Növényvédelem vegyszerek nélkül a kiskertekben

2018.04.03. 05:01 - kkm.furdancs

image2_7.jpg

Nem szeretek permetezni. Bíbelődni kell a kis mennyiségű vegyszerek kimérésével, nagy része eloszlik a levegőben (a fák permetezésére gondolok), veszélyeket rejt tárolásuk és kezelésük, ráadásul olyan drága a legkisebb mennyiség is, hogy lényegében megvásároljuk a (kis)kertünkben termő gyümölcsöket. Másrészt az emberiség valahogy átvészelte a növénytermelés elmúlt több tízezer évét háti permetező nélkül, így mindenféle bioelméleti fanatizmus nélkül bátran tekinthetünk vissza a vegyszerek nélküli növényvédelem módszereire.

A biokertben rengeteg megelőző intézkedést tehetünk az egészséges növényállományért. A leginkább szemléletesen piramis formában tudjuk bemutatni ezt a növényvédelmi stratégiát.A képen jól látható, hogy a változatos növényvédelem az alkalmazható sokféle eljárásból tevődik össze.

image3.gif

1. lépcső: Megelőző eljárások
Termőterület: Az egyes növényfajok speciális igényeit (nap-árnyék, nedves-száraz, mésztartalmú-savas környezet) figyelembe kell vennünk a növények kiválasztásánál, mert csak így tudnak genetikai adottságaiknak megfelelően fejlődni.
Fajták kiválasztása: Különösen a haszonkertekben éri meg olyan speciális zöldség- és gyümölcsfajtákat választani, amelyek betegségekkel és kártevőkkel szembeni ellenálló képessége jelentős. A díszkertekben is léteznek például olyan rózsafajták, amelyek ellenállóbbak a jellemző gombás megbetegedésekkel szemben.
Egészséges és élő talaj: Az élő, tápanyagban gazdag talaj a növények fejlődésének legfontosabb előfeltétele. A humuszban bővelkedő, gazdag és élő talaj megőrzése és táplálása ezért a megelőző növényvédelem fontos része. Elengedhetetlen a talaj kíméletes megmunkálása, valamint talajtakaróval a felszín megóvása az időjárás szeszélyeitől és a kiszáradástól.

image6_1.jpg
Vetésforgó: Az egyes zöldségfajok más-más mennyiségű és összetételű tápanyagot vonnak ki a talajból. Célszerű ezért éves váltásban más tápanyagigényű növényeket ültetnünk ugyanabba az ágyásba. Ez a váltás megakadályozza azt is, hogy a specifikus betegségek és kártevők megvessék lábukat és elterjedjenek.
Vegyeságyás: Színes kavalkádjukat a különböző fűszer-, zöldség- és dísznövények jól átgondolt kombinációja alkotja. Ezek a növények kölcsönösen segítik egymást, és akár betegségeket és kártevőket is távol tudnak tartani egymástól.
Hasznos szervezetek támogatása: A biokertekben a sokrétű kialakításnak és az észszerű növényválasztásnak köszönhetően a növények magukhoz vonzzák a hasznos szervezeteket és elősegítik elszaporodásukat.

insect-hotel7_moira-dunworth.jpg

A rovarszálló építése is a megelőzés hatékony lehetősége

Ismét könyvajánlóba torkollt írásunk, hiszen a téma bővebb kifejtése - még a további három védelmi lépcső leírása is - oldalak százait töltené meg. Jó szívvel ajánljuk tanulmányozásra a "Növényvédelem vegyszerek nélkül a kiskertekben" című, 2018-ban megjelent kötetet. Még nem késő ebben a szezonban bevezetni méregmentes növényvédelmi módszereit. A könyv négy fő fejezetre tagozódik: A kert mint életközösség - Megelőző növényvédelem - Növények ápolása: hatóanyagok és hatásmechanizmusuk - Növényvédő szerek.   

image4_7.jpg

Kártevők, gyomok részletes bemutatása és az ellenük való gyakorlati védekezés fontos része a könyvnek, de a szükséges bio- és szintetikus vegyszerek kezelése, használatuk jogi szabályozása is hasznos olvasmány lehet.

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!    

Szólj hozzá! Címkék: bio könyvajánló biogazdálkodás növényvédelem

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása