Nem csodaszer, de majdnem: mulcsozás

2018.06.27. 05:00 - kkm.furdancs

mulcs02.jpg

Elsöprőbb érvet nem is találhatnánk a mulcsozás mellett, mint 2018. június hónapja. A talajból sivatagot szikkasztó szárazság után érkező, hetekig tartó folyamatos esőzés nemcsak minket viselt meg. Veteményünknél sokkal gyorsabban növő gyomok varázsoltak dzsungelt a legápoltabb kertből is. A szárazság okozta termés-visszaesés, de a korlátlan gyomosodás sem történik meg, ha talajtakarással megakadályozzuk kikelésüket. Továbbá a párás élettérben örömmel felbukkanó növénybetegségek esélye is csökkenthető.

Nemrégiben summázva ecseteltük a mulcsozás előnyeit, most kissé részletesebben a nedvesség- és hőmérséklet szabályozó funkciójukat. Amellett, hogy növeli a talaj tápanyag-tartalmát, az alábbi vegyszer-, kapálás- és öntözéskiváltó előnyöket köszönhetjük neki.

Vizet raktároz és véd a kiszáradástól
A védelmező mulcstakaró alól kevesebb víz párolog el, mint a fedetlen talajokról, így a talaj nedves marad és nem szárad ki. Az állandó talajnedvesség kedvez a talajéletnek és a növényzetnek. Egyúttal kevesebbet kell öntözni, ezzel időt és vizet takarítunk meg. Különösen a rossz vízmegtartó homoktalajokat védi a mulcs a talajt a gyors kiszáradástól. De vigyázzunk, a vályog- és agyagtalajok kötött szerkezetük révén elraktározzák a vizet, és csak
nagyon lassan melegednek fel. A talajtakarás ezeknél a szilárd talajoknál megnehezíti a mechanikus talajlazítást és a talaj száradását, nehezebbé téve így az ágyások megművelését. Elsősorban tavasszal ajánlatos – különösen a veteményes-, fűszer- és gyógynövénykertekben – eltávolítani ezekről a talajokról a mulcsréteget.

Az eróziót is gátolja!

Kiegyenlíti a hőmérséklet-ingadozást
A mulcstakaró a levegőt magába zárva szigeteli a talajt, amely így nyáron hűvös marad, ősszel és télen a fagy nem tud olyan gyorsan behatolni a talajba és a talajélet tovább aktív marad. A nap folyamán a mulcsréteg megakadályozza, hogy a talaj délben túlságosan felmelegedjen, este pedig lehűljön. A melegkedvelő növényeknek (uborka, paprika vagy paradicsom) nagy nedvesség-tartalommal társulva túl kicsi lehet a szerves anyagból álló mulcstakaró alatti hőmérséklet. Ilyen helyeken érdemes a talajt fedetlenül hagyni, fekete fóliával vagy mulcspapírral letakarni.

image2_10.jpg

Takart talajjal és anélkül...

Egészségesebbé teszi a talajt
A mulcstakaró, pontosan, ahogy az erdőben található avartakaró, elősegíti a gombák szaporodását a talajban, és ezáltal a talaj egészségesebb. Egyes gombák – néhány baktériumhoz hasonlóan – antibiotikumokat és egyéb anyagokat termelnek, amelyek védik a fákat a betegségektől és növelik természetes védekezőképességüket. A gombák le tudják bontani a talajban található méreganyagokat, és egészségesebbé teszik a talajt. Erdőben a fák növekedéséhez létfontosságú, hogy gombák fertőzzék meg őket: a mikorrhizák gombafonalai együtt élnek a fák gyökereivel.
Mikorrhizának a talajflóra gombáinak és a fák vagy más növények gyökereinek az együttélését (szimbiózis) nevezik. A mikorrhiza gombák mindenekelőtt a táplálék felvételekor támogatják fa "partnereiket", ami különösen szélsőséges termőhelyeken kedvező.

05a039078aacdfc5bbd6aa62754ab695.jpg

Lapátvizsgálat
A lapátvizsgálat jó módszer annak megállapítására, hogy a talajt mennyire szőtték át a gombák. Ehhez ássunk ki egy kb. 20 cm vastag földdarabot. A friss talajillat a humuszképződésben részt vevő sugárgombákra utal (Actinomycesek), ez a jellegzetes földillat az egészséges talaj jele. A kiásott földdarabot locsolókannából öntsük le vízzel. Amennyiben a földdarab azonnal feloldódik, kevés gombafonalat (micélium) tartalmaz; ha azonban a földszemcsék összeragadnak és csak nehezen oldódnak fel, akkor sok gomba van benne, tehát egészséges a talaj.

mulch-weed.jpg

Elnyomja a gyomokat
A mulcsozással történő gyomok elleni védekezés azonban felemás: Egyrészt a mulcs korlátozza mindenféle gyomnövény növekedését és a fedetlen talajokhoz képest csökkenti a gyomosodást. Viszont ha a gyomok a mulcstakaró alól kinőnek, nehezebb az ellenük való küzdelem, mivel a mulccsal takart talajokon, nagyon kevés kivételtől eltekintve, nem lehet kapálni.

image3_9.jpg

 ... és még látványos is

Ha komolyan gondollja Kedves Olvasó a mulcsozás teljes körű megismerését, ajánlom beszerzésre Dettmer Grünefeld" Mulcsozás. Talajtakarás a kertben" című kötetét, mely 84 oldalon keresztül kizárólag a talajtakarás elméletéről és gyakorlatáról szól.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez

 

Szólj hozzá! Címkék: könyvajánló mulcs mulcsozás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása