Hagymák fel-le vagy ki-be

2014.09.14. 09:18 - kapanyél

A rövidke cím messze nem jellemzi azt a rengeteg munkát, amit a díszhagymákat kertjükben tartóknak a fagyok előtt el kellene végezni. A nyár végétől lehet a nyári, őszi virágzású hagymákat a földből fel- vagy kiszedni, a tavasszal virágzókat pedig ki- vagy beültetni. A kevésbé rutinos hobbikertészeknek fontos megjegyezni, hogy a kerti ügyekről írók általában hagymásként jellemzik azokat a növényeket is, amelyeknek nem hagymájuk, hanem gumójuk, vagy valamilyen más föld alatti, kihajtásra alkalmas száruk, gyökérképletük van.

A hagymás témához tartozik az is, hogy a fagyok előtti felszedés nem kötelező, de a kényeseknek mindenképpen védelmet jelent, ha fagymentes helyen vészelik át a hideg időszakot. Nem megvetendő az sem, hogy ezzel sok pénzt lehet megspórolni.

A hagymás virágok szerelmesei tudják, hogy a téliesítés nem egyszerűen felszedésre és földben hagyásra korlátozódik. Mert vannak olyanok, amilyen az inkaliliom (Alstroemeria), hölgyliliom, gumós selyemkóró, háromlevelű csápvirág, kerti sárkányfű, amelyek szaporító képletei a szabadban maradhatnak, de helyüket takarni, fedni szükséges.

Inkaliliom (Alstroemeria aurantiaca)

A felszedés után általában meg kell tisztítani a hagymákat, és ha szellős, száraz, fagymentes helyet sikerül nekik találni, akkor nagy valószínűséggel túlélik a telet. Ennél azonban sokrétűbb elbánást is igényelnek a kényesebb hagymák. A téli kezelésüket az határozza meg, honnan származnak.

Külön csoportot alkotnak azok, amelyek kényesek a teljes kiszáradásra, ezeket olyan nedvességtartalmú tőzegbe, fűrészporba, forgácsba kell süllyeszteni, ahol nem rothadnak el, de ki sem száradnak. Mások mellett ilyen a mesevirág, gumós begónia, a kánna is. Amelyek viszont olyan helyről származnak, ahol a pihenés a nyári forró, száraz hónapokra esik, - mint a cigányvirág vagy a fokföldi madártej - 15-20 fokos száraz telelőhelyre vágynak.

Kánna

Mindebből következik, hogy aki nem akar évente új kollekciót vásárolni, érdemes tájékozódni a kiszemelt hagymaegyedek igényeit illetően.

Szerző: Czauner Péter

Forrásokért katt a képekre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: tulipánok nárcisz hagymás virágok gumós begónia

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása