Lengyel tölgy az Európai Év Fája

2017.03.22. 07:10 - kapanyél

Március 21-én, az erdők világnapján hirdettek eredményt az Európai Év Fája versenyben, amely minden évben a közönségszavazatok alapján dől el. Idén már két fára is lehetett voksolni a 16 döntősből, ennek ellenére összességében nagyon kevés szavazat érkezett a tavalyihoz képest. Az eredmény pedig:

70506a.jpg1. A 100 zloty-s bankjegyen szereplő József tölgy, Lengyelország - 17 597 szavazat

70510a.jpg

2. A Brimmon tölgy, amelyet 2015-ben a kivágás veszélye fenyegetett egy tervezett út miatt, de a helyiek összefogásának köszönhetően módosították az útvonalat, hogy elkerülje a tölgyet. Wales, Egyesült Királyság - 16 203 szavazat

70497a.jpg

3. A lipkai hársfa, amelybe sosem csapott bele villám. Azt tartják róla, hogy annak a párnak, aki a fa lombja alatt szerelmeskedik, szerelme örökké tart. - Csehország - 14 813 szavazat

Magyarország eddig minden évben nagyon jól szerepelt, többször volt hazai fa a dobogó tetején. Idén a Jászai Mari téri platán sajnos csak 5132 szavazatot kapott. Igaz, nem volt olyan izgalmas története, mint sok más döntősnek, vagy akár a korábbi évek magyar indulóinak. Kevésnek bizonyult a voksolók meggyőzéshez, hogy Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni gyakran hűsölt a fa árnyékában.

Azért magyar vonatkozása is volt a díjátadó ünnepségnek: a fából készült vándordíjat mindig az előző évi nyertes adja át, jelen esetben tölgy a tölgynek, hiszen tavaly Bátaszék molyhos tölgye 72653(!) szavazattal lett az Év Fája Európában.

Az összes döntős fa története itt olvasható.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: tölgy év fája treeoftheyear

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása