Citrom a pácban

2018.02.16. 09:21 - kapanyél

Kuka vagy küzdelem az életért – mondogatja ilyentájt magában sok növénybarát. Bizony a téli pihenő sok áldozatot szed, számos melegkedvelő növény számára válik bizonytalanná a jövő. Ha saját növényemről kellene olyan képtelen helyzetben dönteni, mint amilyenről az ilyenkor tanácsot kérők beszámolnak, különösen a közelben élő egészséges növényeknek a legjobbat azzal tenném, ha a gyengélkedőt a szemétre vetem. Az életkedvüket veszített, tetves, kopasz, penészes mediterránokkal nem sok mindent lehet kezdeni, különösen azoknak, akik ilyen állapotba juttatták őket, tehát jobb az ilyen növényektől mielőbb megszabadulni.

Beteg citrom, van még esély.jpg

Beteg a citrom, de van még esély

Növénymediátorként viszont a küzdelmet ajánlom, különösen ott, ahol érzelmi kötődés is kialakult a növény és gondozója között. Konkrétan: mit lehet tenni a tavasz közeledtével egy túlságosan melegben teleltetett, mostanra tetszhalott citrussal, amely elveszítette levelei többségét és még tetves is lett. Teljes generálra van szüksége.

Eredeti termőhelyükön a hirtelenjött fagy sem árt nekik.jpg

Eredeti termőhelyükön a hirtelen jött fagy sem árt meg nekik

Először az átültetéshez kell hozzákészülni. A meglévőnél egy mérettel nagyobb edényt kell keresni. A mediterránumból származó citrusok többsége, mivel (ott) jól érzi magát, bármilyen talajban megél. Nem így itthon. Ezért az árudából elhozott edényből olyan talajba kellene átültetni, amelyik kedvére való táplálékot halmozott fel. Ha már az éghajlat hagy kívánnivalót, legalább a földi jókban dúskálhasson a növény. Az igényesebb kertészeti árudákban kapható citrusnak való föld is, de aki nem ijed meg egy kis – igaz kosszal is járó – munkától, ragyogó citrusföldet készíthet maga is. Kell hozzá egy mericske (ez arányt jelez) apró szemű homok, egy mericske tőzeg vagy komposzt és három mericske virágföld. Gumikesztyűt húzva jól össze kell keverni az alkotókat, lehet hosszan ható műtrágyát is keverni a földhöz. Ha az edény aljára egy réteg zeolit agyagásvány kerül, akkor a talaj felszínén a kemény öntözővíz hatására nem képződik fehér bevonat, ami egyébként vízkő. (Ha túlságosan nagy az edény, akkor csak a talaj egy részét lehet kicserélni.)

Érett és eretlen - egy időben a fán.jpg

Érett és éretlen - egy időben a fán

Ha a citruságy kész, akkor elő lehet venni a bajba jutott, a korábbi edényéből kiszedett növényt. A gyökérre tapadó földlabdát óvatosan le kell ütögetni, és csak ezután következhet a fürdőszobai zuhanyozás. Értelemszerűen a sérült gyökereket el kell távolítani, egyébként egy kis gyökérmetszés sem jön rosszul. A gyökérvizit közben derül csak ki igazán, életben maradhat-e a citrus. Ha a vastagabb gyökérágak világos színűek és nem feketések, kemények és nem puhák, akkor jócskán megnő az esély. Érdemes kihasználni a ritka pillanatot, és - ahogy a zöldségtermesztők a palántát - rezet tartalmazó gombaölő szer oldatába kell mártani a citrus gyökerét, vagy ilyennel lemosó permetezni a gyökeret, s ha a koronában nincs levél, duzzadó rügy, akkor ezt a részt is ajánlott ugyanígy kezelni. Ha szemmel láthatóan van élet a koronában, akkor a merítés helyett inkább csak a permetezés jöhet szóba.

Citromtermeések a bécsi botanikus kertben.JPG

Citrustermések a bécsi botanikuskertben

Ezután következik a száradás, majd a beültetés. A citrusgenerál fontos része a metszés. A mutatós citrusokat rendszeresen kellene metszeni, de az ilyen nulláról indulás, mint egy rosszul sikerült teleltetés, jó alkalom a helyes koronaforma kialakítására. Tudni kell, hogy a citrusfélék hosszú hajtásainak végén fejlődik a virág és a nehéz gyümölcs. Ahogy a hajtás a súly alatt meghajlik, a felső részén lévő rügyek kedvező 45-60 fok közötti szögállásba (a vízszintes sík a 0 fok) kerülnek, és vadul hajtani kezdenek, ennek következménye nem marad el. A fácska belsejében sötét lesz, és ezért felkopaszodik. Úgyhogy az erős hajtásokat meg kell kurtítani. Ennek ideje a normálisan fejlődő növényeknél egyébként kora tavasz.

citrus 1.jpg

Ezek után már csak meg kell találni a megfelelő nyári helyet és gondoskodni kell a folyamatos öntözésről. A citrusok a szél- és huzatmentes, napsütötte, gyorsan felmelegedő helyeket kedvelik, sok, de nem pangó vizet, és tápanyagot igényelnek.  

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez

10 komment Címkék: metszés citrusfélék mediterrán növények czauner péter

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sarosi Eszter 2019.02.03. 19:15:09

Jó napot!
Elolvastam a cikket, nagyon örültem neki,hogy ráakadtam, hasonló problémával küzdök,csak épp a katasztrófa elején állok és segítséget szeretnék kérni.
Január elején kaptam ajándékba egy citromfát. Már az elején egy pajzstetű fertőzéssel találtam magam szemben,mikor kicsit szemügyre vettem a növénykémet. Ezt a problémát folyamatos 3%-os hidrogén-peroxid oldatos levelenkénti letörölgetéssel sikerült visszaszoritani.
Sajnos mivel lakásban van a teleltetés helye, egy keleti nagy ablakfelület mellé történt a telepites, viszont a lakásban 20 fok alatt sosincs a hőmérséklet ( az orchideaimnak meg az kell sajnos). A citromfám hozott új hajtásokat, szegényem úgy gondolja itt a tavasz, és virágbaborult. A beporzásra rásegítettem de sajnos a föld a tetején elkezdett penészedni. Szürkés szőrös penészgombatelepek amit hiaba tavolitok el visszater. És sajnos elkezdődött a bimbó- valamint levélvesztés. ( bar igyis sok virag van még rajta...)

KÉRDÉSEM a következő:
Rendeltem egy citrusokkal foglalkozó oldalról egy számukra megfelelő lámpát amivel a téli fényhiányt pótolni fogom, ez megérkezik 3-4 nap múlva. Beszereztem a citrusföldet, valamint egy réztartalmú permetszert. Át fogom ültetni, csak a kérdés, a réztartalmú lemosópermetezést megejtsem-e a gyökéren miutan leveregettem finoman a földet??? Nem fog kárt tenni a növényben? Egyáltalán ez mit jelent? Először lezuhanyozom langyos/nem jéghideg vízzel, majd rápermetezem az adott komcentraciot az oldatbol, es megvarom mig megszarad, majd akkor elültetem a citrusföldbe? Vagy ezt a gyakorlatban hogy kell elképzelni?
Nagyon szeretném megmenteni. Olyan gyönyörű és csak hozza a viragokat továbbra is.
Válaszát előre is köszönöm!
Eszter

doomguard 2019.02.04. 14:42:20

Olajos anyagot (OD formuláció, vagy amelynek az összetevőiben bármilyen olaj szerepel, napraforgó, narancs, paraffin, bármi) még véletlenül se tegyél a gyökér közelébe. A cikkíró is rezes gombaölő szer oldatát írta, nem "gyári" olajos lemosót. A tribázikus rézszulfát (Cuproxat néven van forgalomban) hígítva alkalmas ilyenre, az aminosavas rezek(Scudo, Protamin Cu) is.
A nagy palántás profik a Phosfik Cu (foszfanátos réz gyári kombinációja) nevű anyagot használják, ez tökéletesen működik mindenféle talajlakó gomba, és baktérium ellen, és a növényben sem tesz kárt.Ráadásul nem növényvédőszer, így bárki megveheti. Nem tudom, ez reklám-e, de ha az, akkor moderáljátok ki :)
Egyébként ez intézni fogja a szürkés színű gombatelepeket is. Ha fehér, akkor gond van, az lehet sclerotinia is, házilag azt nehéz kikúrálni. (pár éven belül, ha a Collis kimegy, akkor üzemben is nehéz lesz) Ha rózsaszínes elszíneződés van a gyökérnél, az Fusarium, ott általában már csak a kidobás, és a cserép alkoholos fertőtlenítése segít.
A módszer pedig az, amit leírtak: még véletlenül se hagyd a gyökeret kiszáradni. Lemosod, (ha egy kis föld marad rajta az nem baj) lemetszed a a beteg/elszáradt részeket. Ezután bemártod, vagy lefújod a gyökeret, lerázod/lecsöpögteted a felesleges anyagot, és rögvest mehet is a földbe.
A növényvédőszerek/biostimulátorok/lombtrágyák úgy vannak megkonstruálva, hogy ne nagyon kelljen őket tutujgatni. (illetve kell főleg a növényvédőszereket, de ez esetben ne törődj a pH beállítással)

Egyébként az orchideáknak is kell némi hideghatás, a 10 fok celsius körüli hőmérsékletet simán bírják a Pahalaenopsisok. Ráadásul agyon sem kell öntözni őket, két hetet, sőt hármat is simán kibírnak az enyéim (mondjuk én mártom őket, nem föntről öntözök).
Pajzstetűre a hidrogén peroxidnál szerintem emberbarátabb a narancsolaj(Wetcit, vagy Prev b2 a termék kereskedelmi neve).
A flakonon lévő dózist nyugodtan fejeld meg 50%-al (mivel alapban tapadásfokozóként adják, és az a dózis arra van) és működni fog, szépen leszáradnak a pajzstetvek. Ezt a módszert ültetvényekben is használják. Ráadásul az enyhe narancsillaton kívül nincs más mellékhatása.

A lámpázás véleményem szerint nem szükséges, anno a szombathelyi Kertész szövetkezetben láttam hatalmas citromfákat, azok minden fényezés nélkül gyönyörűek voltak.
Még csak annyi, hogy a külföldről hozott növényekkel nem árt vigyázni.
A praxisomban volt már olyan, hogy egy csomó Olaszországból behozott citrusfélét égettettem el, és formaldehideztem ki a közeget/cserepet, mert érdekes szeretetcsomagok is jöttek vele.

kapanyél 2019.02.05. 08:08:45

@Sarosi Eszter: Kedves Eszter! A válaszhoz tudnunk kellene a réztartalmú szer nevét. Várom válaszát.
Judit, a szerk.

Sarosi Eszter 2019.02.07. 17:10:24

@kapanyél: Németorszàgban élek, és lehet hogy otthon más szerek kaphatóak. A termék neve Atempo Kupfer-Pilzfrei (Neudorff)
a hatóanyag 100g/l (10 % w/w) réz-oktanoát, 18 g réz/l
a csomagolason az all, hogy a növények és méhek számára az ajánlott koncentracioban nem káros. 1-2%os oldatokat ajánl, igaz paradicsomnál és burgonyánál Phytophthora-ra, szőlőnél Peronospora es Oidiumra, az almánál meg Venturia inaequslis ellen. Citrusfeleket nem irta.

Sarosi Eszter 2019.02.07. 17:19:12

@doomguard: köszönöm! Nagyon jókat írtál, a narancsolaj is nagyon tetszik, majd utánanézek hogy itt kinnt (Németországban élek) milyen szereket lehet kapni. Lejjebb épp írtam, egy olyan szert vettem amiben réz-oktanoát van hatóanyagként 100 g/l (10 % w/w) és az 1-2 %os oldatokat ajánlják. Gondoltam ha az extrán fel van tüntetve hogy ezekben a koncentraciokban a növények jól bírják és méhekre nem veszélyes, valamint ezt is bárki megveheti nem csak szakemberek,akkor nem lehet olyan rossz...

doomguard 2019.02.09. 08:40:46

Narancsolaj élelmiszeripari adalék, szóval valószínűleg minden országban van. Az OroAgri a Wetcit nevet levédette világszinten, úgyhogy ezen a néven biztosan megtalálod felétek. Cuproxat egyébként ugyanezen a néven van Németországban is, sőt a Phosfik Cu is kapható ott ezen a néven.
A réz oktanoát ha jól emlékszem, valami zsírsavas,anyag, szerintem nem okoz problémát. A dózist én 1%-ra lőném be. Itthon nem engedélyezett, de úgy nézem van nyoma külföldön faiskolákban a használatának gyökérbetegségek ellen.
Az hogy ki mit vehet meg, országfüggő, de a hazai szabályozás az egyik legszigorúbb a világon. Ezért virágzik a csempészet.

kapanyél 2019.02.13. 14:53:09

@Sarosi Eszter: Kedves Eszter! Szakértőnk a következőket javasolja: A virágcserepekben lévő föld tetejének penészedésének okai lehetnek: a nem megfelelő szellőzés, nem engedi át a fölösleges vizet az ültetőedény, a szoba páratartalma 95% fölötti, alacsony hőmérséklet, túlzott öntözés, túl savas a virágföld. A penészesedés akkor okoz gondot, ha áterjed a gyökérszövetekre is. Javaslatom az átültetésnél vizsgálja meg a gyökeret, hogy egészséges-e (nincs rothadás, nincs penész)! Semmiképpen nem szabad a gyökérről eltávolítani a földet, mert károsodhatnak a hajszálgyökerek, ami által a növény nem tud elegendő tápanyagot és vizet felvenni. Amennyiben a gyökér egészséges, nincsen szükség a permetszer használatára. Kérem jelezzen vissza a gyökér állapotával kapcsolatban, mert az alapján tudok további tanácsot adni.

Sarosi Eszter 2019.02.16. 15:54:23

@kapanyél:
A lakásom páratartalma lehet, hogy magas. De a rendszeres szellőztetésen kívül sajnos nem tudok mást tenni :(
átültetéskor a gyökérzet egészségesnek tűnt, a mélyebb rétegeknék nem volt nyoma a penésznek. Az agyag virágcserép (aminek az alján van vízelvezető nyílás) aljára került egy drenázs-réteg kövekből, és a fát végül erre citrusföldbe ültettem. De sajnos a penész újra előjött, pedig az öntözés idejét nedvességmérő segítségével lőttem be. A régi levelei hullanak, a citromkezdeménykék is, viszont hoz egy-két új levelet. Nem értem az egészet, lehet,nem marad más,mint feladni? Kitenni az erkélyre sajnos még nem tudom, hiába van napközben az elmult napokban 17-20 fok, éjjel még fagypont körüli a hőmérséklet.

kapanyél 2019.02.25. 09:37:03

@Sarosi Eszter: Még egy kérdés: az átültetés során a gyökérről teljesen leszedte a földet, vagy pedig egyben maradt a földlabda?

Sarosi Eszter 2019.02.25. 11:52:11

@kapanyél: őszintén szólva megpróbáltam eltávolítani, a földlabda jórészét sikerült jó sok idő alatt leoldani, de nem tudtam teljesen. A gyökérzet közepén muszáj volt hagynom,különben tényleg sérültek volna a gyökerek, azzal pedig tuti halálraítéltem volna szegényt.
süti beállítások módosítása