Totális pusztítás: gyomirtók

2018.08.30. 05:00 - kkm.furdancs

Eljött az ősz, messze már a kikelő zöldség minden nap újdonságokkal szolgáló időszaka. Leérett, száradó növények és gaz veri fel a kertet. Főleg nagy területű, nem megművelt kertek gazdáira vár eltüntetni a gyomokat, különös tekintettel a parlagfűre. A sarló-kapa módszert 1000 m2 felett tízből egy gerincszakorvos sem ajánlja, ezért van, ki rutinos mozdulattal nyúl a Glialka vagy Tájfun után, hogy leperzselje élőhelyét.

star-wars-weed-control_jpg_860x0_q70_crop-scale.jpg

Mások próbálnak alternatív módszereket találni, hiszen a gyomirtó "a győztes mindent visz" elven működik, melybe más növények (erősebb szél esetén a szomszédé), valamint apró állatkák tartoznak. Pedig szeretjük őket és hasznosak is. Címképünk pont erről a törekvésről szól: "Öld meg a gyomokat a Föld megölése nélkül".

Számos - néha megalapozott - kritika éri az Európai Uniót, hogy megoldásai kimerülnek a betiltásban, mint ahogy az aktuális neonikotinoid-ügyben, vagy a kullancsirtó szerek helyettesítő termék nélküli kivonásában. A glifozátot például rákkeltő hatással vádolták egyes szervezetek (mint a tiszta kendermagon kívül szinte bármit). A Nébih el is kaszált 2017-ben két tucatot. Tehát akkor rendben vagyunk - mondhatjuk, mehet a gyomirtás a maradék, rákot nyomokban sem tartalmazó szerekkel. Lenti filmecskében korrekt tájékoztatót láthatnak a totális és szelektív gyomirtókról.

Ha ennek dacára mégis vegyszermentes gyomirtás mellett tettük le voksunkat, maradnak a motorizált mechanikus- (fűnyíró-fűkasza) és a népi vegyszeres módszerek. A "hagyományos népi módszerek" (így csinálták nagyanyáink) kis részének jellemzője, hogy vélhetően harmadik emeleti panelben születtek napjainkban, valami homályos internetes keresés vagy fórumbejegyzés nyomán. Közben esetleg népzene szólt a háttérben. Egyszerűen nem tudok másra gondolni, olvasva a sóval és ecettel történő öntözést, melyet a "régiek" használtak. Igen, sóval régi rómaiak próbálkoztak Karthágóban, de az sem úgy történt teljesen. Gondolkodjunk! Globális probléma a savasodás és szikesedés, hát mi más kell a termőföldnek, mint egy kis só, amit lecsorog a leveleken vagy holt növényekkel kerül a talajba. És most egy tiszteletreméltóan őszinte videó, melyben kipróbálják a módszert és kiderül: még csak nem is hatékony. Óvakodjanak a sarlatánoktól, legyen akár gyomirtás, akár rákgyógyászat.

Mi legyen hát a megoldás? Ismét könyvajánlóba torkollik írásunk, hiszen a téma bővebb kifejtése oldalak százait töltené meg. Jó szívvel ajánljuk tanulmányozásra a "Növényvédelem vegyszerek nélkül a kiskertekben" című, 2018-ban megjelent kötetet, melynek célja megismerni a gyomokat és likvidálni őket (de nem mindegyiket). Kártevők, gyomok részletes bemutatása és az ellenük való gyakorlati védekezés fontos része a könyvnek, de a szükséges bio- és szintetikus vegyszerek kezelése, használatuk jogi szabályozása is hasznos olvasmány lehet.

Szóba kerülhet még a gőzölős és égetős módszer (a jövőben sorra kerülnek itt), addig pedig rántsák be a jó öreg fűkaszát. Levezetésként tűz vetése, pontosabban kukoricaföld sterilizálása ezen a videón: 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!    

4 komment Címkék: gyomirtó könyvajánló gyom gyomirtás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szivar 2018.08.31. 06:51:31

Az igazat megvallva nem vagyok a vegyszerek nagy híve, ámde a gyomirtásnál nem mindig válik be a kapa-kasza konstrukció. A hangát is alig bírtam kiirtani a kertből és mellékéről, most olybátor tűnik, hogy a fenyércirok következik (a széljárást nagyon jól jelzi a terjedése). A tarack, az gyerekjáték volt(ásó, gyökerek ki, baglyába bele, hamuval le) ehhez a két növényhez képest. Itt sajnos két megoldás marad: minden évben szó szerint átszitálom az egész földet, hogy a rizómáktól is megszabaduljak, vagy a gyomirtó. Nem minden esetben hasznos a gyomirtó, de van amikor már csak az marad, mint ultima ratio. :(

kkm.furdancs 2018.08.31. 07:38:15

@szivar: Mennyi erőfeszítés :) Nagy területről van szó?

szivar 2018.08.31. 08:06:10

Á nem. Csak olyan 500m^2 körül van.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2018.09.06. 13:51:37

Sövényszulák (Convolvolus sepium) telepedett meg kiskertünkben, sajnos tovább bírja, mint az én kapálási kedvem, pedig 2x egy héten próbáltam ellene tenni egész nyáron.
Próbáltam a gyökerét is kiásni, volt olyan amelyiknek méteres gyökerét találtam amikor beszakadt.
Virághagymákat kiszedtem, meg a fűszernövényeket is és megy a glikoszulfát vagy mi a hatóanyag :( aztán fólia+mulch

Vajon mennyi lehet a tényleges feledési idő, ha a rákot inkább a gyomnövénynek kívánnám ?
süti beállítások módosítása