazai szabályozására is szán egy fejezetet. Ez utóbbi témakörben ajánlatos tájékozottnak lenni, amennyiben kereskedelmi célzattal tervezünk mákot termeszteni, hiszen a szabályzók változnak (például 2015.-ben volt egy bejelentési kötelezettséget előíró változás).

A mákvetés előkészítése és a vetés
A mák hazánk egész területén termeszthető, rövid tenyészidejű növény, korán beérik, ezért klimatikus szempontból a fajta megválasztásának nincs nagy jelentősége. Sokkal fontosabb az, hogy termesztésre olyan fajtát válasszunk, amely kereskedelmi és ipari szempontból értékes, bőtermő, állóképes és a betegségeknek ellenáll. 

mak_ok-e1519502142956-1280x640.jpeg

A mákot finoman előkészített, kellő nedvességű talajba, minél korábban vessük el. A talajt úgy készítsük elő, hogy szerkezete, nedvességtartalma a vetés idejére a legkedvezőbb legyen. Vegyük figyelembe az uralkodó időjárási viszonyokat. A talaj nedvességével úgy gazdálkodjunk, hogy száraz tavaszon biztosítva legyen a sekélyre vetett mák kikelése és kezdeti fejlődése. A mák hidegre és kisebb fagyra nem érzékeny, ezért korán, az időjárástól és a talaj állapotától függően - kb. február második felétől április közepéig vethető. A legjobb eredményt akkor érjük el, ha sikerül március közepéig a vetést befejezni.

Cserepesedésre, gyomosodásra hajlamos talajokon inkább későbben vessünk, mintsem kockáztassuk a vetés sikerét. Ha a föld fagya kiengedett, s a talaj állapota jó, a vetés megkezdhető. Sokan idegenkednek a mák termesztésétől, mondván, hogy az csak nagyon kedvező időjárásban sikerül. Igaz, hogy - főképpen szeszélyes időjárás esetén - a mák termése ingadozó, de megfelelő talajon gondos talaj előkészítéssel a közepes termés általában elérhető.

A vetőmag mennyisége a vetés módjától, a tény ész területtől és a vetőmag használati értékétől függ. A vetőmag mennyiségét az is meghatározza, hogy a mákot tisztán vagy más maggal keverve vetjük-e. A 90%-os csírázóképességű vetőmagból 1,5-2 kg/hektár szükséges. Ilyen kis mennyiségű vetőmagot csak különleges aprómag vetőgéppel lehet elvetni. Ha tisztán vetjük a mákot (ami a legbiztosabb), 2,5-3 kg/ha mennyiségű magot használjunk. Csökkenthetjük a vetőmag mennyiségét, ha a mák magjával azonos nagyságúra rostált homokot, salakot keverünk hozzá. Ügyeljünk az elosztás egyenletességére.

Egy karácsonyi barkácsötlet a mák darálásához...

...és egy részletes, az elkészítést fotókkal végigvezető recept Karcsi kifőzdéjéből, hogy biztosan jól sikerüljön a mákos bejgli, mely augusztus másodikán pont olyan finom, mint karácsonykor. Lázadjunk és ne hagyjuk beskatulyázni ezt a finomságot az ünnepekre! És egy életszerű tanács: Alkalmazottaik narkotikum-fogyasztására érzékenyebb munkahelyek szúrópróbaszerű tesztekkel indíthatják a reggelt. Az érzékeny mérőeszközök - bármennyire ópiummentes fajtából készült - kimutatják a mákfogyasztás hatását. Érdemes eltenni pár szeletet ételmintaként a maradékból védekezésünk alátámasztására.

aszalt_szilvas_makos_bejgli_020.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!  

3 komment Címkék: mák mákolaj mákvetés

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zia77 2018.12.06. 18:20:28

Örömmel olvastam a cikket, az ismertetést. A mák a kedvenc süteménytöltelékem. Ma is vettem a piacon mákos rétest. Mákos zserbó, mákos pite, mákos beigli, mákos tészta, stb., de csak cukorral keverve "szárazon" is eszem. Külön szerencsés, hogy a darálásra is kitér a cikk. Igazán jó tölteléket vagy egyáltalán ételt csak megfelelően darált mákból lehet készíteni. Ez nem is könnyű. A mákot szerintem préselve kell darálni, úgy hogy a szemcsék teljesen feltáródjanak. Sajnos a háztartásokba ajánlott mákdarálók elég nehéz munkát adnak. Ha nem "húzza be" az ember optimálisan a darálórészt, akkor vagy szemcsés marad a mák, és így nem érzékelhető a finom zamata, ha pedig nagyon "behúzzuk" a darálót, azaz főként préseljük, olajosra darálódik, amely nem guszta. Mindig a piacon veszem, ahol szerencsémre olyan villanydarálók vannak, hogy a darált anyag optimális szemcseméretű és feltártságú lesz. Néhány üzlet forgalmaz darált mákot előre csomagolva, kimérve, de azok sem tökéletesek. Túl durvák. A mák nincs kipréselve. Az így készült töltelék
nem adja azt a fenséges zamatot, amiért a mákot sokan szeretik. A megjelenési formája is más. Persze így tartósabb, mert megdarálva egy idő után megkeseredik kicsit. Egy időben "termeltem" mákot. Lett is vagy 15 dkg termésem. Nem ettem belőle, mert a siker volt számomra az érdekes. Meg az itthoni mákdarálóba nem is akartam "elpocsékolni". Megjegyzem, hogy Olaszországban élt nagybátyám, amikor hazalátogattak mindig kb. 1 kg mákot, és több doboz tejfölt (a paprikás csirkéhez) vitt "haza" Vicenzába, mert azt náluk nem lehetett beszerezni. A napokban meg egy cikket olvastam, valószínűleg itt az Indexen, amelynek szerzője a mák evését minden 50 év feletti számára kis mennyiségben "kötelezővé" tenné.

kkm.furdancs 2018.12.07. 11:56:06

@zia77: Köszi a kommentet! Kedvem támadt nyomán egy kis mákos nudlira (a mákba hempergetett áztatott kifli egy nemzedéket tántorított el a menzától és máktól szerintem). Gyerekkoromban anyám kávédarálóval, kristálycukorral keverve darálta meg.

pannonfunk 2018.12.07. 13:06:48

@kkm.furdancs: No... Nekem volt egy német kollégám, aki meglátogatott Budapesten, és azt mondta, hogy a mákos guba a legjobb dolog, amit evett itt :)

A titka a kifli ügyes megpirítása, mielőtt felöntöd tejjel, meg persze az arányok.
süti beállítások módosítása