Illatos növényekkel a szúnyogok ellen

2017.06.30. 09:03 - kapanyél

A nyár egyik kellemetlen velejárója a szúnyogok inváziója, amellyel évről évre hol több, hol kevesebb sikerrel próbáljuk felvenni a harcot. Szerencsés, akit „nem szeretnek”, de a többség nem ússza meg a csípéseket.

Számtalan módszer terjed száj- és nethagyomány útján, 100%-os védelem úgy tűnik, nem létezik, de azért ne adjuk fel! Van jó néhány növény, amelynek illatát a szúnyogok nagyon nem kedvelik, a mi orrunknak viszont nagyon kedvesek, így egy próbát mindenképpen megér a tesztelésük.

Néhány éve futótűzként terjedt a hír, hogy a vanília illatát ki nem állhatják a vérszívók, erről akkor írtunk is itt. De aki hozzám hasonlóan szintén nem bírja ezt a tömény illatot, mással is kísérletezhet.

vaniliavirag_1.JPG

 A vaníliavirág (Heliotropium arborescens) illata nem annyira tömény, de a szúnyogok nem szeretik 

Például fűszernövényekkel: az erősen fűszeres és citromos illatokat állítólag nagyon nem bírják a szúnyogok, így érdemes néhány tő citromfüvet, citromillatú kakukkfüvet, mentát, rozmaringot és/vagy bazsalikomot ültetni a terasz közelébe, ahol üldögélni szoktunk.

Ha kevés a helyünk, szúnyogriasztó növényekkel beültethetünk egy nagyobb cserepet is. A képen látható összeállítás nemcsak hasznos, de szép is. A - bársonyvirág (Tagetes); B – levendula (Lavandula angustifolia); C – ananászillatú menta (Mentha suaveolens ‘Variegata)’; D – bojtocska (Ageratum ‘Artist Blue’); E – szurokfű (oregánó) (Origanum vulgare); F - citromfű (Melissa officinalis); G – thai bazsalikom (Ocimum basilicum); H – citromillatú kakukkfű (Thymus citriodorus).

mosquito-repelling.jpg

Az esti kinti beszélgetésekhez pedig fokozhatjuk a szúnyogriasztó hatást, ha néhány illatos úszómécsest gyártunk: befőttesüveget megtöltünk citrom- és limekarikákkal, gyömöszölünk bele néhány rozmaring- vagy bazsalikomágat, felöntjük vízzel és a tetejére biggyesztünk egy gyertyát.

mosquito-repellent-candles-002.jpg

Mellé néhány citrom-/limekarikát megtűzdelhetünk szegfűszeggel, és kis tányérokon néhány helyre ebből is rakhatunk.

mosquito-repellent.jpg

Az esti sütögetésnél a parázsba dobhatunk levendulából, zsályából és mentából álló kötegeket, elvileg így is távol maradnak a kellemetlen vérszívók.

5f84e8c6198789611a572566bcc023f3.jpg

Ha mégsem, legalább finom illatok között töltjük az időt, a szúnyogcsípést pedig bedörzsölhetjük petrezselyemlevéllel…

Akinek van bevált természetes szúnyogriasztó módszere, ne habozzon megosztani velünk!

Forrásokért katt a képekre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: menta levendula zsálya bazsalikom rozmaring fűszernövények szúnyogriasztás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása