A kukorica majdnem tökéletes növény, de ha lapos lenne csutkája - azaz termőfelülete - a tejes szemeket is könnyebben, veszteség nélkül fejthetnénk le. Ha késsel próbáljuk, hengeres felülete miatt sokat félbevágunk. Pedig saját kukoricakonzerv készítéséhez egész szemek az igaziak. Lássuk, házilag és az élelmiszeriparban hogyan birkóznak meg a feladattal.
Leginkább népszerű módszer a csutka átmérőjéhez közelítő méretű, hajlított penge használata. Hatékonyan, egy mozdulattal hámozza le a cső felét-harmadát, sőt, egészét. Vannak típusok, melyek saját gyűjtőedényükben fogják fel a szemeket, mások hagyják tányérra hullani. Konkrét linkek nélkül mutatom be a kínálatot, egyszerű kereséssel kukoricahámozók garmadáját találják a webáruházakban. Barkácsoló kedvűek akár ihletet is meríthetnek a saját szerszám készítéséhez.
Ha lekéstünk volna és már nincs idő beszerezni célszerszámot, lássuk a késes módszert:
A gyáriparban túl lassú és drága lenne a csemegekukorica kézi feldolgozása, ezért találékony mérnökök (és találékony barkácsolók) a kukoricaesztergálás vagy körpengén való átnyomás módszerét alkalmazzák.
Végül pedig hazai példák nagymennyiségű csemegekukorica feldolgozására, tartósítására.
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!