Sérülés a kertben? A gyógyír ott helyben

2015.05.06. 11:26 - kapanyél

A szinte nyárias időjárásnak köszönhetően egyre több időt tölt(het)ünk a kertben, ahol bármikor érheti a kertészt váratlan sérülés: elvágja az ujját egy levél, megböki egy tüske, belelép valami szúrós növénybe, esetleg rovartámadás áldozata lesz, mondjuk, megcsípi valami. A vérzéssel járó sérüléseknél nem kell rögtön a házba, patikába vagy az orvoshoz rohanni, mert a gyors megoldás lehet, hogy éppen a lábunk előtt hever.

 

Gyerekkoromban egyszer apukám a kapával belevágott a nagylábujjába (melegben falusi gyerek mezítláb dolgozik, ugye), amit sajátos módon kezelt le: földet szórt a vérző sebre, majd dolgozott tovább. Senkit nem buzdítanék arra, hogy kövesse a példáját, főleg, hogy a legtöbb kertben vagy árokparton van néhány növény, amelyekkel gyorsan és hatásosan csökkenthetjük a vérzést, a fájdalmat vagy a csípés okozta égő érzést. Sokan első számú közellenségnek tartják a kertben a nagy vagy széles levelű útifüvet (Plantago major), pedig a vérző sebre hatásos kötés, ráadásul salátába keverve is nagyon finom.

Plantago major

A másik kiváló salátába való „gyom”, amely a vérzést is gyorsan elállítja és a sebgyógyulást is felgyorsítja, a tyúkhúr (Stellaria media). Akinek nincs lebetonozva az udvara, biztosan talál néhány tövet a kertben.

A pásztortáska (Capsella bursa-pastoris) nemcsak kiváló „hangszer” (ugye mindenki készített belőle gyerekkorában „csörgőt”?!), de zsenge levelei szintén megnyugvást adnak a friss sérülésnek.

Ha cickafark (Achillea millefolium habito) nő a környéken, az is jó szolgálatot tehet: friss összemorzsolt levele kisebb sebek vérzését azonnal elállítja. Vele azonban nem árt az óvatosság: ha a növény érintésére allergiás reakció jelentkezik, nem szabad használni semmilyen formában!

Ha kertünk és a környék teljesen gyommentes (ami szinte kizártnak mondható), még mindig van egy egyszerű megoldás: a rózsaszirom. Ha a képen látható lugashoz hasonló helyünk van a kertben, a szirmokkal borított friss sebünkkel megpihenhetünk a pamlagon.

Természetesen bármelyik megoldást is választjuk, a sebet és a leveleket, szirmokat alaposan le kell mosni, mielőtt öngyógyításba kezdünk.

Azért csak óvatosan!

Forrásokért katt a képekre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: cickafark pásztortáska tyúkhúr vérzéscsillapítás Rózsa nagy útifű

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása