Akkus kerti gépek: csendesen neszezve

2017.10.29. 05:00 - kkm.furdancs

A kertápolás nem puszta munkavégzés. A magányos, különösebb koncentrációt nem igénylő tevékenység közepette alkalmunk nyílik eggyé válni a természettel, dúdolgatni, hangoskönyvet hallgatni, eltűnődni a karácsonyi ajándékokon. Nemcsak a test edzése, de a lélek öröme is. Kivéve, ha egy több lóerős hőerőgép harsog fülünkbe.

hecht-5051-akumulatorova-kosacka-s-pojazdom-original.jpg

Kertvárosokban és falvakban vasárnapokon megfigyelhető természeti jelenség, mikor a távolban hirtelen felvonyít egy benzinmotoros fűnyíró. Nemsokára innen-onnan is válaszüvöltés harsan lombfúvóktól, fűkaszáktól és láncfűrészektől. A falka készen áll, hogy levadássza toleranciánk utolsó morzsáit szieszta időben, s ellenállhatatlan vágyat érezzünk elköltözni a Spitzbergákra, ahol az 500 méter mélységig fagyott talajon semmi növény nem él meg, viszont kötelező puskát tartani.

hecht_1040.jpg

Akkumulátoros fűnyírók és fűkaszák, szegélynyírók

Néhány éve még kétféleképp táplálhattuk energiával kerti gépeinket. Elektromos hálózatból vett árammal vagy benzinnel. Az első már-már tökéletes, hiszen a konstrukció csendes, könnyen kezelhető és egyszerűségénél fogva kevesebb karbantartást, javítást igényel. Olcsóbb is. Viszont elérhető távolságban kell lennie egy konnektornak, és a hosszabbító kábelben botladozni sem kellemes, de át is vághatjuk, ha nem figyelünk.

A két- vagy négyütemű belső égésű motorok ehhez képest a határtalan szabadság érzését adják, hiszen csak az üzemanyagtank szab határt, hogy meddig fűkaszálhatunk bele a naplementébe. Viszont zajosak, büdösek, drágák, tele vannak olyan alkatrészekkel, amit jobb, ha csak szakember piszkál (most egy átlagos felhasználóról beszélünk, aki csak egy kis füvet akar nyírni) és nem ajánlatos őket fél évre bedobni a sarokba.

hecht-9440-akumulatorovy-fukar-vysavac-original.jpg

Akkumulátoros lombszívó-fúvók

A harmadik alternatívának - az akkumulátoros üzemű elektromos meghajtásnak - napjainkban érett meg az esély. A korai gépek többet, sokkal többet töltöttek a töltőn csüngve, mint használat közben, messze nem voltak akkora teljesítményűek, mint a hálózatos és főleg nem a benzines társaik. Végül az aksik korán haltak, egyre többet üldögéltek töltésen és egyre rövidebb ideig bírták a munkát, míg végül egy karóra meghajtására sem volt erejük. Utána veszélyes hulladékként végezték, s ilyen életívvel az egész berendezés használati idejének korlátot állítottak.

h1.jpg

Továbbá akkumulátoros gyepszellőztetők és sövényvágók

Épp a minap hitetlenkedtem az akkumulátoros sarokcsiszoló, láncfűrész (!) létezésén, de a Furdancs blog kisgépjavító szakértője eloszlatta a kétségeket. Ennek kapcsán született az illusztrációk alatt sorakozó termékszemle. A Kapanyél zsánerébe tartozó kerti gépek széles választékban állnak rendelkezésre akkumulátoros formában is. A Hetcht márka kínálatából válogattam és aktuális megemlíteni akku programjukat, melynek lényege a Hecht gépek akkumulátorainak kompatibilitása. Azaz egy akku több készülékhez használható.

hecht-6504-akumulatorovy-plotostrih-original.jpg

Nem kell feleslegesen vásárolni és tárolni a különböző típusú akkumulátorokat. Minden HECHT 6020 programban megtalálható géphez elegendő ugyanaz az akkumulátor. Így teljes élettartama alatt maximálisan ki tudjuk használni az akkumulátort és jelentős költséget is megtakarítunk a "Gépenként külön akku és töltő, vajon hova raktam, elfelejtettem feltölteni, megőrülök!" probléma kiküszöbölésével.

Az AKKU PROGRAM 5040 lényege pedig, hogy  a HECHT 5040 fűnyíró vásárlásakor tartozékként kettő darab 40V feszültségű, 4 Ah akkumulátort adnak. Előnye kézenfekvő, akár az élettartam meghosszabbítása, akár a készenlétben álló akkumulátorokkal jócskán meghosszabbított üzemidő oldaláról tekintjük. Meggondolandó lehetőség, ha most kívánják felépíteni kerti gép flottájukat. Az akció barkácsgépekre és más, akkumulátoros meghajtású termékre is érvényes. 

hecht-1441-multifunkcna-akumulatorova-pohonna-jednotka-original.jpg

Figyelemre méltó típus a HECHT 1441 akkumulátoros multigép. Ehhez a Li-ion akkumulátoros többfunkciós multigéphez további opcionális kiegészítők vásárolhatók, mint kultivátor, fűkasza, sövényvágó, magassági ágvágó, hosszabbító szár, seprőgép. "Sok az egyben" avagy "Majdnem minden az egyben" megoldás. Átlagos telekre a rotációs kapa kivételével teljesen elegendő. További információk és ajánlatok a gyártó honlapján.

Szólj hozzá! Címkék: kerti gép HECHT akkumulátoros gépek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása