Gépcsodák erdőn - mezőn

2017.12.06. 05:00 - kkm.furdancs

3bc6df52bd515a917104d83d23ac72e8.jpg

Nyolcmilliárd embert nem lehet táplálni házi kertekből és kapálni sem szeret mindenki, ezért a gépesítés csodás karriert futott be a mezőgazdaságban. Az élettárs vontatta faeke óta (manuális korbácsvezérléssel) a találékony mérnökök csodálatos célgépeket konstruáltak erdőre-mezőre. Felszínes válogatást mutatunk be GPS alapú szántástól a Skorpiókirály erdészeti robotfavágóig.

E jelenetet néhány éve látva még hősiesen felkapaszkodtunk volna a vezetőfülkébe, hogy a traktorosát vesztett járművet megfékezzük és keressük, hova darálta be Józsit a kardántengely. Ennél a modellnél már csak helyettesít a humán traktoros, ha épp processzort cserélnek benne, illetve közúton kell vezetni. Minden más tájékozódást műholdas helyzetmeghatározó és programozható vezérlő biztosít. 

Ennél a mérges bogár fizimiskájú prototípusnál már tervezési fázisban kihagyták a vezetőfülkét. Friss fejlesztés, 2016-ban forgatták a videót, tehát gyártásra kész. Új barázdát szánt a Terminátor - éneklik majd átadásán. Amilyen ütemben fejlesztik a nagy kapacitású akkumulátorokat, nemsokára akár elektromos változatban is megjelenhet a földeken. 

A hivatalosan is Skorpiókirály nevű faipari betakarító megmászik bármit és egy menetben kivág, gallyaz, hántol és méretre szab. Műszerfala alig bonyolultabb, mint egy sci-fi űrhajó vezérlőkabinja és meglehetősen drága is. Viszont nem dől ránk a fa, ha nyergében ülünk.

Ismerjék meg a világ legnagyobb traktorait. A csúcstartó Big Bud 747 típus 16 hengeres, 24 literes motorral bír, 900 lóerő, két turbófeltöltő, 2400 Nm nyomaték. Kiskertbe erős lenne, már csak fordulási méretei miatt is, viszont Kansasban hiánypótló.

Nagyüzemi tulipán betakarító gép, mely után más szemmel nézzük, más orral szagoljuk a virágbolti termékeket. Azonban vigasztaljon a tudat, hogy a saját kertünkből szakajtott virág már csak - átvitt értelemben - izzadtságtartalmánál fogva értékesebb, mint két tonna szirom.

Végül egy válogatásvideó érdekes betakarító- és talajművelő gépekből.

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!    

 

Szólj hozzá! Címkék: nagyvilág érdekességek gépek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása