Tujavész testközelből

2018.10.24. 05:00 - kkm.furdancs

Az örökzöld tujákat szeretjük, mert megbízható állandósággal borítják zöldbe kertünket. Sajnos egy növény számára nem sok kommunikációs lehetőség létezik, ezért ha problémája van, csak sárgulással, lombhullással vagy pusztulással tudja jelezni. Hihetnénk, hogy fás szárú, különösebben nem ízletes tuja kívül esik a gombák és rovarok étrendjén, de sajnos sokan találkoznak sárguló, száradó lombokkal dísznövényeiken.

tujabeteg09.jpg

Ismétlés a tudás anyja, ezért számos érdekes és hasznos cikkeket osztunk meg olvasóinkkal, hogy a szinte megegyező tünetek közül kiválassza és kezelje saját tujái betegségét. Vízhiány, tujaszú, boróka-tarkadíszbogár, didimaszcellás betegség? Tessék választani! Avatott értők tollából származó szakcikkek és kissé bulvárosabb írások adnak gyógyírt remélhetőleg. A válogatást saját sövényem gyengélkedéséről tudósító fotókkal illusztráltam.

Bármerre is járok, ha a kertekbe kukucskálok, szörnyű állapotban lévő örökzöldeket látok. Van, ahol minden rendben, de a mellette lévő kertet tujahalál uralja. Barnul, szárad a tujám. Mi baja lehet?

tujabeteg10.jpg

"Nyár végén ősszel tűnik fel leginkább, hogy belűről kifelé elkezd sárgulni a tuja. Ez természetes folyamat, amikor a belső öreg levelek sárgulnak el, majd barnulnak és lehullanak. Normális életciklus, melynek ideje fajonként változhat, de a stressz, szárazság is befolyásolhatja." Tuja barnulás, tuja sárgulás.

tujabeteg03.jpg

"Gyakran csak az ágcsúcsok halnak el, de sokszor egész hajtások, sőt ágacskák is. Az elhalt rész alapjánál a kéreg besüpped, fája elbarnul, és fekete pontszerű termőtestek jelennek meg a pikkelyleveleken. Leggyakrabban nedves termőhelyen, sűrű ültetvényekben, kalcium- és magnéziumhiányos növényeken fertőz." Tuja kabatinás hajtásbarnulása.

tujabeteg06.jpg

"Alaposan megöntözik hát az örökzöldek lombját is: “Hadd frissüljön fel a növény a napközbeni melegtől!” – gondolják. Bizony pont ezzel okozzák a bajt!" Barnul a tujád? Itt a megoldás!

tujabeteg02.jpg

"A jó idő beálltával egyre többen panaszkodnak, hogy az évek óta szép tuja- vagy ciprussövényük levele elkezdett rozsdulni, barnulni és feltűnően sok levelet perget barnulni. Általános probléma ez, melynek a helytelen öntözési gyakorlat az oka." Mitől szép zöld a tuja, és mit tegyünk, ha barnul?

tujabeteg08.jpg

"Ha betegségre gyanakszunk, mert biztosak vagyunk abban, hogy a környezeti feltételek megfelelőek, akkor gombás betegséggel vagy kártevőkkel állhatunk szemben." Tuja betegsége és védekezés ellene.

tujabeteg01.jpg

"Ha a tűlevelek sárgulásnak vagy barnulásnak indulnak, akkor kezdhetünk aggódni. De mielőtt temetnénk a fácskát, esetleg permetszerért indulnánk a gazdaboltba, érdemes megvizsgálni, hogy nem valami másról van-e szó..." Sárgul-barnul az örökzöld: temessem vagy sem?

tujabeteg07.jpg

 "Tetszik vagy sem, a boróka-tarkadíszbogár most már velünk marad, megkeserítve a buja tujasövények és az avarmentes kertek szerelmeseinek életét. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy a modern vegyipar vajon szolgál-e valamiféle megoldással e hortikulturális feladványra." Kétszer is meg kellene gondolni, ültessünk-e tuját.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez

Szólj hozzá! Címkék: tuja örökzöld levélhullás gombabetegség

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása