Hagymás virágok őszi ültetése (gyakorlat)

2018.09.05. 05:00 - kkm.furdancs

plant-bulbs-fall-800x800.jpg

Folytatva az aktuális őszi teendőkről szóló sorozatunkat, hadd ismertessük meg azon trükkök sorát, amelyek segítenek biztonsággal elültetni a virághagymákat. Számos eszköz is a segítségünkre lesz az ültetéshez, ilyenek például a speciális ültetőszerszámok és kosarak. Utóbbiak nemcsak a kertésznek jelentenek könnyebbséget, de a hagymákat és a gumókat is megvédik a veszélyes károsítóiktól, a különféle rágcsálóktól.

image1_16.jpg

Az ültetési mélységnek rendkívül nagy a jelentősége a hagymások, gumósok fejlődésében.
Kötött talajokon mindig kicsit sekélyebben ültessünk!

A nagyméretű hagymáknak megfelelően széles és mély ültetőgödröt kell készítenünk, ezért ezeket mindig egyesével ültessük. Használhatunk a munkálatokhoz egyszerű kézi kislapátot is, de egyszerűbb a dolgunk, ha speciális hagymaültetőt szerzünk be. Ez lényegében egy lefelé enyhén szűkülő fémtölcsér, fogantyúval. A kívánt ültetési mélységig ledugjuk a földbe, majd kihúzzuk. A gödörből kikerülő föld ekkor az ültető fémtölcsérben marad, majd miután az ültetőgödörbe helyeztük a hagymát, a megfordított tölcsérből egyszerűen visszatöltjük rá a kiemelt földet. A krókuszok és a hóvirágok apró hagymáit ezzel szemben csoportosan is ültethetjük, tehát több is kerülhet belőlük egy-egy ültetőgödörbe. A talajban lakó rágcsálók előszeretettel fogyasztják a tulipán hagymáit, ezért ezeket érdemes műanyag vagy fém kosarakban kiültetni. Ilyen eszközöket a szakkereskedésekben széles választékban találunk.

image2_14.jpg

1.) A hagymáságyás beültetésekor mindenekelőtt rakjuk szét a hagymákat fajonkénti és fajtánkénti csoportosításban - érdemes mindezt megelőzően ültetési tervet készíteni -, majd egyik oldalról a másik felé haladva lépésről lépésre kezdjük az ültetést.

A nagyméretű hagymáknak és gumóknak egyesével készítsük el az ültetőgödröket, a kicsiket pedig csoportosan is ültethetjük egy-egy gödörbe. Így már kezdeletektől kis csokrokban nőnek majd, ami szépen mintázza természetes élőhelyeik jellegzetességeit. Készíthetünk vegyes ágyásokat is, ilyenkor az évelők és az egynyáriak tövei közé ültetjük a hagymásokat elszórva. Ügyeljünk rá, hogy a már a földben lévő dísznövények töveit ne sértsük meg a hagymák ültetésekor.

image5_6.jpg

2.) A praktikus ültetőkosarak sokat egyszerűsítenek a kertész munkáján. Főleg azokkal a fajokkal lesz lényegesen könnyebb így a dolgunk, amelyeket az elvirágzás után fel kell szedni: ahelyett, hogy egyesével kellene keresgélnünk a hagymákat, a kosárral együtt könnyedén kiemelhetjük egyben az egész telepet. Figyeljünk, hogy az ültetőkosarat használva is mindig tartsuk be a helyes ültetési mélységet és az ajánlott tőtávolságokat. A kosarak további haszna, hogy megvédik a hagymákat a talajban élő rágcsálók kártételétől. Ezek különösen a tulipán és a krókusz hagymáját fogyasztják előszeretettel, amíg a nárciszét például elkerülik.

image6_5.jpg

3.) Virágtenger a pázsitban. Fontos, hogy a pázsitot se sértsük meg a kelleténél jobban, miközben hagymásokat ültetünk. Vágjunk ki ásóval egy derékszöget, majd óvatosan fejtsük fel a pázsitszőnyeget, és alatta lazítsuk meg a talajt. Jó, ha némi komposztot is be tudunk dolgozni alá, ha pedig tömörödött a talaj, akkor homokot. Ültessük el a hagymákat, gumókat, majd takarjuk őket talajjal. Alaposan öntözzük be, helyezzük vissza a lefejtett gyeptéglát, enyhén tapossuk a helyére, és még egyszer öntözzük be.

image7_6.jpg

4.) Csigavonal, szív alak. A hagymás, gumós növényekkel akár kedves alakzatokat is formázhatunk a pázsiton. Válasszuk ki az erre megfelelő pázsitfelületet, zsinórral rajzoljuk meg a kívánt alakzatot, és a zsinór mentén ültessük el a hagymákat, gumókat. A hagymaültetővel gyerekjáték lesz!  

A helyes ültetési mélység
A hagymások, gumósok ültetésének főszabálya szerint úgy kell megválasztanunk az ültetési mélységet, hogy az a hagyma, ill. a gumó magasságának a két-háromszorosát tegye ki. A túl mélyre került hagymákból többnyire nem fejlődik rendes növény, sőt az is lehet, hogy egyáltalán ki sem tud hajtani. A túl sekélyre került növények némelyike ezzel szemben magától megoldja a gondot, és az úgynevezett húzógyökerek segítségével a megfelelő mélységbe kerül. Vannak kivételek is a fent említett szabály alól: a kockás liliom apró gumóját például - az előírással ellentétben - legalább 10 cm mélyre kell ültetni, mert különben könnyen kiszárad.

Néhány tipp az ültetéshez
- A nárciszok, a tulipánok és a szellőrózsák hagymái bőrirritáló nedvet tartalmaznak, ezért az ültetésükkor viseljünk kesztyűt.
- A cikláment és a madonna-liliomot csak sekélyen takarjuk földdel.
- A korbácsliliomot és a császárkoronát 20.. .30 cm mélyre ültessük, vastag vízelvezető drénrétegre.
- Életszerűbb, természetesebb hatást kelt az ágyás, ha a tőtávolságok nem szabályosak.

planting-bulbs-gardener.jpg

Hagymás virágok tekintetében szinte kimeríthetetlen tudásforrást meríthetünk a Hagymás virágok című kötetből, olvassanak bele! 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

 

3 komment Címkék: ültetés hagymás virágok hagymások

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pattantyúk 2018.09.06. 12:27:37

Tulipánt ültetni a fűbe - a legnagyobb marhaság. Amíg virágzik, addig jó, de utána ott marad a levele, amíg el nem szárad. Kb. két hónapig.

Myopinion 2018.09.06. 22:59:05

Kár, hogy a címlapképen kardvirág (Gladiolus) hagymák vannak, amelyeket tavasszal kell ültetni, ősszel pedig felszedni, mivel hogy nem télállóak... ;)

kkm.furdancs 2018.09.07. 07:57:50

@Myopinion: A képkereső játéka csupán, alig találni normális és nem agyonvízjelezett kereskedelmi fotót kissé ritkább témákra.
Ha az ültetés gyakorlatát nézzük, lehetne lila hagyma is, de igazad van és tisztelet, hogy első látásra felismerted :)

@pattantyúk: És utána jöhet a fűkasza. Nem értem, mi a gond vele, nálam a diófák alatt, fű közül évente kinőnek és szép kontrasztot adnak a fűvel.
süti beállítások módosítása