Védekezni könyvvel könnyebb

2017.10.04. 08:33 - kkm.furdancs

Itt az idő számot vetni idei kertészeti sikereinkkel. A kiskertekben bőséggel termett a poloska, de a meztelencsiga-termés sem sikerült rosszul. Sajnos igaz és nem vicces a fenti bevezető. Eddig nem ismert kártevők és fertőzések jelennek meg a kertekben évről-évre, pedig az "őshonos" fajták is elég gondot okoznak.

parad.jpg

Fellélegezhetnénk, ha épp tanácstalansággal vívódunk hogy "Itt az internet, minden tudás tárháza" és segítőkész, önzetlen emberek milliói nyújtanak gyógyírt, amikor paradicsomaink végén barnás rothadás jelenik meg és veszni látszik tavaszi munkánk.

Ez lehet paradicsomvész vagy a rá hasonló tünetekkel jelentkező kalciumhiány. Sajnos mindig akad valaki, aki belovagol a Facebook-csoportba, s megcáfolhatatlan magabiztossággal közli kommentjében, hogy "Poloska, ez nyilvánvaló!" Ezután már csak meg kell szorozni a keresgéléssel töltött órákat egy közmunkás órabérével, amiből egész évi paradicsomszükségletünket megvehetnénk, és még nem vagyunk biztosak a poloskás ember igazában. Elnézést kérek az iróniáért, de egy forrás nélküli hivatkozás nyomán végzett beavatkozásunk lehet hatástalan, de meg is pecsételheti növényeink sorsát. Elég egyszer elrontani, következő esély csak jövőre kínálkozik.

rovar02.jpg

Szakkönyvek nagyon régóta állnak rendelkezésünkre a sikeres kertészkedéshez, könyvtárakat megtöltene irodalma. Jellemzőjük a szakemberek által írt, gondosan lektorált tartalom, mellyel kvázi felelősséget vállalnak munkájukért. Terjedelemben és a megcélzott olvasóközönségben komoly eltéréseket láthatunk, hiszen más részletességet kíván egy üzemi méretű kertészet, mint a néhány tőnyi hobbikert. Nagy, vastag könyvek az előbbiek, táblázatokkal, sőt diagramokkal, szinte ki sem bírjuk cipelni a kertbe, de minden bennük van. Most egy "szükséges minimum" szellemben fogant könyvet szeretnék figyelmükbe ajánlani, amelynél több alig kell a termésünket pusztító ellenfelek felismerésére és likvidálására.

kart2.jpg

Igen, a poloskát is megtaláljuk benne...

A laikusok által várt szakkönyv néhány ismérve, hogy érthető és tömör, bőven illusztrált, illetve kereskedelemben hozzáférhető vagy akár vegyszer nélküli védekezési módszereket kínáljon. Dr. Vétek Gábor - Dr. Nagy Géza "Kártevők és kórokozók a kertben" című kötetét szeretném figyelmükbe ajánlani, amely kézikönyvként a hazánkban előforduló haszon- és dísznövényeket, betegségeiket, illetve kártevőiket mutatja be az ellenük való védekezéssel egyetemben.

rovar01.jpg

Elméleti alapozással (Az okszerű növényvédelem alapjai) kezdődik a kötet, mely a növények termőhelyének kiválasztásától a bio- és vegyi alapú védekezésig öleli át az alapvető kertészeti tudnivalókat. Találunk benne egy elméleti összefoglalót a növényvédő szerek csoportosításáról, valamint a munka- és természetvédelmi ismereteket is tartalmaz.

kart21.jpg

A 160 oldalas könyvet kivihetjük a kertbe, sínylődő növényünket összehasonlítani a bőséges illusztrációkkal. A leírásban megtaláljuk a potenciális kártevő leírását.

kart1.gif

Ha nincs más mód, részletes táblázat segít kiválasztani a szükséges permetezőszert

Összességében minden kertészkedő könyvespolcára ajánlom. Sokkal célravezetőbb használni, mintha gazdaboltban próbálkoznánk leírni a növénybetegség tüneteit. Inkább lépjünk be magabiztosan a boltba a kötet által felvértezett tudás birtokában, minthogy bizonytalan forrásból származó jobb-rosszabb tanácsokra hallgatva kísérletezzünk.  

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és
csatlakozz a 
Kapanyél Facebook-közösségéhez!

 

Szólj hozzá! Címkék: könyv betegségek könyvajánló kártevők permetezés

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása