Sajtok és sajtkönyvek

2018.11.28. 05:00 - kkm.furdancs

Vannak dolgok, melyek odafigyelés, rendes recept nélkül csak elsőre - vagy akkor sem - sikerülnek. A számos komponenst, megszabott hőmérsékletet és kevergetést kívánó foglalatosságok klasszikusa a főzés, acélötvözet készítése vagy - mai témánk főszereplője - a sajtkészítés házilag.

parenyica08.jpg

Ezzel (blogunk profilja, a kertészkedés mellett) szerintem mindenki megpróbálkozik, aki kiszabadulva a betonváros fogságából vidékre költözik és akad tehén vagy kecske a közelben. Jómagam parenyicát készítettem évekkel ezelőtt és kifejezetten jól sikerült. Ennek folyamatát láthatják egy galériában, majd a saját- és neten fellelt sajtkönyvekből ajánlok, hogy Önöknek másodszorra is sikerüljön.

A galéria képeihez nem kell kommentár, minden hozzávaló és munkafázis látható rajtuk. Rekonstruálásához ajánlom Panni sajtműhelyének honlapját, ahonnan a recept származott. Hosszú évek óta biztos támasza a sajtok világa iránti érdeklődésből vagy receptvadászatra odatévedt olvasóknak. Panninak saját könyve is kapható, melyben felhalmozott tapasztalatait és receptjeit osztja meg a nagyérdemű és lelkes olvasótáborral.

20160425115050-diy-hazi-sajtkeszites-kezmuves-sajtok.jpg

 Wolfgang Scholz "Házi sajtkészítés kecske-, juh- és tehéntejből" című kötetéhez nem volt még szerencsém személyesen, de hiánypótló a megközelítése, ahogy nem sajtrecepteket sorol (melyekkel tele az Internet), hanem a legfontosabb alapismereteket közli a tejfeldolgozástól az eladásra kész specialitásokig. Értsük meg, hogy mit csinálunk, azaz jobban (vagy egyáltalán) sikerül sajtunk, ha ismerjük azokat a biológiai és biokémiai folyamatokat, amelyek segítségével jó minőségű és jó ízű termékeket kapunk.

image12_2.jpg

Testvérkötete továbbmegy és további tejtermékek készítéséhez ad tanácsokat. Ajánlója szerint Elisabeth Mayer-Reithofer "Házi készítésű tejtermékek - Tudnivalók és receptek" könyvéből információt kaphatunk a tej minőségéről és kezeléséről, a táplálkozásban betöltött szerepéről, a higiéniai és környezeti feltételekről, a tejfeldolgozás segédanyagairól, a tejtermékek készítéséről, valamint az egyes tejtermékekre vonatkozó hazai előírásokról. Ezen kívül megtudhatjuk, hogy mire használhatjuk a szépségápolásban.  

image6_8.jpg

Mindenek előtt tágítsuk ki tudáshorizontunkat a potenciális, saját készítésű sajtok fajtáival, a Sajtlexikonból. Sajtfajták garmadája köszön vissza a kínálat puszta töredékét rendszerezni kívánó, étvágygerjesztően illusztrált műből.

image1_17.jpg

Végül egy provokatív csendélet: Sajt és bor alapfokon ("De szép esténk lesz, ha megöregszünk" edition). Szerencsére a sajtok kínálata sem megvetendő, így kedvelőiknek - túllépve az egyébként finom kockasajtokon - akár minden héten másfajta kerülhet asztalára. 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez 

Szólj hozzá! Címkék: könyvajánló házi sajtkészítés tejtermék

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása