Virágzó sivatag a Füvészkertben

2017.05.16. 06:30 - kapanyél

Milyenek is valójában a sivatag virágzó kaktuszai és pozsgásnövényei? Mindenki megtudhatja, aki ellátogat 2017. május 19-21. között az ELTE Füvészkertbe, ahol ezen a hétvégén virágzó sivatag várja a látogatókat.

astrophytum_hibridek.JPG

Astrophytum-hibridek

„Óriás sziklák között kövek, kavicsok, a magas hegyormok felöl száraz szél söpör végig a tájon, a nap kíméletlen erővel süt, esőnek már hónapok óta nyoma sincs a mexikói fennsíkon. Kőviskójából indián jön elő, létrát támaszt a hatalmas oszlop kaktuszhoz, lehoz egy aszalt húsdarabot, mely növény egyben az ember éléskamrája is, a tövisek megvédik az élelmiszert a kietlen kősivatag ragadozóitól, de még a kőviskó teteje is kaktusz gerendákon nyugszik, a kerítés pedig áthatolhatatlan tövises oszlopos kaktuszokból áll. A hegyek felett fekete felhők gyülekeznek, hónapok óta végre megdördül az ég, szakad az eső a kőgörgeteges medrek folyókká válnak, vízhez jut a szomjazó sivatag. Reggelre kisüt a nap és megtörténik a csoda: virágba borul a kietlen sivatag, oszlopkaktuszokon dagadnak a bimbók, törpekaktuszok százai a földből elő bújva nyitják piros, rózsaszín és fehér barnán csíkozott virágjaikat…..”

echinopsis_bruchii.JPG

Echinopsis

A Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete idén is megrendezi tavaszi országos kaktuszkiállítását és -vásárát. Láthatók lesznek mexikói kaktuszritkaságok, dél-amerikai gömb- és oszlopkaktuszok, piros, sárga és fehér virágaikkal, az afrikai földrészt pedig a tökfélékre emlékeztető növényi testtel rendelkező szukkulensek, módosult tövises levelekkel rendelkező kutyatejfélék, és a mindenki által ismert daráslevelek és kavicsnövények képviselik. A fán lakó szárazságtűrő tillandsiák pedig a broméliaféléket mutatják be.

mammillaria_setispina.JPG

Mammilaria setispina

A növénykedvelők be szerezhetnek egy–egy rég vágyott ritkaságot, az érdeklődök az egyesület tagjaitól választ kaphatnak szakmai kérdéseikre, a gyermekeket pedig kézműves foglalkozás várja.

ariocarpusok.JPG

Ariocarpus

A kiállítás mellett pedig a felújított Füvészkert késő tavaszi pompájában is gyönyörködhetünk, az üvegházak növényritkaságai pedig ilyenkor is ontják szebbnél szebb egzotikus virágaikat.

Bővebb információ: www.kaktuszgyujtok.hu

Akik nem szeretnének belépőt venni, most egy egyszerű kérdés megválaszolásával páros belépőt nyerhetnek.

Melyik kaktusz él a sivatagban? 

A.) Copiapoa

B.) Epiphyllum

C.) Gymnocalycium

A helyes választ a kapanyelinfo@gmail.com-ra várjuk. 

Beküldési határidő: 2017.05.17. (szerda) 22.00 óra 

A helyes választ beküldők között 5 db páros belépőt sorsolunk ki. Jó játékot!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: kiállítás kaktusz Füvészkert

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása