Nyáron a gyepet okosan kell öntözni

2015.06.05. 11:02 - kapanyél

Júniusban át lehet térni a nyári gyepápolási metódusra. Aki szép és egészséges gyepet szeretne, érdemes néhány finomhangolást végrehajtani az eddigi fogásokon. Persze sok múlik az időjáráson és a meglévő gyep állapotán. De, ha lehet, próbáljunk a tökéletesre törekedni, arra, ami a fűnövénynek is jó.

 

Ilyenkor át lehet térni a nyári fűnyírási technikára, ami a ritkábban öntözött gyepek esetében kéthetes periódust jelent. Ha viszont rendszeres az öntözés, akkor bizony szükség van a heti egyszeri vágásra. Az egészséges fű ilyenkor elviseli, ha a fűnyíró kése 3,5 centis magasságban forog. Ha nagy a szárazság, vagy ritkább az öntözés, akkor inkább a 4,5 centiméter az a magasság, amelynél a fűcsomók jobban elviselik a cudar napokat. Ilyenkor ajánlott a levágott füvet a gyepen hagyni, ez a tövekhez jutva segít a hajnali harmatot, illetve a talaj nedvességét megtartani. A hagyományos fűnyírókkal ajánlott a vágási sebességet csökkenteni, hogy a késnek legyen ideje a hosszabb kaszálékot jobban feldarabolni. Az önjáró berendezésekkel pedig, ahogy a gyepen maradt kaszálék „adja”, feles, harmados átfedésben az előző nyírási szélességet újra kell fogni. Így ez is jobban fog darálni.

Sokan használnak mulcsozó gépet, ennél az egész gyepápolási technológia más. Ez nem tévesztendő össze azzal, hogy a hagyományos gép kaszálékát csak úgy otthagyják. Ilyenkor ugyanis a nagy tömegű, levágott széna alatt a gyep kipusztulhat. A mulcsozás lényege, hogy a speciális fűnyíró a levágott fűszálakat egy centis, vagy még annál is sokkal kisebb darabokra aprítja, s ez hullik a fűcsomók tövéhez, ahol a hasznos talajlakók már a szezon közben humifikálják. Ehhez persze szükség van e parányok hadára. Azonban, ha a mulcsozó gép a gyepen a felesleget, csíkot húzva otthagyja, akkor ezt össze kell gereblyézni, és ajánlott eltávolítani.

Júniusra már megerősödtek a gyomok is, ilyenkor szükség lehet – ebben a sorrendben – a szelektív gyomirtásra és a nyári tápanyagpótlásra. Ha maradnak túlélő gyomok, akkor ezeket helyi kezeléssel kell pusztítani. Ha fakó a gyep, akkor ajánlott egy adag gyorsan felszívódó nitrogénes műtrágyázást is beiktatni.

A nyári öntözésnél leginkább két kérdésre kell megtalálni a választ: mikor és mennyit. A fűfélék óriási előnye a megújulási képességükben rejlik, de ez sem megy vég nélkül. A közelgő kiszáradás első jele a rugalmasság elveszítése, ezt követi a színváltás. Ekkor a zöld szürkés árnyalatúvá válik. Ez a végső határidő az öntözőberendezés megindításához.

A mennyit kérdésre adandó válaszhoz egy órára, vonalzóra és néhány befőttes üvegre van szükség. Általánosságban elmondható, ahhoz, hogy a nagy melegben, életben maradjon a fű, laza talajon hetente egyszer legalább 10-20 milliméteres éjszakai öntözésre van szükség. A kötött talajokon kéthetente 30-40 milliméter a minimális mennyiség. Persze ennél lehet többször is öntözni. A mennyiséget pedig úgy lehet megsaccolni, hogy a széles szájú befőttes üveget a gyep különböző pontjaira kell helyezni. A bennük összegyűlt minden centi víz nagyjából 10 milliméternyi öntözésnek fel meg. Ha a költségeket is számolni akarjuk, akkor tudni kell, hogy 10 milliméter víz négyzetméterenként 10 liternek felel meg, vagyis egy 100 négyzetméteres gyepfelület 30 milliméteres öntözéséhez 3 köbméter vízre van szükség. Ezt a számot már a csak a vízdíjjal, és - ahol szükséges - a csatornadíjjal is meg kell szorozni. 

Szerző: Czauner Péter

Forrásokért katt a képekre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: június gyepgondozás gyepöntözés

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása