Konyhakertesek, ünnepeljetek!

2014.08.24. 20:38 - kapanyél

Talán sokan nem tudják, hogy van az évnek egy napja, amikor a világ konyhakertjeit ünnepeljük. 2004 óta augusztus utolsó vasárnapján – idén kivételesen egy héttel korábban – világszerte a haszonkertek kerülnek a középpontba: legyen az kis hobbikert, a családi ház mögötti konyhakert vagy közösségi kert.

 

A Konyhakerti Világnap (World Kitchen Garden Day) célja, hogy összehozzon kis helyi közösségeket, ahol a kerttulajdonosok együtt örülnek a saját termesztésű, egészséges zöldségeknek, gyümölcsöknek. Mindenki maga dönti el, hogyan ünnepel: lehet ez közös séta egymás kertjeiben, a szomszédok összedobhatják az ebéd vagy vacsora alapanyagait a kertjeikből, majd együtt megfőzik és el is fogyasztják. Aki inkább dolgozna ünnepnapon is, program lehet a közös gyomlálás vagy ültetés.

Akinek nincs konyhakertje, ellátogathat pl. közösségi kertekbe, ahol e napon tárt karokkal várják az érdeklődőket. A lényeg, hogy minél többen kedvet kapjanak akár a legkisebb konyhakert létrehozásához, ami nagyvárosokban is kivitelezhető. Nem elhanyagolható az ünnep közösségépítő, -formáló szerepe sem, hiszen jó alkalom, hogy a szomszédok jobban megismerhessék egymást, ha eddig nem tették volna.

Nyilván valakinek el kell kezdeni a szervezést, de soha nem késő! Budapesten pl. Zuglóban, a ZUG Közösségi Kert délután ünnepel, ahol bárki megnézheti, hogyan zajlik a kertészkedés egy lakótelep közepén. De sok helyen vannak már közösségi kertek, érdemes arra sétálni, hátha lesz valami program. Főleg, ha az ég is kiderül.

Boldog Konyhakerti Világnapot mindenkinek!

Forrás

Szólj hozzá! Címkék: világnap közösségi kert konyhakert World Kitchen Garden day

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása