Június növénye a tűzliliom

2015.06.19. 07:27 - kapanyél

A június növénye címre méltán számíthat a tűzliliom (Lilium bulbiferum). Vannak nála pompásabbak, illatosabbak is, de azért el kell ismerni, hogy nagyon jól mutat egy tűzliliomsor. Ahogy más liliomok, úgy ez is nyár elején bont elegáns virágot. Falusi környezetben júniusi utcadísznek is tartják, ilyenkor csinos sorfalat alkot a kerítés előtt, vagy a vizes árok mellett. De nagyon jól mutatnak a kertben, a sötét hátteret adó cserjék tövében. A botanikusok a liliomfélék legalább száz faját ismerik, a kertészek pedig számtalan hibridjét nevelik.

 

Érdemes vele próbálkozni, de - ahogy más hagymásoknál - nála is türelemmel kell hónapokat várni, míg meghozza délceg virágait. A liliomoknak a nem kötött, homokos-agyagos, humuszban gazdag talaj  megfelelő. Olyan félárnyékos helyet kell neki keresni, ahol nincsenek tűlevelűek, mert inkább a meszes földet kedveli, semmint a savanykást. Aki liliomsikereket akar elérni, gondoskodjon a folyamatos öntözésről, tartsa álladóan nedvesen – akár virágzik, akár nem – a növény környezetét.

A liliomhagymákat legjobb ősszel - ez alól egyedül a fehér liliom kivétel, mert ezt augusztusban kell – ültetni.  Az apróbbakat elég 5 centi mélyre dugni, míg nagyobbakat legalább tízre, és nem árt, ha erre még 10-15 centis réteget húzunk. A fehér liliom másként viselkedik, ezt úgy kell elültetni, hogy hagymájának csúcsa legfeljebb 3 centi mélyen legyen.

Ha a hosszú, gyakran méteres száron kinyílt a virág, érdemes kikarózni, nehogy a szél kárt tegyen benne. A hagymáit ajánlatos ősszel felszedni, és a pikkelyeket óvatosan lefejtve lehet sokasítani az állományt. Nem biztos, hogy elsőre sikerül a látszatra bonyolult művelet. De meg lehet tanulni, hiszen már néhány ezer éve így szaporítják e legendás növényt.

Az egészséges hagyma külső pikkelyleveleit le kell fejteni, majd alaposan megmosni. Nem árt, ha valamilyen gombaölőszeres oldatba mártjuk, és hagyjuk megszáradni. Ezután perlittel, vagy habműanyag labdacsokkal teli zacskóban kell meleg helyen legalább másfél hónapot pihentetni. Ha minden jól alakul, akkor ekkorra kis sarjhagymák is megjelennek. Ha így van, akkor legalább karácsonyig (újabb 6 hétig) a zacskóba kell visszarakni az egész társaságot, de ezúttal a hűtőszekrény alsó rekeszében kell nekik helyet szorítani. Tavasszal aztán ki lehet őket ültetni.

Szerző: Czauner Péter

Forrásokért katt a képekre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: szaporítás tűzliliom hagymás virágok Liliom

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása