Morzsolt már el ujjai között diólevelet, petrezselymet, kaktuszt? Érezte már a markáns illatokat, melyek a természet erejét sejtetik, és melyekkel nem versenyezhet egyetlen, laborokban fejlesztett aroma sem? Mai szemlénk tárgya is ilyen hatásos hatóanyagú növény, a petrezselyem.
Itt az ideje a tél alá vetésnek, többek között a gyökérzöldségek elszórásának, hogy mielőbb növekedésnek induljanak a hosszú csírázású növények. Kora tavasszal még a talaj állapota és kedvünk befolyásolhatja a veteményezést, tél alá vetéskor viszont a növényt ért ingerek - azaz melegedés, nedvesség - hatására kezdi a csírázást. Mondhatni, "eldönti". Néha rosszul dönt, mert egy januári enyhülést követő fagyok elpusztítják a már nedvességgel telt csírákat. Ez kockázat, de aki nem kockáztat, nem is nyer. A nyeremény a tavaszi vetésűnél korábban zöldellő, dús levélbokor. Tehát a mai hétvége programja lehet egy próba, hiszen jövő héten már fagyni fog.
Nem túl bonyolult növény, hiszen két részből áll, gyökérből és levélből. Nemesítése is két irányba indult el, gyökérpetrezselymet és metélőpetrezselymet ismerünk. Rokona, a zeller szintén ilyetén formákban hasznosítható. Bővebb leírása tudományosan fellelhető például a WIKI-n.
Szívós növény, elviseli időnként lekopasztását, hogy levest és bármit fűszerezzünk friss leveleivel. Ha pohárnyi vízbe tesszük letépett, száras levelét egy hétig megőrzi frissességét. Illóolajokból származó ízét különféle tartósítási eljárások során sem veszti el, akár kiszárítva, akár fagyasztva tesszük el. Frissítő zöldjével színesíti az ételt és ellenállhatatlanná teszi az év első petrezselymes újkrumpliját és a sokadikat is.
Gyógyhatása közismert, egyedül terhesség idején, vagy gyomorfekéllyel, vesekő-problémával küzdők fogyasszák óvatosan. A petrezselyemgyökér tartalmaz karotint és E-vitamint, levelei pedig vasat, kalciumot, A-provitamint, C- és E-vitamint. Legalábbis, míg meg nem főzzük, mert hő hatására aromáját és vitamintartalmát is elveszíti, ezért csak a főzés végén adjuk az ételekhez. Fokhagyma imádóknak is van jó hírünk, kik szeretnének nem száműzettetni a civilizációból. Nyersen elrágva semlegesíti a szintén markáns fokhagyma szagot.
Rövid összefoglalónkat tetőzzük be egy előkelőnek ható, mégis könnyen elkészíthető modern étellel, petrezselyem-krémlevessel. Kellemes tél alá vetést és jó étvágyat!
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez