Tojásfestés? - Természetesen!

2015.04.03. 22:24 - kapanyél

Ha egy kicsit körülnézünk a kertben, a kamrában vagy a konyhában, meglepően sok zöldséget, gyümölcsöt és fűszert találunk, amelyek nem csak az ételeket, de a húsvéti tojásokat is kiválóan megszínezik. Gondolom, a vöröshagyma héjától barnás-vöröses tojások sokaknak ismerősek: gyerekkoromban mi szinte mindig ilyet festettünk a nagymamával.

 

Az nem állítható, hogy a természetes alapanyagokkal végzett tojásfestés ne lenne időigényes, babrás játék, de ha a színt illetően nincsenek konkrét elvárásaink (mert bizony nem mindig olyan lesz, mint amire számítottunk), akkor remek alkalom a kísérletezésre. Arról nem is beszélve, hogy mégiscsak megnyugtatóbb pl. cékla vagy spenót levében főtt tojásokat enni – akármilyen színük is lett -, mint ki tudja, milyen festékanyagban ázottakat.

A húsvéti festegetéshez legjobb a fehér héjú tojás, bár ilyet már évek óta nem láttam. Ha több színt is ki szeretnénk próbálni, lehetőleg kis edényeket válasszunk, amelyekbe éppen belefér néhány tojás. Így nem kell sok festőlevet készíteni, és intenzívebb színeket kapunk. A megmosott tojásokat ecettel töröljük át, hogy jobban befogja a festék.

Mintázáshoz szép formájú leveleket választhatunk: petrezselyem, zeller, lestyán, bazsalikom, menta. Az így feldíszített tojásokat nejlonharisnyába húzzuk, és úgy tesszük a festőlébe. Lássunk néhány ötletet, miből milyen színt varázsolhatunk.

Sárga – currypor (vagy kurkuma)

1 liter vízhez 50 g curryport adunk, felforraljuk, majd 1-2 órát állni hagyjuk. Leszűrjük, majd a keményre főtt tojásokat legalább 1 órára belerakjuk. Minél tovább hagyjuk a tojást a lében, annál intenzívebb lesz a színe.

Piros/rózsaszín – cékla, hibiszkusztea

A hagyományos húsvéti piros tojás előállítása természetes módon nehézkes: vagy rózsaszín, vagy bordós lesz. De szép. A teát jó erősre, a felszeletelt céklát pedig sós vízben kell főzni legalább 1 órát. Aztán távolítsuk el a zöldséget, és tegyük a lébe a tojást. Hagyjuk állni, amíg a nekünk tetsző színárnyalatot el nem éri.

Narancssárga – répa, pirospaprika

Kb. 1 liter vizet felrakunk a felszeletelt sárgarépával és pirospaprikával és egy teáskanálnyi sóval. Akár 1 óra hosszat is főzhetjük, majd mehetnek bele a tojások, és jöhetnek ki a zöldségek.

Zöld – spenót, medvehagyma

A zöld színt leginkább friss spenót vagy medvehagyma főzete adja: a fenti zöldségekhez hasonlóan 1 órát főzzük, átszűrjük, majd a tojásokat a lében állni hagyjuk.

Kék – vörös káposzta, áfonya

Az összevágott káposztát is 1 órát főzzük. Még szebb színt érünk el, ha a tojásokat 1-1- levélbe csomagoljuk. Az áfonyafőzet színét hozzáadott áfonyalével turbózhatjuk fel.

A tojások akár egész éjjel is állhatnak a festékben, de néhány óra elteltével is ellenőrizhetjük a színt. Ha megfelel, hagyjuk legalább 1 órát száradni, majd óvatosan töröljük át egy kis olajjal (sajnos előfordulhat, hogy lejön a festék – főleg a teával, kávéval festett tojásoknál). 

Jó festegetést, vidám húsvétot!

Forrásokért katt a képekre!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: húsvét zöldségek tojásfestés

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása