Védekezés a hangyák ellen

2018.07.25. 05:00 - kkm.furdancs

o-ants-facebook.jpg

A hangyák a kertben ugyan kárt nem okoznak, de sokszor a terhünkre vannak. Olykor megrághatják egyes növények gyökérnyaki részét, vagy a sérült terméseket fogyaszthatják. Ha a hangyaboly éppen egy növény alá épít fészket, károsodhat a gyökérrendszer, hiszen az aláásás következtében a gyökerek a levegőben lógnak, így nem tudják a növényt ellátni. A hangyaboly, amely főként nagyobb esők után emelkedik ki a talaj felszínéből, csak esztétikai problémát okoz.

Nagyobb gonddal jár ugyanakkor a hangyák „barátsága” a levéltetvekkel. A hangyák ápolják, gondozzák a levéltetveket, így az utódaiknak mindig tudnak mézharmatot szállítani. A levéltetvek új növényen való megtelepedését, új kolónia létrehozását is segítik a hangyák.

ant_tritrophic_interaction.jpg

Egészségkommandósok és jó kertészek A hangyák a lárváik táplálására rovarokat (főként beteg állatokat) és elhullott egyedeket zsákmányolnak, így tisztítják a kertet. Alapos gyűjtögetők is, ugyanis összeszedik a magokat az azokon található táplálékban dús függelékek miatt.

Védekezés
- Főként a hangyabolynál rendszeresen lazítsuk a talajt.
- Enyvvel kenjük körbe a fatörzset.
- Helyezzünk a hangyaboly kijáratához fa-
nyesedékkel vagy szalmával töltött edényt.
Néhány nap múlva a cserépedény hangyákkal telve (a királynővel együtt) áttelepíthető.
- A hangyabolyt mélyen ássuk ki és telepítsük át.
- Kőliszttel és algaporral hintsük be a bolyt.
- Az utak és teraszok mentén forró vízzel kezeljük a hangyajáratokat (ne a csupasz talajt
kezeljük, mert károsodhat a talajélet).

kobe-university-ant-butterfly-mutualism-2zs0k95ukq142aa2r6fcow.jpg
Házi praktikák
- A hangyákat intenzív illatú, hígított gyógynövénykivonattal, vagy bodza, gilisztaűző varádics kivonatával, vagy borpárlattal tudjuk távol tartani.
- Illóolajokat locsoljunk rá összetört agyagcserép-darabkákra.
- Szórjunk ki kőlisztet vagy algaport.

ant-771071_960_720.jpg

Jó tudni Folyamatosan megfigyelhetjük a szárnyas hangyák rajzását: a más-más kolóniából származó hímek és királynők a megfelelő időpontban találkoznak és párosodnak. A nőstények ezután leengedik a szárnyaikat, és egy rövid násztánc után új bolyt hoznak létre. 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez

 

3 komment Címkék: hangya védekezés

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.Démonmac1 2018.07.25. 17:57:46

A legbiztosabb, a hangyaútvonalat Morteinnel lefújni, ott döglik meg az összes.

lutria 2018.07.25. 20:06:28

Néhány éve egy egérfogóban talált egeret tettem egy hangyaboly tetejére-pár nap múlva lett egy spéci egércsontvázam amivel lehetett kirakózni.:)

Jakab.gipsz 2018.07.26. 10:44:24

Kösz ezek valóban értelmes tanácsok.
süti beállítások módosítása