A sötét sut titkai

2014.08.05. 09:29 - kapanyél

Van, akin még a zizipálma (Zamioculcas zamiifolia) néven közismert strapabíró növény is kifog. Először azt hittem, hogy régi barátaim tesztelni akarják növényismeretemet, amikor bemutatták egy idős rokontól kapott zamioculcasukat, alias Zz-pálmájukat, de ­kiderült, tényleg halálközeli állapotba került.

Ez egy egészéges példány

Persze nem kell minden stresszreakciótól megijedni. Erről a mutatós növényről ugyanis közismert, hogy mindent túlél, ezért is számít az irodák, éttermek és legénylakások csúcsnövényének. Ez utóbbi miatt agglegénypálma néven is fut. Barátaimról tudom, hogy nem erősségük a növénygondozás, de a vészjel, amit küldtek riasztó volt. Később kiderült, a megoldásra váró probléma komoly, ugyanis az örökségosztáson szép edénye és boglyas levélüstöke miatt elvállalt zizinek tulajdonképpen jó helyett választottak az örökké félhomályos sarokban. Annyit tudtak a növényről, hogy nemcsak a megvilágítás, de a gondoskodás iránt is igénytelen. Ezért is kaptak a lehetőségen, hiszen e sutba régóta kerestek valamilyen díszt. És tárgy helyett mégiscsak más egy élő növény.

Szerencsésnek tartották, hogy az elhunyt előző gazda nemrégiben átültette, mert az edényben lévő fekete föld dúsnak, frissnek tűnt. Beszámoltak arról is, hogy a baj láttán mindent megtettek, amit helyesnek gondoltak: naponta rendszeresen öntözték. Mivel ez sem hozott eredményt, kéthetes rendszerességgel zöld növényeknek való táppal is dúsították az öntözővizet. Mindennek ellenére a zizi húsos hajtásai egymás után sárgultak, és az elszíneződő részek végül egymás után el is száradtak.

A zamioculcasról általában tudni kell, hogy Kelet-Afrikából érkezett lágyszárú örökzöld. Régóta él európai lakásokban, jól szaporítható, de az afrikai idő nem múlik el nyomtalanul. Az ottani klíma szélsőségeit trükkös szerveivel és stressztaktikájával képes túlélni, de ehhez legalább 18-26 fokos állandó hőmérsékletre van szüksége. Ezekkel az ősi módszerekkel próbálkozik szobanövényként is. Vaskos föld alatti gyöktörzse szolgál a nedvesség tartalékolására. Bár örökzöld, aszály idején lombhullatóként viselkedhet. (Ha sok a víz, akkor ugyanehhez a módszerhez folyamodva tartalák üzemmódba helyezi magát.) Ezeket az időszakokat képes a nagy, burgonyaszerű gyöktörzsében tárolt víz segítségével túlélni.

Ebből következik, hogy elég havonta, háromhetente öntözni. Az amúgy igénytelen növény, ha edénybe kerül, egyet kér: talaja legyen laza. Ezért, aki nem szokott ültetőközeget készíteni, vásároljon jó minőségű, semleges kémhatású virágföldet, ehhez 1/3 arányban keverjen nagyobb szemcséjű homokot, vagy egészen apró kavicsot és ugyanennyi semleges kémhatású tőzeget. Ettől a talaj szellős, laza, jól levegőző és jó vízáteresztő lesz, olyan, amilyet a zizipálma és még sok növény szeret. Ezt az átültetést javasoltam barátaimnak is. Ha elvégezték az életmentő földcserét, már csak várni kell.

Ha jól érzi magát, virágzik is

Ha már szóba került a zamioculcas, érdemes felsorolni néhány tetszetős levélmintázatú és szép, különleges virágot hajtó növényt, amely megél a fényszegény szobákban is. Szerencsére bőven lehet válogatni a trópusi esőerdők  0-200 centiméteres, fényszegény sávjában élő talajlakók közül. Ilyen az alokázia, arália, ámpolnafikusz, bordapáfrány, borostyánarália, bordapáfrány, botpálma, csüngő csokrosinda, dieffenbachia, fafojtó ördögfüge, fészekpáfrány, gyompálma, kapaszkodó fikusz, kávé, kenciapálma, kukoricalevél, kúszóka, lapát pikkelyvirág, lándzsadísz, lantlevelű fikusz, pikkelyes fenyő, pletyka, pompás flamingóvirág, puszpáng, rákvirág, sárga csíkos törpekálmos, sárkányfa, selyemtölgy, szalagpáfrány, szívlevelű filodendron, szobaarália, szobafutóka, tarackoló fajdbogyó, szanzaviéra, tarka dracéna, tarkalevél (Caladium), terpedt főnixpálma, tigriske, törpepálka, tyúkanyó, villás szarvasagancspáfrány, vénuszfodorka, vitorlavirág, zamioculcas, zebralevél - hogy csak a leggyakoribbakat említsük. A felsorolásunkban szereplő növények többsége a virágboltokban, kertészeti szakárudákban megvásárolható.

Szerző: Czauner Péter

Forrásokért katt a képekre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: szobanövény növényápolás árnyékkedvelő zamioculcas agglegénypálma

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása