Ezernyi forma, millió szín - a Dendrobiumok tarkabarka világa

2018.03.06. 07:00 - kapanyél

A címben említett ezernyi forma és milliónyi szín egyáltalán nem túlzás, ha az orchideák egyik legnépesebb családjáról, a Dendrobiumokról beszélünk. E nemzetség több mint 1500 faja elképesztő változatosságot mutat úgy színben, mint formában és méretben. Elterjedési területük a legnagyobb az orchideák között, megtalálhatók Ázsiában, Ausztráliában és Új-Zélandon is. Nagyságuk a pár cm-estől a méteresig terjed. Vannak Dendrobiumok, melyek 3 m-es magasságot is elérnek, ugyanakkor a legkisebbek alig haladják meg a néhány cm-t.

dscn9867_1.JPG

A virágok színe a fajra jellemzően szintén változatos, a feketén kívül szinte minden színben megtalálhatók. Van közöttük csillogóan hófehér, kénsárga, élénkpiros, sötétbordó, halvány rózsaszín, szinte felsorolni sem lehet a rengeteg színárnyalatot.

dendr_bellatulum2.JPGDendrobium bellatulum

Környezeti igényük is sokféle: vannak, amelyek a hűvös, párás üvegházakat (vagy eredeti élőhelyükön a magas-hegységi köderdőket) szeretik, és vannak olyan fajok, amelyek Malajzia és Szingapúr forró hőmérsékletét kedvelik.

A Dendrobiumok általunk ismert története az ókorig nyúlik vissza. Feljegyzések maradtak fenn korabeli füveskönyvekben e növények sokrétű felhasználásáról. Nagyon sok betegség ellenszerét találták meg az emberek a Dendrobiumok között. Egyes fajok virágainak főzetét, párlatát, vagy a növény pépesített leveleit használták fej- és fülfájás, gyomorproblémák, álmatlanság ellen, de sebek gyógyítására és lázcsillapításra is. Egyes fajok szárának kipréselt levét a festészetben használták, ez különlegesen csillogóvá tette az elkészült képeket.

Sok faj erős szárait a kosárfonásban hasznosítják évszázadok óta, és a mai napig készülnek belőlük népművészeti termékek a turisták számára.

 d_nobile.JPGDendrobium nobile

A Dendrobiumok töretlen népszerűségnek örvendenek a növényeket kedvelők körében évszázadok óta - napjainkban is, - mert könnyű tartani és virágoztatni e különlegesen szép orchideákat.

Az elmúlt 50 évben a tudomány még közelebb hozta az emberekhez ezt a különleges orchideanemzetséget, az egyre fejlettebb nemesítésekkel. Olyan hibrideket hoztak létre ügyes kertészek, amelyeknek környezeti igénye sokkal inkább megfelel egy átlagos lakás adottságainak, mint erdei őseié. Ezzel nagy lehetőség nyílt meg az orchideákat szerető vagy gyűjtő emberek előtt, akik nem rendelkeznek üvegházzal, de mégis szeretnének egy-két érdekes, izgalmas növényt nevelni lakásukban. Erre a célra a Dendrobium hibridek kiválóan alkalmasak.  

dendr_fimbriatum_v_oculatum.JPGDendrobium fimbriatum v. oculatum

A Magyar Orchidea Társaság kiállításán a tavasszal nyíló orchideacsodák mellett a Dendrobiumok sok faja és hibridje is látható lesz. Ezek nagy része a kereskedőknél meg is vásárolható.

Aki pedig ingyen belépőket szeretne nyerni, nincs más dolga, mint az alábbi kérdésre helyesen válaszolni: 

Mire használták a Dendrobiumok erős szárát?

A.) Kosárfonás

B.) Szappankészítés

C.) Pálinkafőzés
A helyes megfejtést a kapanyelinfo@gmail.com címre várjuk.
Beküldési határidő: 2018. március 11. vasárnap 20 óra
A helyes választ beküldők között 5 db páros belépőt sorsolunk ki!

 

A kiállítás időpontja: 2018. március 15-18.

Helyszíne: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Vajdahunyadvár

Nyitva tartás: 10-18 h

További részletek: www.orchideatarsasag.hu, www.orchideakiallitas.hu

 

Szólj hozzá! Címkék: kiállítás orchidea Dendrobium

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása