Csigafrász újratöltve

2015.05.21. 10:37 - kapanyél

A májusban már szinte teljes pompában virító kert nem csak a gazda szemét gyönyörködteti, de a csigák fantáziáját is megmozgatja. A mostani nedves idő a zsenge zöldségekkel, virágokkal igazi Kánaán a csúszómászóknak. Szerencsére vannak azért növények, melyeket még ők sem kedvelnek, ezért érdemes néhányat kipróbálni a csigák elleni hadjáratban.

Az árnyékliliommal nem nyerhetünk csatát

 

Az intenzív illatú és ízű növények, mint a vörös- vagy a fokhagyma, valamint sok fűszernövény (kakukkfű, rozmaring, levendula, menta) általában távol tartják a csigákat. A bazsalikomért viszont versenyeznünk kell velük, és bizony sokszor ők győznek. Míg a bársonyvirágot, a dáliát vagy az árnyékliliomot sokunkhoz hasonlóan imádják, a sarkantyúkát kerülik, ezért a virág- és zöldségágyást érdemes ezzel, díszhagymafélékkel és fűszernövényekkel keretezni.

A mérgező növények sem szerepelnek a csigák kedvencei között: pl. a gyöngyvirág, a sisakvirág vagy a piros gyűszűvirág biztonságban érezheti magát a kertben. Viszont gyerekes családoknál érdemes inkább más megoldást keresni.

A húsos, bőrszerű leveleket szintén nem csípik, úgyhogy varjúhájfélékkel (Sedum), kövirózsával, kutyatejfélékkel vagy bőrlevéllel beültetett sziklakertünkért nem kell aggódnunk.

A bolyhos levelű, erős illatú virágokkal sem bajlódnak: a muskátli vagy a gólyaorr nem hozza őket lázba.

A salátaágyás állandó felügyeletet igényel, de állítólag a piros levelű fajtákat nem legelik le a hajléktalan puhatestűek, úgyhogy érdemes kipróbálni.

A fenti ötletekhez azért hozzá kell tenni, hogy kivételek mindig vannak. Nem minden csiga ismeri a szakirodalmat, így előfordul, hogy a felsorolt csigaűző növények némelyike mégis áldozatul esik. Ezért érdemes több módszert egyszerre is kipróbálni: sörcsapdát, korpát, rézszalagot, összetört tojáshéjat – hogy csak néhányat említsünk.

A csigák elleni védekezés egyéb módszereiről korábban már írtunk itt.

Akinek bevált módszere van, ne habozzon megosztani velünk!

Forrásokért katt a képekre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: fűszernövény védekezés meztelen csiga sörcsapda mérgező növény

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása