Zöldfűszerek termesztése és elfogyasztása

2018.02.07. 05:00 - kkm.furdancs

A megfelelő mértékkel használt fűszerek kivételes ízekkel és illatokkal gazdagítják ételeinket, befolyásolják étvágyunkat, serkentik az emésztésünket, és különféle vitaminokat is tartalmaznak. Sok fűszernövénynek gyógyhatása is van szervezetünkre. A fűszernövényekkel változatosságot vihetünk kertünkbe, mivel kellemes illatúak, sokféle megjelenésűek. Használjuk őket bátran, és ha lehetőségünk van rá, termeljük meg őket a saját kertünkben, hiszen manapság újra népszerű fűszer- és gyógynövényeket termeszteni a kertben.

majorannayy.jpg
Ápolásuk egyszerű, bárki próbálkozhat vele, akár balkonon is. Három, szaporítóládába már most vethető fajtát ajánlok figyelmükbe. Majoranna, rozmaring és orosz tárkony. Jellegzetes, markáns illatú fűszerek, minden konyhai fűszerespolcon találkozunk velük. Vetőmagjaik bármely gazdaboltban megvásárolhatók, próbálkozzanak meg termesztésükkel!

A majoránna (Origanum majorana) ugyan Ciprus szigetéről és Törökországból származik, mégis egyike a legrégebben használt magyar fűszernövényeknek, a hazai konyhakultúra nélkülözhetetlen eleme. A majoránna melegebb éghajlatokon évelő, a honi klímán azonban egyéves növény, vagyis évről-évre újra kell ültetni. A kifejlett növény 30…40 cm magas, hajtásai sűrűek, formájuk elágazó. A majoránna illata jellegzetes, és kifejezetten erős, a levelek már finom dörzsölésre is azonnal felfedik aromájukat. Virágzata jelentéktelen, apró szemű, fehér vagy rózsaszínű. A majoránna nevelése nem nehéz, azonban a mediterrán fűszernövényeknél igényesebb, kényesebb. Méreténél fogva kiválóan alkalmas balkonokon, teraszokon való termesztésre is.

majoranna.jpg

Termesztése a vetőmagos csomag felirata alapján: Apró magja 18-20C° fokon 5-6 nap alatt csírázik. Vetés: március elején melegágyba, vagy április végén szabadföldbe vetjük. Május végén palántázzuk végleges helyére 15-20 cm-es sortávolságra. Vetőmagszükséglet: 4-5 g/10 m.  Felhasználás: vágás júliusban és szeptemberben.

ma.jpg

Majoránnás-hagymás vadkacsasült zöldalma kompóttal

Mikor tárkonyról beszélünk, jellemzően a francia tárkonyt (Artemisia dracunculus) értjük a kifejezésen. A tárkonynak két változatát ismerjük, a francia tárkony az elterjedtebb, ennek illóolaja, aromája erőteljesebb, míg az orosz tárkony fűszerként gyengébb minőségű. A tárkony egy 80…140 cm magasra növekvő lágyszárú évelő növény, amely akár tíz évig is életképes, ám 5-6 év után elfárad, hajtáshozama csökken, ilyenkor ajánlott új tövekkel pótolni a régieket. A tárkony tartása nem nagy kihívás, a honi klímán problémamentesen nevelhető, akár
balkonokon is, amennyiben méretesebb cserepe elfér ott.

19585_1.jpg

Termesztése: Napfényes helyet, humuszban gazdag talajt, rendszeres öntözést igényel. Vetés: március elején szaporítóládába. Májusban ültetjük végleges helyére 50 x 30 cm-es tőtávolságra. 

te.jpg

Nyárson sült csilis pulykamell tárkonyos mártással, lepénykenyérrel

A rozmaring (Rosmarinus oi cinalis) a Földközi-tenger partvidékének jellegzetes fűszernövénye, amely nevében is utal származási helyére, a rozmaring ugyanis annyit tesz: „a tenger harmata”. Bokros növekedésű, évelő félcserje, növekedési üteme lassú, kifejlett állapotában várhatóan 0,5…1 m magas lesz. Levelei jellegzetesen keskenyek, tűlevélszerűek, morzsolásra kellemes illatot árasztanak. A rozmaring kifejezetten dekoratív fűszernövény, világoskék virágait májusban bontja, és egészen júliusig díszíti a fűszerkertet. A rozmaring nevelése egyszerű, kezdő hobbikertészeknek sem okoz nehézséget, ráadásul nem csak a kertben, hanem egy napos, meleg balkonon is meg lehet próbálkozni a tartásával. 

rosemary3.jpg

Termesztése: Nehezen csírázik. Szaporítóládába vetjük februárban-márciusban, majd május végén ültetjük végleges helyére 40x30 cm-re. Vetőmagszükséglet: 1 g/10 m.

cc.jpg

Paprikakrémes sertésszűz-rolád rozmaringkabátban, mogyoróburgonyával

Háromszor is ennem kellett egy falatot, míg végiglapoztam Megyeri Szabolcs, Liptai Zoltán: Zöldfűszerek a kertben és a konyhában című kötetét, mely felidézte az illatokat, az ételfotók pedig a legrafináltabb ízeket. A könyv - ahonnan a fenti leírások és ételfotók származnak - termesztéstől a hasznosításig leírja a hazánk éghajlatán termeszthető fűszerekből 18 fajtát. Bőséges gondozási útmutatók, fajtánként több ínycsiklandó recept és szép illusztrációk sorakoznak lapjain.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!    

 

1 komment Címkék: könyv receptek könyvajánló fűszernövény fűszer tárkony rozmaring majoránna

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gyogyszernelkul · cukorbaj.blog.hu 2018.02.12. 19:20:09

Imádom a zöldfűszereket. Az oregáno, szurokfű a kedvencem. Szinte minden ételhez használom
süti beállítások módosítása