Metszőollók, fűrészek, balták átvizsgálása

2017.12.13. 05:00 - kkm.furdancs

A kerti talajművelés alapvetően szükséges szerszámain kívül számos egyéb vágó szerszám is kell a kerti munkák végzéséhez. Ha ezek nem megfelelő állapotúak, akkor csak kínlódás velük a munka. Ezért még a szezonális munkák megkezdése vagy téli pihenőidejük előtt célszerű használható állapotba hozni a különféle ollókat, fűrészeket, és a baltákat, különös tekintettel az élükre.

A kerti ollókról semmiképpen nem ajánlatos megfeledkezni, mert némi tisztogatás, élesítés bizonyára mindegyikre ráfér. A metszőollót darabjaira szedve könnyebb megtisztítani, a csapját és a rúgóját ezt követően beolajozva biztosítható a szerszám súrlódásmentes mozgathatósága. A csorbult vágóéleik kiigazítása is így könnyebb. Előbb a két féldarab lapjának felületét kell finom csiszolótárcsával egyenesre koptatni. Ezzel csak az esetleges csorbulások kiálló részét szabad lemunkálni, szinte csak a felületet érintve. Ezzel az esetleges rozsdafoltok is eltüntethetők. A vágóéleket azonban finom fenőkővel célszerű élesre koptatni, mégpedig az ellentétes oldal felöl, és az eredeti lemunkálási szöghöz igazodva. Ezen nem ajánlott változtatni!

A rugót petróleumban, vagy WD-40-nel befújva ajánlatos a helyére visszaszerelni, a központi csap pedig ugyancsak megtisztítva, kenőanyaggal befújva, szerelendő vissza az eredeti helyére. A WD-40-es „kezelés” az összes fémfelületen ajánlatos, mint ahogyan az ezt követő felületi áttörlés is. A két szár könnyű mozgatását és a vágóélek egymásra fekvését az összefogó csavar  meghúzásával lehet beállítani.

Az ágvágó ollót is ajánlatos hasonló ápolásban részesítenünk, ám arra nagyon ügyelni kell, hogy a vágóélek élesre köszörülése közben ne hevüljön fel túlságosan az anyaguk. Ezt mindig a szögben lemunkált él felől célszerű elvégezni, mert így a leköszörülési szögükön nem igen lehet és nem is szabad változtatni. Az élezésekkor mindig a lehető legkevesebb anyagot szabad csak lekoptatni az élekről.

Ha esetleg laza a csapszeg, vagy elkopott a tengelycsavar, azt lehetőleg ki kell cserélni, mert megfelelő mérete lényegesen befolyásolja az ollók ideális használatát. A nagyon kopott csapszeg pótlása azonban szükség esetén vékony lemezből hajlított betétgyűrűvel is korrigálható, ám a vágószárak könnyű mozgatását a „hüvelyezés” nem nehezítheti meg.

A szerszám két nyelét is érdemes megvizsgálni és ha elrepedt, akkor a ráhúzott, megfelelő méretű hőre zsugorodó csővel - hevítést követően – összeszorítva tovább használható lesz. Ezt esetenként a kalapácsokon is lehet alkalmazni. A rátétcső hevítését azonban egyenletesen, lehetőleg hőlégfúvóval kell elvégezni, hogy az összezsugorodó anyag egyenletesen feszüljön rá a nyélre.

Ez nem metszőolló, de a zsugorcső valahogy így működik

A fűrészeket sem árt átvizsgálni. Fogaik fűrészreszelővel, vagy fúrógépbe fogott kis, csapos tányérköszörűkővel élezhető meg. A fogaknak mindig a vágásirányban álló élét kell megreszelve élessé tenni. A művelethez a fűrészlapot satuba kell fogni. A felületükön levő vakrozsda pedig még ezt megelőzően finom szemcséjű csiszolóvászonnal tüntethető el. A letisztított fűrészpengét végül olajba, vagy gépzsíros ronggyal áttörölve megakadályozható az újból korrózió. A nyelüket, fogantyúikat is érdemes alaposabban megvizsgálni, esetleg kicserélni hasonló méretűre, ha hosszában mély repedés van kialakulóban.

A balták éle se maradjon ki a szerszámrevízióból, hiszen ezt a szerszámot is csak élesen lehet jól használni. Az él csorbáit ezért előbb durva csiszolókővel, vagy  sarokcsiszolóval munkálható le, a lehető legkevesebb anyaglehordás mellett. Az így kiigazított él azonban mindig kövesse az eredeti felület íveltségét. A köszörüléses élezést követően a sorját mindig finom fenő kővel lehúzva kell eltávolítani.

A szerszámok nyele, de még inkább a baltafej ékelése alapos vizsgálatot igényel, a fejnek ugyanis feltétlenül szilárdan kell a fanyél végére illeszkednie. Ha pedig erősen repedt, vagy hasadt a fanyél, ajánlatos új nyelet ütni a régi helyére. A cserénél közel azonos hosszúságúak és vastagságú nyelet célszerű választani, hogy az a lehető legkevésbé változtassa meg a szerszám kiegyensúlyozottságát és megszokott használati tulajdonságait.

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!    

 

Szólj hozzá! Címkék: karbantartás szerszám metszőolló szerszámok mit csináljunk a hétvégén

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása